Ръководство за Tipping в Испания

Posted on

Ръководство за Tipping в Испания

Макар че не е да оставите бакшиш в някои други страни (най-вече в САЩ) може да се намира като грубо и дори обидно, това не е случаят в Испания. В действителност, много специалисти испански сектора на услугите са озадачени от щедри количества пари американски туристи ги върха. Макар че има ситуации, в които е повратна посрещна в Испания, че е далеч и далеч по-много по-малко, отколкото обичайна практика в други страни.

Защо е избивайки доста рядко явление в Испания? Защото, докато много специалисти сферата на услугите печелят по-ниски заплати и зависят от съвети за живеещи в страни като САЩ, техните испански колеги често печелят сравнително по-високи заплати. В края на деня, съвети са малко повече от джобни пари за много от тези високо платени професионалисти. Може дори да видите някои ресторант сървъри подхвърляха върха масата им остава за тях в касата-допълнителните монети вероятно просто ще заемат място в портфейла им.

Барове и кафенета

Като цяло, по-неофициални място, толкова по-рядко Върховете ще бъде. При поръчка на кафе или бира в Испания, почти никой не ще остави бакшиш, особено ако това е всичко, да поръчате. Някои местни жители може просто да оставят монети те са дадени като промяна, ако си поръчате храна, като сладкиши или тапа, но много от тях просто ще вкара промяната, без да се колебае.

Ресторанти

Tipping също не се очаква в по-голямата част от седяща надолу ресторанти. Точно както при по-малките предприятия, много испанци-ако не друго, ще трябва само да оставите промяната персонала на изчакване се връща към тях след заплащане на законопроекта.

Например, ако законопроектът за хранене излиза, да речем, 19 евро и няма да плащате с двадесет, давай напред и да оставите тази екстра монета като намек или не. Това е изцяло от вас, и изчакайте персонал няма да се чувстват засегнати, ако те видя да прибере в джоба си промяната.

Когато става въпрос за по-големи групи храна в по-елегантни ресторанти, разтоварването е по-често. Въпреки това, повечето испанци в тази ситуация все още само оставете за около 5 на сто от общата сметка като бакшиш-малка част от 20 процента се очаква в Съединените щати.

Таксита и кабини

Най-общо казано, повечето шофьори на таксита в Испания оценят но не очаквайте съвети.

Ако не друго, много испанци просто ще закръглят до най-близкия еврото и дават на водача тази сума. Въпреки това, все още има много хора, които си плащат шофьори на таксита точната сума, посочена на метър, което е напълно приемливо, както добре.

Някои испанците ще наклонят техните шофьори на таксита повече, ако той или тя извършва специална услуга, като помага на пренасяне на багаж от самата кабина в хотел. Дори и в този случай, обаче, общото върха никога обикновено надхвърля едно евро.

Хотелски персонал

Бакшиши хотелски персонал в Испания е по-често в сравнение с другите случаи, изброени по-горе. Ще видите дори пътници от други части на Испания оставяйки съвети в хотели при посещение на нов град.

  • Портър: Около един милион евро на чанта
  • Камериер: между 2 и 5 евро на ден, оставени в стаята след престоя ви или платени в аванс
  • Concierge: 5-10 евро за изключително обслужване
  • Рум сервиз: 1 или 2 евро на човек, който доставя храната си
  • Портиер: 1-2 евро, ако те ви помогне с багажа или градушка такси

СПА и Ризорт щаб

Както е случаят с много от по-горе изброените професионалисти услуги в индустрията, спа персонал често са високо квалифицирани и добре платени. Tipping не се очаква, но можете да оставите около 10 на сто от общата ви сметка, ако желаете.

екскурзоводи

Вашият екскурзовод най-вероятно е на свободна практика с различен месечен доход, така че те почти сигурно ще приветстваме всяко върха не решите да ги напуснат. Като общо правило, колкото по-малка група, толкова повече трябва да се наклони.

Например, ако вие и вашият партньор приемате лично обиколка с екскурзовод и вашето ръководство при условие, отлично обслужване, повечето хора биха ги върха навсякъде от 10 до 20 евро. Ако сте като един от вездесъщите безплатни турове, че да си проправят път по улиците на най-големите градове на Испания, всеки ден, бакшиш 5 евро е добре. В никакъв случай не си екскурзовод ще се обиди, ако не ги върха.