Ват Пра Dhammakaya: Най-големият храм в света

Posted on

Ват Пра Dhammakaya: Най-големият храм в света
Един от най-смешните истини, които научих да приемам последните две години, които обхващат странни, невероятни теми за пътуване тук в About.com, е, че някои от най-странните места в света са прави надолу по пътя от някои от най-баналното ,

Ето един пример: Ват Пра Dhammakaya, най-големия храм в света, е толкова близо до летище Don Mueang Банкок  , че можете да го видите, когато самолетът ви излитане и кацане. Единственият проблем? Може да не осъзнават, че това е храм.

Това е, защото, масивна неговия размер, независимо, Ват Пра Dhammakaya не изглежда като всеки друг храм, които сте виждали, със сигурност не всеки храм в Тайланд. Това също е много по-спорно от други будистки храмове, които предполагам, че не казва много, тъй като будизмът не е направила противоречия част от своята марка.

Но аз отделям.

Колко голяма е Ват Пра Dhammakaya?

Преди да стигнем до голяма полемика зад Ват Пра Dhammakaya (и да се предупреди: има много от него), нека да започнем с по-повърхностно извисяване: размер на храма.

Изградена върху огромен парцел (800 дка), през 1970 г., Ват Пра Dhammakaya е натрупал повече от 150 сгради по време на по-малко от 50 години от съществуването си, които сега обхващат повече от 320 хектара, взети заедно. Центърът на основание е сфера форма ступа (която е уникална по себе си), който е толкова масивен, че е покрита с 300,000 изображения на Буда, всички от които са приблизително размера на човешки монаси.

Що се отнася до човешкия капацитет, това е трудно да се измери точно колко хора могат да се поберат на основание, въпреки че е изкушаващо да се екстраполира редица от порядъка на няколко стотици хиляди: Повече от 150,000 души могат да се поберат в административния център актовата зала, която заема само част от отпечатък на храма.

Всъщност, повече от 3000 монаси наричат храм дома за един ден за ден, което го прави най-гъсто населената храма в Кралство Тайланд. Всички те се абонирате за същото училище на будистката мисъл: The Dhammakaya движение.

Противоречия на Dhammakaya движение

В полемиките Dhammakaya движение и Ват Пра самата Dhammakaya е бил толкова голям, колкото в храма. Като цяло, на обвинения в основата на принос към и се възползват от комерсиализацията на будизма. Освен това, масивна цената на храма, оценява на около $ 1 млрд, дойде изцяло от публични вноски.

Езотерично, много Тайланд и чуждестранни будисти вярват, че Dhammakaya Движението е култ, като се използват преувеличени съобщения за чудеса и изцеление, за да манипулира хората да се присъединява-и даване на пари. По-осезаеми твърдения са варирали от корупция, за присвояване на измама, но въпреки че тайландското правителство донесе някои от тези обвинения срещу фондацията, тя е в крайна сметка решението на Върховния Санга съвет, която ги оневинява веднъж завинаги, още през 2006 година.

Девет години по-късно, обаче, е установено, че един добре известен тайландски банкер на име Супачай Srisuppa-aksorn упълномощен 674000000 тайландски бата (около US $ 20 милиона) на стойност от измамни проверки, които са възникнали в храма като “дарения”, въпреки че те са написани explictly да се предотврати организация Srisuppa-aksorn представлявана от изпадане в неплатежоспособност.

По-развлекателно, на Dhammakaya движение твърди, че знае къде се прероди душата на Стив Джобс, малко след смъртта му през 2012 . За да бъдем честни, обаче, тази гледна точка, никога не е артикулирана лидерство движение а по-скоро от отделни членове на движението, и достигна ниво от вирусен интернет славата, която е несъразмерна своето влияние върху по-голямата движение или неговата доктрина.

На другата страна на Dhammakaya движение

Разбира се, Dhammakaya движение не е чак толкова лошо, и добро не се ограничава само с наличието на Ват Пра Dhammakaya или да му величие.

Другата страна на обвиненията, че Dhammakaya Движението е допринесла за комерсиализацията на будизма е, че дейността му позволиха будизма да повлияе на света в по-осезаеми начини. Глобалната успеха на Dhammakaya медитация независимо, фондацията Dhammakaya е допринесъл за спада в пушене и пиене от тайландските хора чрез различни за осведомяване на обществеността програми, които спечелиха организация похвала от Световната здравна организация през 2004 година.

Освен това, в храма е използвал своите ресурси за подпомагане на малки храмове в Южен Тайланд, където мюсюлманските бунтове често заплашват съществуването на будистките общности. Той също така предава учението си за повече от 18 страни по целия свят, 24 часа на ден, благодарение на сателитната мрежа състоянието на най-съвременните.

Как да Посещение Ват Пра Dhammakaya

Ват Пра Dhammakaya се намира на около час на север от центъра на Банкок с личен автомобил или такси. Като се има предвид склонността на Банкок таксиметрови шофьори “за зареждане на фиксирани такси, вместо да се подчинява на закона и използват свои метра , това е малко вероятно, че ще се насладите на измерената скорост на движение тук, а вместо това ще трябва да се пазариш вашия начин на цена-Предполагам, че цената ще да бъде не по-малко от 500 THB двупосочен, освен ако не сте тайландски или не говори езика убедително.

Алтернативно, няколко автобусни линии обществени тичат към Ват Пра Dhammakaya на регулярна основа. Основите Dhammakaya има страница на своя уебсайт , който изброява най-новите графици за заминаване.

Трябва да се отбележи, че докато Ват Пра Dhammakaya открито приветства туристи, не е известна, за да бъдат агресивни в своите усилия за набиране на персонал, поне сред не-Таис. От друга страна, то вероятно не е добра идея да стъпите основание на храма и да задава въпроси за това дали организацията е култ. Не защото ще трябва да се страхуват от възмездие, разбира се, но от учтивост.