Музеи Капитолийски и Капитолий в Рим

Posted on

Музеи Капитолийски и Капитолий в Рим
Музеи Капитолийски в Рим, или Musei Capitolini, съдържат някои от най-големите художествени и археологически съкровища на Рим. Всъщност един музей разпределени в две сгради – Палацо дей Conservatori и Palazzo Nuovo – музеи Капитолийски седят на върха на хълма Капитолия, или Капитолия, един от най-известните седемте хълма на Рим. Вицове и тъй като най-малко преди новата ера на осмо-ти век, на Капитолий е с площ от древни храмове. С изглед към Римския форум и хълма Палатин отвъд, това беше и е най-географско и символично центъра на града.

Музеите са били установени от папа Климент XII през 1734 г., което ги прави първите музеи в света, отворени за обществено ползване. За всеки посетител с интерес към разбирането на историята и развитието на Рим от древната епоха на Възраждането, музеи Капитолийски са трябва да се види

За да стигнете до Капитолийския хълм, повечето посетители изкачват Cordonata, елегантен, монументално стълбище, проектирана от Микеланджело, който също е проектирал геометрично шарени Пиаца дел Кампидолио в горната част на стълбите. В центъра на площада се издига бронзова известната статуя на император Марк Аврелий на кон. Най-голямата бронзова статуя от римската античност, версията на площада всъщност е копие на оригинала, е в музея.

Палацо деи Conservatori


Както стоя на върха на Cordonata, на Двореца на Conservatori е от дясната страна. Това е най-голямата сграда на Капитолия и е разделена на няколко секции, включително и квесторите Апартаменти, на двора, на дей Conservatori Palazzo музей, както и други зали. Освен това има и кафене и книжарница намира в това крило на Капитолия.

В Двореца на Conservatori съдържа няколко известни произведения на изкуството от античността. Основно сред тях е вълчицата бронза ( La Вълчица ), която датира от пети век преди новата ера и е де факто символ на Рим. На тях са изобразени Ромул и Рем , древните основателите на Рим, сучат на вълчица. Други известни творби от древни времена са Il Spinario , първи век преди новата ера мрамор на момче премахване трън от крака си; оригиналната статуя на Марк Аврелий, и фрагменти от една колосална статуя на император Константин.

Легенди и триумфира в Рим също са изложени в стенописите, статуи, монети, керамика, и древна бижута на Двореца на Conservatori . Тук ще намерите образите на Пуническите войни, надписи от римски магистрати, основите на древен храм, посветен на Бог Юпитер и зашеметяваща колекция от статуи на спортисти, богове и богини, войни, и императори, вариращи от дните на римска империя до бароковия период.

В допълнение към многото археологически находки има и картини и скулптури от средновековни, ренесансови и барокови художници. На третия етаж има картинна галерия с творби на Караваджо и Веронезе, между другото. Налице е също така един много известен бюст на главата на Медуза изваяни от Бернини.

Galleria Lapidaria и Табуларий

В подземен проход, който се води от Двореца на Conservatori до Palazzo Nuovo е специална галерия, която се открива гледка към Римския форум. Galleria, Lapidaria съдържа горните цитати, епитафии (надгробни надписи) и основите на две древни римски домове. Това е и мястото, където ще намерите Табуларий , която съдържа допълнителни фундаменти и фрагменти от древния Рим. Преминавайки през Galleria Lapidaria и Табуларий е превъзходен начин да се постигне по-добро разбиране на древния Рим и да получите уникална гледка към Римския форум.

Palazzo Nuovo

Докато Palazzo Nuovo е по-малката от двете музеи на Капитолийския, то не по-малко ефектен. Въпреки името си, “новият дворец” също така включва множество предмети от древността, включително голям заклещени статуя на бог на водата, наречена “Marforio”; украсен саркофази; статуята на дискобол ; и мозайки и статуи, възстановени от вила на Адриан в Тиволи.

Капитолийския музей Посещение Информация

Местоположение: Пиаца дел Кампидолио, 1, на Капитолий

Работно време: Ежедневно, 09:30 часа до 19:30 (последна вход 18:30), се затваря в 14:00 на 24 декември и 31. Затворен понеделник и на 1 януари, 1 Май 25 месец декември.

Информация: Проверете сайта за актуализирани часа, цени и специални събития. Тел. (0039) 060608

Вход: € 15 (от 2018). Тези под 18 или над 65 години плащат € 13, а децата на 5 и под влиза безплатно. Спестете от внос с ромската проход.