Skip to main content

Chateau de Vincennes: The Complete Guide

 Chateau de Vincennes: The Complete Guide

Terwijl Versailles is een begrip, hebben de meeste toeristen nog nooit gehoord van het Chateau de Vincennes. Toch is het een formidabele kasteel gelegen bij de eerste oostgrens van Parijs – en gemakkelijk bereikbaar met hoppen op de metro.

Een echte middeleeuwse burcht, compleet met een donjon (houden), torens en slotgracht, het kasteel was een belangrijke plaats voor de koningen van Frankrijk al vanaf de 12e eeuw. Het diende ook om Parijs te beschermen tegen buitenlandse aanvallen, en de monarchie van volksopstanden.

Het is al lang overgenomen door de Franse staat, en nu vooral dient als een herinnering van de koninklijke macht en militaire macht. Toch is het een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in de Franse middeleeuwse geschiedenis en de monarchie waard, vooral als onderdeel van een dagtocht naar de uitgestrekte, groene  Bois de Vincennes park. 

Geschiedenis van de Vesting

De plaats waar het huidige kasteel staat was oorspronkelijk de gronden voor een koninklijke jachtslot, in opdracht van de Franse koning Lodewijk VII in het midden van de 12e eeuw. Deze koninklijke gronden werden vervolgens uitgebreid door Kings Philip Augustus en Louis IX in een groot landhuis.

Tijdens de mid-to-late 14de eeuw werd het aanzienlijk uitgebreid tot een defensieve middeleeuws fort. Koning Filips VI opdracht tot de bouw van een 170 voet-hoog te houden, of donjon,  die vervolgens was Europa’s hoogste. Het zou ongeveer twee eeuwen en opeenvolgende royal bestellingen grandioze, rechthoekige versterkte wanden van de constructie, geflankeerd door negen indrukwekkende torens voltooien.

Deze werden rond 1410 voltooid.

Vele koninklijke families nam zijn intrek in de donjon door de eeuwen heen, en het Chateau de Vincennes was een plaats van zowel het huwelijk en de geboorte voor tal van vorsten. Philippe III en IV van Frankrijk zijn getrouwd, terwijl koning Hendrik V van Engeland in de donjon kwamen om in 1422, na een bloedige belegering in de Franse stad Meaux.

Karel V had een persoonlijke bibliotheek gebouwd op het kasteel. De machtige koning Lodewijk XIV (ook bekend als de “Zonnekoning” periodiek woonde op Vincennes, terwijl het Palais de Versailles in aanbouw was.

Er is een interessante verbinding tussen het Chateau de Vincennes en de Sainte-Chapelle in het centrum van Parijs. Terwijl de laatste in aanbouw was, werd Vincennes gekozen om de relikwieën van de doornenkroon tijdelijk vast te houden. De kapel in Vincennes, waarschijnlijk gebouwd door dezelfde architect die verantwoordelijk is voor de Sainte-Chapelle. heeft nog steeds een fragment van de kroon.

Tijdens de Franse revolutie van 1789, een menigte van ongeveer 1.000 werknemers aangevallen, geplunderd en deels gesloopt het kasteel. Voor een periode na de revolutie het kasteel werd verlaten, tijdelijk dienst doet als een porseleinfabriek.

Tijdens het bewind van keizer Napoleon I, werd het kasteel omgetoverd tot een arsenaal en kazernes. Het opnieuw diende als een defensieve website tegen aanvallen van buitenaf.

Hoewel het niet langer was onder koninklijke controle, het kasteel bleef om te dienen als een gevangenis in de 19e eeuw. Beroemde gevangenen opgenomen controversiële schrijver Markies de Sade.

Het kasteel heeft ook een interessante plaats in de donkere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Parijs.

Tijdens de strijd om de bevrijding van Parijs in augustus 1944 Waffen-SS Duitse soldaten gearresteerd en geëxecuteerd 26 Franse politieagenten en leden van het Franse verzet in het Chateau. Na het leren dat Parijs werd bevrijd door de geallieerde troepen, de SS-soldaten op weg explosies in Vincennes, slecht schade aan delen van het fort. Het is dan ook een belangrijk, zo over het hoofd gezien, gedenkplaats ons herinnert aan nazi-wreedheden en degenen die hen verzet.

Vandaag de dag, de site herbergt een belangrijke collectie van de militaire en defensieve archieven, evenals een bibliotheek.

Wat te zien en te doen

De opvallende middeleeuwse fort kan bezocht worden in ongeveer 90 tot 120 minuten (een beetje meer als je ervoor kiest om de bovenste verdiepingen van de donjon met gids te bezoeken).

Wanneer touring de buitenkant en de begane grond, merkt de enorme gracht (eenmaal gevuld met water), grote, rechthoekige versterkte muren en dramatische donjon.

Deze laatste blijft Europa’s hoogste overgebleven middeleeuwse donjon.  Het is gemakkelijk voor te stellen hoe krachtig dit kasteel tijdens de middeleeuwse periode moet zijn geweest, toen het een van de meest prominente structuren op de horizon zou zijn geweest.

Zorg er ook voor om de gotische Sainte-Chapelle de Vincennes, voltooid in de late 14e eeuw en biedt delicate glas in lood te zien. Het is in veel opzichten vergelijkbaar zijn grootser tegenhanger in Parijs. Het kan de moeite waard om een ​​rondleiding te klimmen naar de bovenste verdiepingen van de donjon en zicht te krijgen over het kasteel, het bosrijke park van Vincennes, en de skyline van Parijs in de nabije omgeving zijn.

De faciliteiten van het Chateau

Er is een cadeauwinkel op het terrein en boekwinkel waar u kunt doorlezen memorabilia, kunst artikelen en boeken.

Er zijn geen eigen restaurants of cafés in het kasteel, maar het Bois de Vincennes herbergt diverse restaurants en cafés.

Hoe daar te komen

Het kasteel is gelegen in de oostelijke voorstad van Vincennes, gemakkelijk bereikbaar met de metro of RER forensenlijn trein. Vanuit het centrum van Parijs, de gemakkelijkste manier om het kasteel te krijgen is om metrolijn 1 naar Château de Vincennes, volg dan de borden naar de ingang te bereiken. U kunt ook de RER A (pendeltrein) naar Vincennes. Board van Chatelet-les-Halles of Nation; het is slechts een korte trip naar het oosten.

Buslijnen 46, 56 en 86 dienen ook Chateau.

Toegankelijkheid:  De site is toegankelijk voor bezoekers met een auditieve en visuele handicap. Het slechts gedeeltelijk toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit of rolstoel (meestal de buitenruimte en benedenverdiepingen). Een begeleidende aide nodig vanwege een hellende helling en de aanwezigheid van kasseien. De donjon en “Chatelet” zijn niet toegankelijk. gedeeltelijk toegankelijk (buitengebieden, gelijkvloers van donjon). De site is uitgerust met toegankelijke badkamer. Meer informatie over de toegankelijkheid op deze site hier  (klik op het tabblad “Disability”).

Tickets & Openingstijden

Van 22 september – 20 mei, het kasteel is dagelijks 10:00-05:00 Van 21 mei tot 21 september geopend is, blijft open tot 6 uur per dag. De cadeauwinkel en boekhandel hebben dezelfde uren.

Het is gesloten op de volgende feestdagen: 1 januari, 1 mei, 1 november, 11 november en 25 december (Eerste Kerstdag).

Tickets zijn 9 euro de meeste bezoekers, maar toegang is 7 euro voor personen onder de 26 en boven de 65. Bezoekers met de Europese Unie paspoorten of ID-kaarten mogen gratis binnen.

Het is over het algemeen niet nodig om vooraf te reserveren of om skip-the-line tickets voor deze attractie, maar als u liever,  kunt u online reserveren op deze pagina .

Rondleidingen door het kasteel

Indien u graag een rondleiding door het kasteel te nemen, moet u weten dat ze alleen in het Frans krijgt aangeboden op dit moment. Echter, self-guided audio tours zijn verkrijgbaar in tal van talen en zullen de meeste bezoekers aan te passen.

Houd er rekening mee dat de bovenste verdiepingen van de donjon zijn bereikbaar met enige tour; deze moeten vooraf worden geboekt via de telefoon. Zie deze pagina voor meer informatie en contactgegevens. Nogmaals, deze lijken momenteel aangeboden worden uitsluitend in het Frans.

Wat te zien en te doen in de buurt

De belangrijkste attractie in de buurt van het Chateau is het uitgestrekte, groene Bois de Vincennes park. Het trekt van deze “hout”, een van de twee die Parijs omringen, zijn talrijk. Zij omvatten honderden hectaren bosrijke paden, grasvelden ideaal voor een picknick, door de mens veroorzaakte vijvers en zelfs een ouderwetse paardenrenbaan. Als u geïnteresseerd bent in planten, ga dan naar het arboretum en de botanische tuin (Parc Floral) gevuld met weelderige bloemen, mini-golfbaan en een podium gereserveerd voor relaxte zomer jazzconcerten.

Op een warme en zonnige dag, volg je bezoek aan het kasteel met een picknick in het park, of huur een roeiboot en geniet van de kunstmatige meren. Een lange wandeling door de bosrijke paden is ook een mooie manier om een ​​dag door te brengen.

Aangezien zowel het kasteel en park zijn direct buiten de stadsgrenzen, maken ze een ideale dagje uit als je niet beschikt over een veel tijd, maar nog steeds een beetje frisse lucht en uitstel van de stedelijke sleur.

Ten slotte kan de stad van Vincennes zelf leuk om rond te dwalen zijn. De belangrijkste winkelstraten rond de metro zijn niet uitgebreid, maar hebben een ontspannen, bijna dorpse sfeer. Als de tijd het toelaat, verkennen van de stad een beetje voordat hoppen op de trein terug naar Parijs “proper.”

You may also like