Skip to main content

Когато и колко да Съвет в Италия: Пълно ръководство

 Когато и колко да Съвет в Италия: Пълно ръководство
През 2012 г. Facebook главен изпълнителен директор Марк Цукерберг и съпругата му вечеряли в два ресторанта в центъра на Рим. Те не оставят бакшиш в двата един. На следващата сутрин чип на двойката милиардер бе залята цял първите страници на италианските вестници. А обществено недоволство последва, но много хора могат да си помисли за себе си: “Каква е цялата врява? Всеки знае, че не избие в Италия!”

Или да направите?

Объркване около напускането на върха ( ла Mancia ) в Италия не е нищо ново. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се подготвите преди време от четене на италианските митнически и социален етикет. И знаейки, очакванията на Италия, когато става въпрос за разтоварване може да ви помогне да избегнете неудобни ситуации, или дори да ви предпази от създаването на друга международен скандал.

Съвети за Tipping в Италия

Благодарение до голяма степен масовия туризъм (особено от САЩ, където повратна е в норма), нагласи в Италия за бакшиши се променят. Но това, което е вярно в тази страна преди 20 години все още е вярно и днес: Нямате нужда да избие в Италия. Защо? Една първична причина е, че италианските работници се изплащат месечно възнаграждение за работата си – за разлика от храна обслужващ персонал в САЩ, които се заплащат намалена часова работна заплата, вместо съвети. Това не е така, сякаш Италианците никога не избие, това е просто, че те го правят по-малко задължително и в много по-малки суми.

Така че, преди да достигне в джоба ви, по време на вечеря или извади портфейла си в кабината, проверете нашия кога, как и колко да избие (или не да избие) в Италия:

В Ресторанти

Ако имате подходяща седя-надолу хранене в ресторант, правилото за възнаграждаване на добро обслужване е да напусне сервитьорите около € 1 на вечеря. Често страна просто ще закръглят на проверката от няколко евро, да речем, например оставяйки € 55 за проверка на € 52. Ако искате да се наклони повече от това, че все още не е нужно да оставите повече от 10 на сто от общата проверка. Съвети от 15 на сто до 20 на сто, докато стандарт в американските ресторанти, са само нещо нечувано в Италия. И не забравяйте, за наистина отвратителен или безразлични услуга, трябва да оставите niente (нищо).

В Барове

Ако имате еспресо на гишето на кафе-бар, това е напълно нормално да остави след себе си допълнителни промени (обикновено 0.10 или 0.20 монета ще е достатъчно). За маса услуга, може да бъдете таксувани за “такса за обслужване”, за да седна (предимно намерени в туристическите райони). В този случай, разтоварването не е необходимо.

Таксита

В “правилото” тук е да се оставят някъде между нищо и едно евро или две. Ако водачът не е в особено приятелски или предлага да се влача багажа си нагоре по стълбите, а след това по няколко евро е стандартна връх. Да се ​​има предвид, че може да има допълнителна такса в размер на добавяне на вашия билет за всяка единица багаж, което е напълно законно. За редовна разстояние с такси в рамките на града, можете просто да закръглят до най-близкия 0.50 цента или 1 евро, ако искаш.

Хотели

В хотели с пълно обслужване, персоналът трябва да бъде избит, както следва:

  • Porter: € 1 на чанта.
  • Домашна помошничка: € 1 на ден.
  • Камериер и портиер: € 1 до € 2.

Екскурзии

Това не е задължително, но в наши дни вече е съвсем обичайно да избие си водач. Ако сте доволни от обиколката, като ваш водач на няколко милиона евро от всеки човек в групата е наред.

Ситуации, когато Tipping не е необходима:

  • Грабна един бърз сандвич в заведение.
  • Мама и поп предприятия, където това е очевидно, хората, обслужващи ви са собствениците на заведението.
  • Когато проверката е Servizio incluso (включени услуга), вече е добавен на върха, така че не е нужно да напусне нищо повече. Това каза, ако сте имали особено добро обслужване, можете да отидете напред и да оставите няколко допълнителни евро.

Dos и упътвания за Tipping в Италия

  • Съвет с пари в брой, дори и когато плащате сметката с кредитна карта.
  • Ако искате да избие един конкретен сървър, уверете се, че парите попадне в ръцете си – в противен случай, той / тя може никога да не го види.
  • Да не се показва на разстояние от престараване с убождане.
  • Не забравяйте, че във всички, но най-туристическите площади, вашият сервитьор няма да доведе чека си, докато не питам за това. Не Ви обърна внимание; това е просто счита за грубо да представи чека преди клиентът иска.

За всеки турист или италиански срещнете, който ви казва, че няма нужда да избие в Италия, ще се намери друг, който ще ви каже, че това е вече в норма, за да оставите кратко нещо. В крайна сметка, избивайки в Италия е за това, което се чувства комфортно. Ако се чувствате по-добре остави бакшиш и това няма да се бюст почивката си бюджет след това с всички възможни средства, оставете няколко евро, за да покаже, че я оценявате. Имаме все още да има сервитьор или услуга лице откаже бакшиш в Италия!