Знаете преди да отидете: Наръчник на пътешественика във Великобритания валути

Posted on

Знаете преди да отидете: Наръчник на пътешественика във Великобритания валути
Преди да пристигне в Обединеното кралство, че е добра идея да се запознаете с местната валута. Официалната валута на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия е британската лира на (£), често съкратено до GBP. Валутна във Великобритания остава непроменен от Европейския референдума от 2017 г. Ако планирате пътуване из Ирландия, обаче, трябва да сте наясно, че Република Ирландия използва евро (€), а не на паунда.

Лири и пенса

Една британска лира (£) се състои от 100 пенса (р). Монети деноминации са както следва: 1 пени, 2P, 5 пенса, 10p, 20p, 50p, £ 1 и £ 2. Бележки са налични в £ 5, £ 10, £ 20 и £ 50 деноминации, всеки със собствените си различен цвят. Всички британски валута се отличава с изображение на главата на кралицата от едната страна. От другата страна обикновено показва забележителен историческа фигура, забележителност или национален символ .

Британският жаргон има много различни имена за различните елементи на валутата. Вие почти винаги ще чуете пенса по-нататък “пикая”, а £ 5 и 10 британски лири бележки често се наричат fivers и tenners. В много области на Великобритания, монета от £ 1 се нарича “танто”. Смята се, че този термин първоначално произтича от латинската фраза танто за танто , използвана за обозначаване на обмена на едно нещо за друг.

Правни Валути във Великобритания

Докато Шотландия и Северна Ирландия, както употреба британска лира, техните банкноти са различни от тези, издадени в Англия и Уелс. Объркващо, шотландски и ирландски банкноти не са предоставени официален статут на законно платежно средство в Англия и Уелс, но законно могат да бъдат използвани по какъвто и британската страна. Повечето собственици на магазини ги приемат без оплакване, но те не са длъжни да го направят. Основната причина за тях да се откажат си шотландски или ирландски бележки е, ако те са сигурни за това как да се провери тяхната автентичност.

Ако имате някакви проблеми, повечето банки ще обменят шотландски или ирландски бележки за английските такива безплатни. Стандартни английските банкноти са почти винаги приети във Великобритания.

Много от посетителите правят грешката да си мислят, че еврото е широко прието като алтернатива валута във Великобритания. Докато магазини на някои от основните железопътни гари или летища общо приемам евро, повечето други места, които не го правят. Изключение прави емблематични универсални магазини като Harrods, Selfridges и Marks & Spencer, които ще приемат евро, но се получи промяна в британската лира. На последно място, някои по-големи магазини в Северна Ирландия могат да приемат еврото като концесия за посетители от юг, но те не са законово задължени да го направят.

Обмяна на валута във Великобритания

Имате няколко различни опции, когато става дума за обмен на валута във Великобритания. Частни обменни бюра, принадлежащи към компании като Travelex  могат да бъдат намерени в открито улиците на повечето градове, и в по-големите гари, фериботни терминали и летища. Популярни универсален магазин Marks & Spencer също има обменно бюро бюро промяна в много от своите национални обекти. Освен това, можете да обмените валута в повечето банкови клонове и пощите.

Това е добра идея да се пазарува, като валутни курсове и комисионни такси могат да варират в широки граници от едно място към следващата. Най-лесният начин да разберете кой вариант е най-добре е да попитате колко паунда ще получите за парите си, след като всички от обвиненията са били приспаднати. Ако сте се насочили към селски район, тя също е добра идея да се обменят пари при първата си точка на влизане. Колкото по-голям град, толкова повече възможности ще имате и по-добър процент е по-вероятно да се получат.

Използване на карти от банкомати и точка на продажба

Като алтернатива, тя също е възможно да се използва редовно си банкова карта, за да се направи местна валута от банкомат (често се нарича банкомат в Обединеното кралство). Всяка международна карта с чип и PIN трябва да се приема най-много банкомати – въпреки че тези с Visa, Mastercard, Maestro, Cirrus или Plus символ са най-сигурният залог. Таксите са почти винаги, направени за сметка извън Великобритания, въпреки че те обикновено са минимални и често по-евтино от удържаната комисионна от обменни бюра.

Преносими касови апарати, намиращи се вътре в магазини, бензиностанции и малки супермаркети обикновено изискват по-високи банкомати, разположени в банков клон. Вашата банка също е вероятно да начисли такса за чуждестранни тегления и точка на продажба (POS) плащания. Това е добра идея да се провери какви са тези такси са, преди да отида, така че можете да планирате своята стратегия за оттегляне по съответния начин.

Докато Visa и Mastercard карти се приемат навсякъде, че си струва да припомним, че American Express и Diners Club карти не са толкова лесно приемат за плащания на ПОС (особено извън Лондон). Ако имате някой от тези карти, трябва да носи със себе си друг начин на плащане, както добре. Плащания за безконтактни карти стават все по-популярни в Обединеното кралство. Можете да използвате безконтактни карти Visa, MasterCard и American Express карти, за да плащат за градски транспорт в Лондон, както и за POS плащания по £ 30 в много магазини и ресторанти.