Skip to main content

Chiang Mai je Wat Chedi Luang: The Complete Guide

Raziščite zgodovino in beauy z Wat Chedi Luang v Chiang Mai

Chiang Mai je Wat Chedi Luang: The Complete Guide

Wat Chedi Luang, je eden od najbolj omembe zanimivosti Chiang Mai, je pa tudi eden od najpomembnejših templjev v mestu. “Luang” pomeni veliko v severni tajskem narečja in ime je primerna za Izvaljen mestu, kjer tempelj sedi. Ali ste na obisku Chiang Mai za nekaj dni ali daljše bivanje, je tudi vredno svojega potovanja čas za obisk tempelj. V nadaljevanju si preberite vse, kar morate vedeti o pridobivanju Wat Chedi Luang in kaj lahko pričakujete, ko ste tam.

Zgodovina

Wat Chedi Luang je bila zgrajena med 14. in 15. stoletju in v času, ko bi bila najbolj impresivna tempelj v Chiang Mai. To je še vedno eden najvišjih templjev v mestu, ampak v nekem trenutku vrhunec Chedi (pagoda) so se povečale več kot 80 metrov (tudi več kot 260 čevljev) v zrak.

Velik potres (ali topovi požara obstajajo nasprotujoče računi) znatno poškodoval Chedi in zdaj meri okoli 60 metrov (197 čevljev) visoko. Wat Chedi Luang je znan po enkrat stanovanj Emerald Buda, ki je eden od najpomembnejših verskih relikvij na Tajskem tudi. To se je preselil v Wat Phra Kaew (tempelj Dawn) v Bangkoku leta 1475, vendar je zdaj jade replika nastanjeni v templju, ki je bila dana v mesto kot darilo od tajskega kralja v letu 1995 na praznovanje 600. obletnica Chedi.

Restavriranje projekt UNESCO in japonska vlada leta 1990 delal v smeri ponovne vzpostavitve tempelj del svoje nekdanje slave, toda glavni cilj je bil stabilizirati spletno stran, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Vrh Chedi nikoli ni bil rekonstruiran, ker ni bilo jasno predstavo o tem, kaj je sprva izgledala pred uničenjem.

Kaj Glej

Ker so razlogi Wat Chedi Luang precej velika, tam je veliko za videti na obisku. Najbolj vidna lastnost tukaj je seveda ogromen Chedi ki prevladuje območje in je impresivno in foto-vreden mesto. Osnova Chedi ima pet slon skulpture na južni strani in vse štiri stranice Chedi imajo velike stopnice, ki so obdane s Naga (kače) daje strukturo njen mitološki občutek. Na vrhu stopnišča so majhne niše, ki vsebujejo kamnitih Buda slik, čeprav je v niši na vzhodni strani Chedi je, če je bila dana replika na Smaragdni Buda.

Na podlagi tempelj boste našli tudi dve viharns (svetišč ali molitev dvorane), od katerih je večji hiše lepo stoji kip Bude, znan kot Phra Chao Attarot. Poleg glavnega viharn in Chedi, razlogi tempelj vsebujejo manjšo stavbo, kjer boste našli tudi pokončen Buda in drugo stavbo, ki vsebuje mesto steber (Sao Inthakin), ki ga domačini verjeli, da je ščitila mesto.

Wat Phan Tao, še en tempelj, leži tudi na podlagi Wat Chedi Luang. Medtem ko je veliko manjši od ogromnega soseda je lepo izrezljane teak tempelj je vredno pogledati, če ste že načrtuje, da preverite, Wat Chedi Luang. Vedro zlato Buda v glavni molitveni dvorani in majhen vrt zadaj so poudarki.

Kako obisk

To je relativno enostaven za obisk Wat Chedi Luang, saj se nahaja znotraj obzidja starega mesta in blizu drugih velikih templjev, kot tudi mnoge penzioni in kavarne. Tempelj je odprt vsak dan od 8. ure zjutraj do 5. ure in medtem ko je bilo včasih prost za vstop, vstopnina je zdaj 40 THB za odrasle in 20 za otroke (brezplačno za domačine).

Tempelj je mogoče najti na Prapokklao cesti, ki poteka od severa proti jugu vzdolž središču starega mestnega jedra med Chiang Mai Gate in Changpuak Gate. Glavni vhod je nasproti Prapokklao cesta, le južno od Ratchadamnoen ceste. Ko ste v starem mestu, naj bi tempelj se lahko na kraju samem, ker Chedi je eden najvišjih struktur v Chiang Mai. Vse songthaew (rdeče tovornjaki, ki delujejo kot skupni taksiji), vas popeljejo v tempelj v starem mestu, za okoli 30 THB na osebo.

Kot pri vseh drugih tempelj v mestu, imejte v mislih, da obleko spoštljivo, kar pomeni, ramena in jih je treba pokriti kolena.

Poudarki

Impresivna Chedi je vrhunec in sama po sebi, saj je veličastno stoji Budo v glavni molitveni dvorani. Ampak preprosto sprehod skozi razlogov tempelj omogoča prijetno popoldne v kombinaciji z več raziskovanje očarljivega starega mesta Chiang Mai in njegovih številnih drugih templjev.

Obiskovalci se morajo upoštevati tudi sodeluje pri dnevnih menihov pogovorov, ki se zgodijo na Wat Chedi Luang. Med 9. in 6. uro na dan si lahko ogledate menihi, ki čakajo na severni strani templja razlogov, ki so na voljo za pogovor. Klepeti so običajno z novice ali mlajših menihov in pogovori so win-win: Menihi so dobili vaditi svojo angleščino, in dobiš več o tajske kulture in budizma izvedeti.

You may also like