Има течаща вода годна за пиене в Лондон и Великобритания?

Posted on

Има течаща вода годна за пиене в Лондон и Великобритания?

Много първи път посетители на Великобритания искат да знаят дали чешмяната вода има годна за пиене; В края на краищата, няма нищо подобно на стомаха бъг да се сложи Даунър за Вашата почивка. Краткият отговор е да, всички мрежово чешмяна вода във Великобритания и Ирландия е безопасно. Това ще дойде като облекчение за тези, които пътуват с ограничен бюджет, тъй като бутилирана вода е заредена с премия, по-специално в Лондон. Запълване си бутилка вода от чешмата е един лесен начин да се намалят разходите.

Фактите и фигури

Британският чешмяна вода е не само безопасни, но също така е класирана като някои от най-чистите в света (да, в навечерието на САЩ!). През 1897 г. град Мейдстоун в Кент е първият в света, който има цялата си система за вода обработена с хлор като превантивна мярка срещу водни епидемии като коремен тиф, холера и дизентерия. Днес  94% от британските граждани  заявяват, че са доволни от тяхната основна водоснабдяване, и по-слепи тестове вкус, много хора не са в състояние да каже разликата между чешмяна вода и бутилирана вода.

В действителност, английски вестник The Telegraph публикува статия през 2013 г. се посочва, че бутилираната вода не може да бъде толкова безопасен, колкото вода от чешмата, защото не е подложен на същите строги тестове. Всяка година милиони тестове се провеждат, за да се гарантира, че във Великобритания на водопроводната мрежа се придържа към стандартите информирани от научни изследвания от Световната здравна организация. През 2014 г., резултатите показват скорост на 99,96% съответствие в Англия, скорост на спазването на 99.98% в Шотландия и скорост на спазването на 99.86% в Северна Ирландия.

Когато идва водата от?

68% от питейната вода на Великобритания идва от повърхностни водоизточници, включително язовири, езера, и реки. Останалата част идва от подземни извори и водоносни хоризонти. Дали ще бъдете питейна повърхностни или подземни води, зависи до голяма степен от коя област от Великобритания планирате да посетите. Като цяло, чешмяна вода в западната част на Ирландия и югоизточната част на Англия (включително Лондон) идва от подпочвени води, а чешмяна вода в Мидландс, Северна Англия, повечето от Уелс, Шотландия и Корнуол идва от повърхностни водоизточници.

Подземните води са естествено натоварени с повече минерали, отколкото повърхностните води, което му “твърдо” вкус, който може да отнеме известно време, за някои посетители да свикне. За сравнение, по-мека вода обикновено се намира по на север е често възхваляван за своята чист вкус , който някои приписват на пословично мокър климат на Великобритания. Честото валежи непрекъснато захранване езера и язовири в страната, така че водата никога не е позволено да стагнира.

Държавата на най-съвременните Промишлена филтрация

В процеса филтриране малко по-различна за подземните и повърхностните води, с няколко допълнителни стъпки, необходими за последното се дължи на факта, че това е естествено изложено на повече замърсители на околната среда. В пречиствателната станция, повърхностна вода обикновено се поддържа в продължение на много дни в резервоар отворен съхранение, така че твърдите замърсители могат да се утаят на дъното. Слънчевата светлина също помага да се разгради органичните материали и бактерии. В крайна сметка, това се филтрува през метални решетки за премахване на плаващи предмети, като например листа.

След това, процесът е един и същ за двата вида вода. е добавено химически коагулант да позволи тиня частици да запушват заедно, което ги прави по-лесно да се отстрани чрез филтруване. След това водата се аерира за отстраняване на нежелани газове (като въглероден диоксид и сероводород), преди да се прекарва през съд за гранулиран активен въглен (GAC). Това устройство съдържа порьозни въглеродни частици, които абсорбират органични съединения от вода, за да се подобри яснотата му. Накрая, водата се инжектира с озон, за да разграждат пестициди, след това се обработва с хлор, за да убие всички останали бактерии.

Това може да отнеме от няколко часа до няколко дни, за водата, за да пътуват от растението към чешмата. Ако има дълъг път преди това водата се третира с амоняк, който реагира с хлор, за да се създаде по-дълготраен дезинфектант.

Какво трябва да запомните

Въпреки че всички на водопроводната мрежа е годна за пиене във Великобритания, има няколко точки, които трябва да запомните, преди да запълни чашата. В  питейната вода инспекция (DWI)  съобщи, че е най-добре да се избегне пиене от горещия чешмата, защото горещи кранове обикновено са свързани с резервоар за съхранение или нагревател, а не директно към електрическата мрежа и водата не може да бъде толкова свежи. В редки случаи, студена вода, оборудвана могат да бъдат свързани с частен източник на вода или дъжд резервоар. Обикновено, хотели и обществени места ще отбележат тези кранове с надпис “без питейна вода”, така че да знаете, за да напълните бутилка вода на друго място.

От време на време, вода изглежда мътен, когато за първи излиза от чешмата. Това се дължи на излишък на въздух и водата трябва скоро ясно, ако го оставя да престои една-две минути. Ако пътувате до Лондон или друг южен град (като Оксфорд или вана), може да откриете, че вкусът на водата е твърда, не е да ви хареса. Вместо разклоняващите се от скъпо бутилирана вода, помислете за добавяне на мента, краставица или лимон за промяна на вкуса. По същия начин, охлаждане вашата чешмяна вода изтрива лека-вкус на хлор, което понякога е останала от процеса на лечение.