Du kan muligvis også: En rejsende Guide til UK Valuta

Posted on

Du kan muligvis også: En rejsende Guide til UK Valuta
Før du ankommer i Det Forenede Kongerige, er det en god idé at sætte dig ind i den lokale valuta. Den officielle valuta i England, Wales, Skotland og Nordirland er det britiske pund (£), ofte forkortet til GBP. Valuta i Storbritannien forbliver uændret ved den europæiske folkeafstemning af 2017. Hvis du planlægger en tur omkring Irland, men du skal være opmærksom på, at Irland bruger euroen (€), ikke pund.

Pounds og Pence

Et britisk pund (£) består af 100 pence (p). Møntværdier er som følger: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 og £ 2. Noter er tilgængelige i £ 5, £ 10, £ 20 og £ 50 trosretninger, hver med deres egen særskilte farve. Alle britiske valuta er udstyret med et billede af dronningens hoved på den ene side. Den anden side viser typisk en bemærkelsesværdig historisk figur, seværdighed eller nationalt symbol .

Britisk slang har mange forskellige navne for forskellige elementer i den valuta. Du vil næsten altid høre pence benævnt “tisse”, mens £ 5 og £ 10 noter kaldes ofte fivers og tenners. I mange områder i Storbritannien, er en £ 1 mønt kaldes en “quid”. Man mener, at dette begreb oprindeligt stammede fra det latinske sætning quid pro quo , der anvendes til at henvise til udveksling af én ting for en anden.

Juridiske Valutaer i Storbritannien

Mens Skotland og Nordirland både brug engelske pund, deres pengesedler er forskellige fra dem, der er udstedt i England og Wales. Forvirrende er skotske og irske pengesedler ikke ydes officiel status som lovligt betalingsmiddel i England og Wales, men lovligt kan anvendes i enhver britisk land. De fleste forretningsdrivende vil acceptere dem uden at klage, men de er ikke forpligtet til at gøre det. Den væsentligste årsag til dem til at afvise din skotske eller irske noter er, hvis de er i tvivl om, hvordan man kan kontrollere deres ægthed.

Hvis du har nogen problemer, vil de fleste banker udveksle skotske eller irske noter for engelsk dem gratis. Standard engelske pengesedler er næsten altid accepteret i hele Storbritannien.

Mange besøgende gør den fejl at tro, at euroen er bredt accepteret som et alternativ valuta i Storbritannien. Mens butikker på nogle store togstationer og lufthavne accepterer euro, de fleste andre steder ikke. Undtagelsen er ikoniske stormagasiner som Harrods, Selfridges og Marks & Spencer, der vil acceptere euro, men give byttepenge i britiske pund. Endelig kan nogle større butikker i Nordirland acceptere euroen som en indrømmelse til besøgende fra syd, men de er ikke juridisk forpligtet til at gøre det.

Udveksling Valuta i Storbritannien

Du har flere forskellige muligheder, når det kommer til at udveksle valuta i Storbritannien. Privat vekselkontorer, der tilhører selskaber som Travelex  kan findes på de høje gader fleste byer, og i de større togstationer, færgeterminaler og lufthavne. Populære stormagasin Marks & Spencer har også en vekselkontor skrivebord i mange af sine landsdækkende butikker. Alternativt kan du udveksle penge på de fleste bankfilialer og postkontorer.

Det er en god idé at shoppe rundt, som valutakurser og provisioner kan variere meget fra det ene sted til det næste. Den nemmeste måde at finde ud af, hvilken løsning der er bedst er at spørge, hvor mange pounds du vil modtage for dine penge efter alle de afgifter er trukket fra. Hvis du er på vej til et landområde, er det også en god ide at veksle penge på dit første indgangssted. Jo større byen, jo flere muligheder du har, og jo bedre kurs, du er tilbøjelige til at få.

Brug kortet i pengeautomater og Point of Sale

Alternativt er det også muligt at bruge din almindelige bankkort at trække lokal valuta fra en pengeautomat (ofte kaldet en bankautomater i Storbritannien). Enhver international kort med en chip og PIN-kode skal accepteres på de fleste pengeautomater – selv dem med et Visa, Mastercard, Maestro, Cirrus eller Plus symbol er din sikreste væddemål. Afgifter er næsten altid afholdt til ikke-britiske konti, selvom disse er normalt minimal, og ofte billigere end den provision ved vekselkontorer.

Bærbare cashpoints placeret inde nærbutikker, tankstationer og små supermarkeder typisk opkræve mere end pengeautomater ligger inden for en bankfilial. Din bank er også sandsynligt, at opkræve et gebyr for oversøiske tilbagekøb og point-of-sale (POS) betalinger. Det er en god idé at tjekke, hvad disse gebyrer er før du går, så du kan planlægge din tilbagetrækning strategi i overensstemmelse hermed.

Mens Visa og Mastercard-kort er almindeligt accepteret overalt, er det værd at huske på, at American Express og Diners Club-kort ikke er så let accepteret til POS betalinger (især uden for London). Hvis du har en af disse kort, bør du bære en alternativ form for betaling så godt. Berøringsfri kortbetalinger bliver stadig mere populære i Storbritannien. Du kan bruge kontaktløse Visa, Mastercard og American Express-kort til at betale for offentlig transport i London, og for POS betalinger under £ 30 i mange butikker og restauranter.