Een overzicht van de Egyptische aardrijkskunde, geschiedenis en moderne politiek

Posted on

Een overzicht van de Egyptische aardrijkskunde, geschiedenis en moderne politiek

Vaak beschouwd als de parel in de kroon van Noord-Afrika, Egypte is een populaire bestemming voor geschiedenis buffs, natuurliefhebbers en avonturiers. Het is de thuisbasis van enkele van ‘s werelds meest iconische bezienswaardigheden, waaronder de Grote Piramide van Gizeh, de enige overlevende lid van de zeven wonderen van de Oude Wereld. Om het meeste uit uw bezoek te krijgen, opfrissen van uw kennis van geografie en geschiedenis van het land voordat je gaat.

Waar is Egypte?

Egypte is gevestigd in de noordoostelijke hoek van Noord-Afrika. Het grenst aan Libië in het westen, met Sudan in het zuiden en met de Middellandse Zee naar het noorden. In het oosten van het land grenst aan de Rode Zee en is gescheiden van de Egyptische Sinaï-schiereiland door het Suezkanaal. Het Sinaï-schiereiland grenst aan Israël en de Gazastrook.

Egypte Geografie

Egypte heeft een totale landmassa van 384.345 vierkante mijl / 995.450 vierkante kilometer, waardoor het meer dan acht keer de grootte van Ohio, en meer dan drie keer de grootte van New Mexico. Het is een warm, droog land, met een dorre woestijn klimaat dat resulteert in een verzengende zomers en gematigde winters. laagste punt van Egypte is de Qattara Depressie, een sinkhole met een diepte van -436 feet / -133 meter, terwijl het hoogste punt is de 8625-voet / 2629-meter hoge top van de Mount Catherine.

primaire waterbron van het land is de rivier de Nijl. Stroomt noordwaarts tot en met 11 Afrikaanse landen, de Nijl maatregelen 4.358 mijl / 6,853 kilometer lang en wordt beschouwd als de langste rivier ter wereld. In Egypte, de vruchtbare Nijldelta is verantwoordelijk voor het grootste deel van de landbouwproductie van het land. In het uiterste zuiden ligt het Nassermeer, een van de planeet grootste kunstmatige meren. Het heeft een totale oppervlakte van 2.030 vierkante mijl / 5.357 vierkante kilometer en is gemaakt door overstromingen veroorzaakt door de bouw van de Aswandam.

Het Sinaï-schiereiland

In het noordoosten van het land ligt het Sinaï-schiereiland, een driehoekig stuk woestijn dat de kloof tussen Noord-Afrika en Zuidwest-Azië overbrugt. Egypte controleert ook het Suezkanaal, dat een zee verbinding tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee vormt, waardoor verder passage in de Indische Oceaan. Egypte grootte, de strategische ligging en de nabijheid van Israël en de Gazastrook zet de natie in de voorhoede van het Midden-Oosten geopolitiek.

Oude geschiedenis

Het bewijs van menselijke bewoning in Egypte dateert uit de 10e millennium voor Christus. Oude Egypte werd een verenigd koninkrijk in ongeveer 3150 voor Christus en werd geregeerd door een reeks opeenvolgende dynastieën voor bijna 3000 jaar. Deze periode van piramides en farao’s werd bepaald door zijn opmerkelijke cultuur, met grote vooruitgang op het gebied van religie, kunst, architectuur en taal. culturele rijkdom van Egypte werd ondersteund door een ongelooflijke rijkdom, gebaseerd op de landbouw en de handel vergemakkelijkt door de vruchtbaarheid van de Nijlvallei.

Vanaf 669 vC, de dynastieën van de Oude en Nieuwe Koninkrijken verkruimeld onder een aanval van buitenlandse invasies. Egypte werd veroverd op zijn beurt door de Mesopotamiërs, de Perzen, en in 332 voor Christus, door Alexander de Grote van Macedonië. Het land bleef een deel van de Macedonische rijk tot 31 voor Christus, toen het onder Romeinse heerschappij kwamen. Door de 4e eeuw na Christus, de verspreiding van het christendom in het Romeinse Rijk had geleid tot de vervanging van de traditionele Egyptische religie – tot islamitische Arabieren het land in 642 AD veroverde.

Middeleeuwen tot de 20e eeuw

Arabische heersers bleef regeren Egypte totdat hij in 1517 in het Ottomaanse Rijk werd geabsorbeerd Er volgde een tijd van verzwakkende economie, pest en hongersnood, die op zijn beurt de weg geëffend voor drie eeuwen van conflict over controle over het land – met inbegrip van een kort succesvol invasie door Frankrijk van Napoleon. Napoleon werd gedwongen Egypte te verlaten door de Britse en de Ottomaanse Turken, het creëren van een vacuüm dat toegestaan ​​Ottomaanse Albanese commandant Mohammed Ali Pasha een dynastie die zou blijven heersen over Egypte tot 1952 vast te stellen.

In 1869 werd het Suezkanaal afgerond na 10 jaar van de bouw. Het project bijna failliet Egypte, en de omvang van de schulden aan de Europese landen de deur geopend voor een Britse overname in 1882. In 1914 werd Egypte opgericht als een Brits protectoraat. Acht jaar later, het land herwonnen nominale onafhankelijkheid onder Koning Fuad I; echter, politieke en religieuze conflicten in het Midden-Oosten in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog leidde tot een militaire staatsgreep in 1952, en de daaropvolgende oprichting van de Egyptische republiek. In 1956, het besluit van president Nasser het Suezkanaal te nationaliseren leidde tot de Suez-crisis conflict waarin Egypte werd binnengevallen door Israël, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar uiteindelijk bleek triomfantelijk.

Egypte de moderne politiek

Sinds de revolutie van 1952, heeft Egypte een tijd van economische, religieuze en politieke onrust ervaren. In 2011 werd dictatoriale president Hosni Mubarak gedwongen af ​​te treden na 30 jaar aan de macht door een reeks stakingen en gewelddadige protesten die uiteindelijk resulteerde in de regering wordt overgedragen aan het Egyptische leger. In 2012, de Moslim Broederschap parlementariër Mohammed Morsi de presidentsverkiezingen had gewonnen, maar zijn heerschappij was van korte duur; in 2013, werd hij verdreven door het leger na verdere conflict tussen de overheid en anti-Moslim Broederschap demonstranten.

Een nieuwe grondwet werd goedgekeurd in het begin van 2014, en kort daarna huidige president Abdel Fattah el-Sisi werd verkozen. Sindsdien is de politieke situatie in Egypte gestabiliseerd, hoewel het land een golf van terreur aanslagen uitgevoerd door groepen als Daesh-Sinai uitgevoerd (voorheen bekend als ISIL of ISIS) heeft geleden. De meest recente van deze zijn een incident in november 2017 toen 300 burgers werden gedood, terwijl aanbidden op een Noord-Sinaï moskee; en in november 2018, toen gewapende mannen vielen een bus van koptische christenen in de provincie Minya, het doden van zeven mensen.

Veiligheid voor toeristen in Egypte

Als gevolg van de toegenomen terroristische activiteiten en de politieke instabiliteit, toerisme bereikte een dieptepunt in 2015, maar is begonnen om te herstellen in de afgelopen vier jaar. Het Amerikaanse ministerie van staat reisadvies gelederen Egypte als Level 2 land, wat betekent dat toeristen moeten uitoefenen verhoogde niveaus van voorzichtigheid. Echter, zowel de Amerikaanse en Britse regeringen zijn van mening populairste toeristische bestemmingen van het land om veilig te zijn, met inbegrip van Cairo, Luxor, Abu Simbel, Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh. Controleer voor de laatste updates voor het boeken van uw reis.