Culturele Tips om zaken te doen in Spanje

Posted on

Culturele Tips om zaken te doen in Spanje

Wat is er niet om lief te hebben over Spanje? Het klimaat? De mensen? Het eten? De architectuur? Het is geweldig. Dat is de reden waarom het is geweldig als ik een kans om daar het hoofd voor het bedrijfsleven. Als u in staat om Spanje te bezoeken voor zaken bent, zorg ervoor om het te waarderen – maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u de cultuur te begrijpen! Je wilt niet te verknoeien een mogelijke zakelijke deal door te zeggen of het doen van de verkeerde dingen.

Om beter te begrijpen alle nuances en culturele tips die kunnen helpen bij een zakelijke reiziger op weg naar Spanje, interviewde ik Gayle Katoen, auteur van het boek even wat zeggen voor iedereen, overal: 5 sleutels tot succesvolle Cross-Cultural Communication. Mevrouw Cotton is een expert op culturele verschillen en een vooraanstaande spreker en erkende autoriteit op het cross-culturele communicatie. Ze is ook voorzitter van Circles Of Excellence Inc., en is gekenmerkt op vele tv-programma’s, waaronder: NBC News, BBC News, PBS, Good Morning America, PM Magazine, PM Northwest, en de Stille Oceaan Report.

Welke tips heb je voor zakelijke reizigers op weg naar Spanje?

 • Wanneer u zaken doet in Spanje, in gedachten te houden dat veel bedrijven uit 13:00 dagelijks worden gesloten voor 16:00, omdat mensen vaak terug naar huis om hun hoofdmaaltijd hebben met hun familie en neem een ​​siësta
 • Hoewel je zou moeten zijn punctueel jezelf, wees niet ongerust als je moeten wachten voor overal van 15 tot 30 minuten. Bovendien, feesten en andere sociale evenementen zelden beginnen op de geplande tijd.
 • Wees gevoelig voor regionale verschillen omdat het maken van verkeerd geïnformeerd opmerkingen over de regio van herkomst een Spanjaard wordt beschouwd als een belediging (bijvoorbeeld verwarren een Catalaanse voor een Baskisch).
 • First-time introducties met Spanjaarden moet worden gemaakt in een formele manier. Verleng een korte maar stevige handdruk met behoud van oogcontact.
 • In het gezelschap van vrienden, is het gebruikelijk voor mannen om te knuffelen of pat elkaar op de rug in aanvulling op de handdruk.
 • Hoewel er kan minder Spaanse vrouwen in leidinggevende posities, zijn ondernemers in Spanje met respect behandeld, zolang je kleden en gedragen zich op een professionele manier.
 • Terwijl de vrouwen volledig in hun bedrijf rollen worden geaccepteerd, is het belangrijk voor hen om te begrijpen dat machismo is erg belangrijk om een ​​aantal Spaanse mannen, zodat ze voelen zich vaak de behoefte om de controle over de situatie.
 • Spanjaarden staan ​​dicht bij elkaar bij het praten, en kan ook pat uw arm of schouder om een ​​punt te maken. Niet weg te gaan, of het kan aanstootgevend zijn.
 • Een andere veel voorkomende Spaanse gebaar wordt snapping de handen naar beneden om iets te benadrukken.
 • Spanje is een zeer religieus land, zo veel mensen beledigd zullen zijn als ze horen dat je de naam van de Heer ijdel gebruiken, en het is best te onthouden van vloeken in het bijzijn van anderen.
 • De Spaanse bedrijfscultuur is zeer hiërarchisch, en slechts bazen, die bekend staat als “El Jefe” of “el padron,” hebben de bevoegdheid om beslissingen te nemen. In het algemeen, ondergeschikten volgen orders, gehoorzamen autoriteit, en eventuele problemen op te lossen voordat ze de oppervlakte.
 • Wees ervan bewust dat het zou worden afgekeurd als u veel tijd en aandacht besteed aan iemand die van mindere rang dan jij. Het is beter om tijd door te brengen met degenen die zou worden beschouwd als uw “business gelijk”.
 • Maak de inspanning aan te passen aan de Spaanse business manieren, want het toont je respect voor hun cultuur en laat zien dat je flexibel bent.
 • Verwacht niet om zaken aan het begin van een vergadering te bespreken. Spanjaarden willen kennismaken met u worden alvorens over te gaan tot het bedrijfsleven, dus wees gastvrij en beantwoorden alle vragen die ze kunnen hebben over je achtergrond te beantwoorden. Aan de andere kant, is het best niet om hen te vragen te veel persoonlijke vragen tijdens de eerste introducties.
 • Gevoelens zijn sterk vertrouwd op in de Spaanse bedrijfscultuur. Daarom is het belangrijk dat je werkt bij het opbouwen van een goede verstandhouding met de Spaanse collega’s.
 • Hoewel de Spanjaarden staan ​​open voor nieuwe informatie en ideeën, kunt u vinden dat ze hun verstand niet gemakkelijk veranderen. Wees bereid om te onderhandelen en compromissen.
 • Wees niet bezorgd te zijn als u wordt onderbroken tijdens het praten, en neem het niet als een belediging. Spaanse onderbrekingen geven het vaakst een oprechte en enthousiaste belangstelling voor de discussie.
 • Zoals in veel Aziatische landen, moet je er alles aan om jezelf en anderen te voorkomen “gezichtsverlies”, dus ook heel voorzichtig zijn om elke vorm van kritiek of schaamte te voorkomen doen.
 • Spanjaarden zullen vaak aandringen dat alles perfect in orde, zelfs wanneer dit niet het geval is. Dit is een “gezicht te redden” maatregel om competent en in controle verschijnen. Let goed tijdens gesprekken om te onderscheiden wat er werkelijk aan de hand.

5 Belangrijkste gespreksonderwerpen of Gesture Tips

 • Oogcontact is erg belangrijk om uw oprechtheid en aandacht te geven.
 • Alle soorten van sport, en in het bijzonder voetbal!
 • Architectuur, muziek, kunst, cultuur, en alles met betrekking tot het land of de schoonheid van de regio’s.
 • Reis, plaatsen die u hebt bezocht, en uw eigen land.
 • Goed, wijn, en vooral het eten of wijn van de regio’s in Spanje die u bezoekt.

5 Belangrijkste gespreksonderwerpen of Gesture Taboos

 • De Noord-Amerikaanse “OK” teken (het maken van een cirkel van de eerste vinger en duim) is vulgair beschouwd en mag nooit worden gebruikt.
 • Oproepen van een persoon die door curling je wijsvinger wordt beschouwd als onbeleefd. In plaats daarvan zet je handpalm naar beneden en zwaaien je vingers of hele hand.
 • Hoewel het een controversiële traditie zou kunnen zijn, stierenvechten heeft een lange geschiedenis hier, dus het zou kunnen zijn in uw belang is om zich te onthouden van kritiek, vooral als je niet gevoelens uw lokale collega’s over te weten.
 • Vermijd het plaatsen van te veel nadruk op uw professionele ervaring en zakelijk succes tijdens een gesprek.
 • In de Spaanse cultuur, de kwaliteit van je karakter is de beste maatstaf voor respect, dus zorgen over de manier waarop u wilt worden waargenomen.

Wat is belangrijk om te weten over de besluitvorming of onderhandelingsproces?

Besluitvorming en onderhandelingen in Spanje is traag, en verschillende niveaus van de hiërarchie worden geraadpleegd als aspecten van een voorstel worden geanalyseerd. Na een succesvolle onderhandeling, worden geschenken soms uitgewisseld om de blijde gebeurtenis te markeren.

Eventuele tips voor vrouwen?

Vrouwen soms licht te omarmen, en raak wangen en voorzichtig de lucht kussen. Zij kunnen ook begroeten een Spaanse man die een bijzonder goede vriend op deze manier.

Eventuele tips over gebaren?

Een breed scala van gebaren regelmatig begeleiden gesprek. Aarzel niet om te vragen of hebt u moeite met het begrijpen van deze gebaren, vooral sinds de betekenissen vaak verschillen van regio tot regio.