Dolina kraljev, Egipt – dejstva in informacije

Posted on

Dolina kraljev, Egipt - dejstva in informacije

Dolina kraljev je z imenom, ki zajema vso veličino antične preteklosti Egipta, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi. Nahaja se na zahodnem bregu Nila, neposredno čez reko iz starodavnega mesta Tebe (danes znanega kot Luksor). Geografsko gledano je dolina neverjetna; toda pod njegovo golo površino leži več kot 60 kamnin, ki so bile narejene med 16. in 11. stoletjem pred našim štetjem, v katerih so bivali pokojni faraoni Novega kraljestva.

Dolino sestavljata dve ločeni roki – Zahodna in Vzhodna dolina. Večina grobnic je v zadnji roki. Čeprav so bili v antiki skoraj vsi pokradeni, freske in hieroglifi, ki prekrivajo stene kraljevih grobov, zagotavljajo neprecenljiv vpogled v pogrebne obrede in verovanja starih Egipčanov.

Dolina v starih časih

Po dolgih letih obsežne raziskave večina zgodovinarjev meni, da je bila Dolina kraljev uporabljena kot kraljevo grobišče od približno 1539 do 1075 pr.n.š. – obdobje skoraj 500 let. Prva grobnica, ki so jo tukaj izklesali, je bila faraona Thutmosea I. , za zadnjo kraljevo grobnico pa velja, da je Ramesses XI. Negotovo je, zakaj je Thutmose I izbral dolino kot kraj njegove nove nekropole. Nekateri egiptologi domnevajo, da ga je navdihnila bližina Al Qurna, vrha, za katerega se verjame, da je sveti boginjam Hathor in Meretseger, in katerega oblika odmeva kot piramide starega kraljestva .

Verjetno bi bila privlačna tudi izolirana lega v dolini, kar olajša varovanje grobov pred morebitnimi napadalci.

Kljub svojem imenu Dolina kraljev ni bila naseljena izključno s faraoni. Pravzaprav je večina njegovih grobnic pripadala favoriziranim plemičem in članom kraljeve družine (čeprav bi bile žene faraona pokopane v bližnji dolini kralj, potem ko se je tam začela graditi okoli leta 1301 pr.n.št.). Grobnice v obeh dolinah bi zgradili in okrasili usposobljeni delavci, ki živijo v bližnji vasi Deir el-Medina. Takšna je bila lepota teh okraskov, da so grobnice tisoče let žarišče turizma.

Napisi, ki so jih ostavili stari Grki in Rimljani, je mogoče videti v več grobnicah, zlasti v Ramessesu VI (KV9), ki vsebuje več kot 1000 primerov antičnih grafitov.

Moderna zgodovina

V zadnjem času so bile grobnice predmet obsežnih raziskav in izkopavanj. V 18. stoletju je Napoleon naročil podrobne karte doline kraljev in njenih različnih grobnic. Raziskovalci so v 19. stoletju odkrivali nova grobišča, vse dokler ameriški raziskovalec Theodore M. Davis ni leta 1912 razglasil, da je bilo mesto popolnoma izkopano. Dokazal se je, da ni bil leta 1922, ko je britanski arheolog Howard Carter vodil odpravo, ki je odkrila grob Tutankamona . Čeprav je bil Tutankhamun sam relativno majhen faraon, je neverjetno bogastvo, ki so ga našli v njegovi grobnici, eno najbolj znanih arheoloških odkritij vseh časov.

Dolina kraljev je bila leta 1979 ustanovljena kot Unescova svetovna dediščina, skupaj s preostankom nebesne reke Tebana, in še naprej je predmet nenehnih arheoloških raziskav.

Kaj videti in storiti

Danes lahko javnost obišče le 18 od 63 grobnic doline, hkrati pa so redko odprte. Namesto tega oblasti zasukajo, katere so odprte, da bi poskušale omiliti škodljive učinke množičnega turizma (vključno s povečanimi stopnjami ogljikovega dioksida, trenjem in vlažnostjo). V več grobnicah so freske zaščitene z razvlaževalniki in steklenimi zasloni; medtem ko so drugi zdaj opremljeni z električno razsvetljavo.

Od vseh grobnic v Dolini kraljev je najbolj priljubljena še vedno Tutankamonova (KV62). Čeprav je sorazmerno majhen in je od takrat odvzel večino svojih zakladov, v njem še vedno živi mami kraljevega kralja, zaprta v pozlačen leseni sarkofag. Drugi poudarki vključujejo grob Ramesses VI (KV9) in Tuthmose III (KV34). Nekdanja je ena največjih in najbolj izpopolnjenih grobov v dolini in je znana po svojih podrobnih okraskih, ki prikazujejo celotno besedilo knjige o kavernah severnega sveta. Slednja je najstarejša grobnica, ki je odprta za obiskovalce, in sega približno v leto 1450 pr.n.št. Freska na prestolnici prikazuje samo 741 egiptovskih božanstv, medtem ko pokopališče vključuje čudovit sarkofag iz rdečega kvarcita.

Ne pozabite načrtovati obiska egipčanskega muzeja v Kairu in si ogledati zaklade, ki so bili zaradi lastne zaščite odstranjeni iz Doline kraljev. Sem spada večina mumij in Tutankamonova ikonična zlata smrtna maska. Upoštevajte, da so bili predmeti iz neprecenljivega predpomnilnika Tutankhamun pred kratkim preseljeni v novi muzej Grand Egiptov v bližini kompleksa piramid v Gizi – vključno z njegovo veličastno pogrebno kočijo.

Kako obiskati

Obstaja več načinov za obisk Doline kraljev. Neodvisni popotniki lahko najamejo taksi iz Luksorja ali s trajektnega terminala na Zahodnem bregu, da jih popeljejo na celodnevni ogled krajev Zahodnega brega, vključno z Dolino kraljev, Dolino kraljic in tempeljskim kompleksom Deir al-Bahri. Če se počutite dobro, je najem koles še ena priljubljena možnost, vendar se zavedajte, da je pot do Doline kraljev strma, prašna in vroča. Mogoče je tudi pohod v Dolino kraljev iz Deir al-Bahrija ali Deir el-Medine, kratke, a zahtevne poti, ki omogoča spektakularen pogled na pokrajino Theban.

Morda najlažji način za obisk je ena od neštetih celodnevnih ali poldnevnih tur, ki se oglašujejo v Luksorju. Memphis Tours ponuja odličen štiriurni izlet v Dolino kraljev, Collossi Memnon in tempelj Hatshepsut, s cenami, ki vključujejo klimatiziran prevoz, angleško govoreči egiptološki vodič, vse vaše vstopnine in ustekleničeno vodo.

Praktične informacije

Začnite obisk v centru za obiskovalce, kjer model doline in film o Carterjevem odkritju grobnice Tutankamona dajeta pregled, kaj lahko pričakujete znotraj samih grobnic. Med centrom za obiskovalce in grobnicami je majhen električni vlak, ki vam prihrani vroč in prašen sprehod v zameno za minimalno plačilo. Zavedajte se, da je v dolini malo sence, temperature pa so lahko pekoče (zlasti poleti). Pazite, da se oblečete hladno in prinesite obilo kreme za sončenje in vode. Fotoaparata nima smisla, saj je fotografiranje strogo prepovedano – vendar vam lahko baklja pomaga bolje videti v neosvetljenih grobnicah.

Vstopnice so ceno 80 egiptovskih funtov na osebo, koncesionarna pristojbina 40 študentskih funtov za študente. To vključuje vstop v tri grobnice (katere koli bodo odprte na dan). Za ogled ene same odprte grobnice KV23 West Valley, ki je pripadal faraonu Ay, boste potrebovali ločeno vozovnico. Podobno tudi grobnica Tutankamona ni vključena v redno ceno vozovnice. Vstopnico za njegovo grobnico lahko kupite za 100 egiptovskih funtov na osebo ali 50 egiptovskih funtov na študenta. V preteklosti je kar 5.000 turistov vsak dan obiskalo Dolino kraljev, dolge čakalne vrste pa so bile del izkušenj. Vendar pa je nedavna nestabilnost v Egiptu doživela velik padec turizma, zato so grobnice verjetno manj gneče.