Explorarea complexului Templului Philae: Ghidul unui vizitator

Posted on

Explorarea complexului Templului Philae: Ghidul unui vizitator

Complexul de temple Philae este unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Egipt. Acesta a fost localizat inițial pe insula Philae, un loc sacru cu conexiuni la cultul lui Isis care datează de mii de ani. Complexul actual al templului a fost început de către faraonul dinastiei a 30-a Nectanebo I și adăugat de conducătorii perioadelor grecești, romane și bizantine care au urmat.

La începutul secolului XX, complexul a fost parțial inundat după construcția barajului inferior din Aswan. Mai târziu, planurile pentru un al doilea baraj au determinat UNESCO să lanseze un proiect de mântuire care a relocat templele pe un teren mai înalt de pe insula vecină Agilkia. Astăzi, complexul continuă să impresioneze turiștii în același mod pe care îl are de secole.

Complexul din vremurile antice

Odată situată într-o cataractă a râului Nil, Insula Philae se credea a fi unul dintre locurile de înmormântare ale zeului egiptean antic Osiris. Acesta a fost considerat sacru soției sale, Isis, de către egipteni și vecinii lor nubieni și arheologii au găsit dovezi că templele care cinstesc Isis au existat pe insulă cel puțin din secolul al VI-lea î.Hr. Astăzi, cea mai veche structură supraviețuitoare, Templul lui Isis, datează de pe vremea lui Nectanebo I care a condus din aproximativ 380-362 î.Hr. A fost fondatorul ultimei dinastii native a faraonilor egipteni.

Complexului de temple a fost adăugat de conducătorii Ptolemaici și Romani până în secolul al III-lea d.Hr. și a fost un loc de pelerinaj pentru adepții cultului lui Isis cu mult timp după ce creștinismul a ajuns în Egipt. De fapt, templele au fost închise sau refolosite doar pentru uz creștin în secolul al VI-lea d.Hr., făcând din complexul templului Philae unul dintre ultimele locuri de cult păgâne ale țării. În epoca victoriană, Philae a fost una dintre cele mai populare destinații pentru turiștii europeni cu pasiune pentru egiptologie și continuă să fie în prezent un punct culminant al croazierelor pe Nil.

Proiectul de relocare

În 1902, construcția barajului inferior Aswan a determinat inundația insulei Philae și a complexului său de temple pentru cea mai mare parte a anului. Turistii au putut explora ruinele parțial scufundate de barca cu rândul și fundațiile templului au fost întărite pentru a-i ajuta să suporte daunele anuale ale inundațiilor. Cu toate acestea, cărămizile au devenit încrustate cu pământul râului și culorile fabuloase reliefuri ale templului au fost spălate. Când au fost dezvăluite planurile pentru barajul înalt Aswan în 1954, a devenit clar că Insula Philae va fi curând scufundată – și comorile sale vechi s-au pierdut pentru totdeauna.

Drept urmare, UNESCO a lansat campania internațională pentru salvarea monumentelor din Nubia în 1960. Proiectul a excavat și a înregistrat sute de site-uri și a recuperat mii de artefacte care vor dispărea curând sub apă. De asemenea, a făcut planuri de relocare a mai multor temple mai importante ale regiunii – inclusiv Abu Simbel (situat pe malul lacului Nasser) și complexul templului Philae. La Philae, a fost construit un baraj pentru a menține apa râului în gol, în timp ce monumentele erau curățate, măsurate și demontate.

Templul și sanctuarele însoțitoare și sanctuarele sale au fost mutate cărămidă în cărămidă în insula Agilkia din apropiere și reconstruite cu atenție pe un teren mai înalt. În numele autenticității, Agilkia a fost chiar amenajată pentru a se potrivi cu setarea inițială a templului de pe insula Philae.

Templul lui Isis

Turiștii moderni ajung cu vaporul și își încep turul în cea mai veche parte a Templului lui Isis, chioșcul Nectanebo. Intrarea în templul principal este străjuită de primul pilon, o poartă monumentală înaltă de 18 metri, decorată cu reliefuri incredibile. Aceste reliefuri sunt atribuite diferitilor faraoni și regi tolemici diferiți și includ o reprezentare faimoasă a lui Ptolemeu XII Neos Dionisos care expediază o bandă de dușmani. Apar, de asemenea, Isis, Horus din Edfu, Hathor și alți alți membri ai panteonului egiptean.

După ce au trecut prin primul pilon, vizitatorii se găsesc în curtea templului. Coloanele de o parte și de alta oferă intrarea în diverse camere, inclusiv Casa Nașterii. Această clădire intrigantă a fost dedicată lui Isis în cinstea nașterii fiului ei, Horus, și conține reliefuri care înfățișează scene din copilăria zeului cu capul falc. În trecut, faraonii îndeplineau ritualuri aici pentru a celebra legenda Isis (care includea propria lor descendență din Horus, legitimând astfel dreptul lor divin de a guverna).

Un al doilea pilon duce în vestibulul templului interior. Prezintă opt coloane magnifice, în timp ce crucile copte sculptate în ziduri arată cum templul a fost transformat într-un loc de cult creștin în perioada bizantină. Dincolo de vestibul se află sanctuarul, unde sfinții din granit au ținut cândva o statuie de aur a lui Isis și a barbei în care a călătorit. De atunci, acestea au fost eliminate în muzeele din Paris și Florența.

Alte clădiri notabile

Deși Templul lui Isis este principalul punct de atracție al complexului, există o serie de alte monumente demne. Acestea includ Templul lui Hathor, care a fost construit de regii ptolemaici Philometor și Euergetes al II-lea și ulterior adăugat de împăratul Augustus. Poarta Hadrianului prezintă reliefuri comandate de împărații romani Hadrian, Marcus Aurelius și Lucius Verus; în timp ce chioșcul lui Traian neterminat, dar, incontestabil, a fost un subiect preferat al pictorilor victorieni. Ruinele creștine includ rămășițele unei mănăstiri și două biserici copte.

Cum să vizitați

Există mai multe moduri de a vizita complexul templului Philae. Insula Agilkia prezintă pe itinerarul majorității croazierelor care ploiește râul dintre Luxor și Aswan. În mod alternativ, mulți operatori oferă excursii de o zi din Aswan, care duc turiștii în complexul templului Philae, precum și atracții din apropiere, cum ar fi Obeliscul neterminat și Barajul înalt Aswan. De asemenea, este posibil să aranjați o vizită independent. Pur și simplu luați un taxi din Aswan până la Templul Marina Philae, unde bărcile oficiale așteaptă să transporte vizitatorii pe insula Agilkia.

Unul dintre cele mai populare moduri de a vizita complexul este prin Philae Sound and Light Show. Acest spectacol după întuneric folosește lumini colorate, proiecții cu laser și comentarii audio pentru a învia pe faraonii din vechime și pentru a aduce în viață legendele lui Isis, Osiris și Horus. Prezentările sunt disponibile în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, germană și spaniolă. Operatorii de turism oferă oferte de pachete la Sunetul de sunet și lumină care includ taxe de intrare, transport fluvial, un ghid și ridicare și abandonare la hotel.

Ore de admitere și deschidere

Orele de vizitare obișnuite sunt între orele 7:00 și 16:00 (octombrie-mai) sau 7:00 – 17:00 (iunie-septembrie). Intrarea costă 50 EGP (aproximativ 3 USD) pentru adulți și 25 EGP pentru studenți. Dacă abilitățile tale de a se zgâlțâi, te poți aștepta să plătești în jur de 10 EGP pentru o plimbare cu barca de întoarcere de pe continent spre Insula Agilkia – deși armatorii vor încerca de obicei să încarce mai mult. Biletele pentru emisiunea Sunet și Lumini costă 14 dolari de persoană.