Explorarea Saqqara, Egipt: Un ghid pentru vizitatori

Posted on

Explorarea Saqqara, Egipt: Un ghid pentru vizitatori

Conduceți aproximativ 27 de mile (27 de kilometri) sud de centrul orașului Cairo și vă veți găsi în Saqqara, vasta necropolă din capitala Egiptului Antic Memphis. Numit pentru zeul Memphite al morților, Sokar, acesta este cel mai mare sit arheologic din Egipt. Piramidele sale s-ar putea să nu fie la fel de faimoase ca cele situate în Giza din apropiere, dar unele dintre ele (în special piramida iconică din Djoser) sunt considerabil mai vechi. Pentru cei cu interes în arheologie, aceste structuri de orientare a tendințelor se numără printre obiectivele străvechi ale țării.

Istoricul site-ului

Obiceiul de a îngropa faraonii la Saqqara datează de mii de ani până pe vremea primei dinastii, când regii stăpâneau un Egipt unit pentru prima dată. Se știe că nu mai puțin de 17 faraoni au ales Saqqara drept locul lor de odihnă final și regali, membrii familiei lor, animalele sacre și oficialii importanți au continuat să fie înmormântați acolo mai mult de 3.000 de ani. Astăzi, necropola Saqqara acoperă o suprafață de 4 mile pătrate (10 kilometri pătrați).

Când locul de înmormântare a scăzut din uz în timpul romanilor, acesta a fost recuperat treptat de deșert. Cu excepția Piramidei Djoser, întregul sit a fost îngropat în nisip de către egiptologul francez Auguste Mariette, care a descoperit Serapeum la mijlocul secolului al XIX-lea. De atunci, la Saqqara a avut loc un proces constant de excavare, recuperare și restaurare. În 1979, a fost înscris ca un patrimoniu mondial UNESCO împreună cu câmpurile piramidale care merg de la Giza la Dhashur.

Cea mai recentă descoperire a avut loc în iulie 2018, când arheologii au descoperit un atelier de mumificare complet cu cinci mumii și sarcofagele lor bijuterii.

Piramida lui Djoser

Piramida lui Djoser este fără îndoială cel mai cunoscut reper de la Saqqara. Cu șase mastaburi (morminte cu acoperiș plat, sinonime cu Prima și a Doua Dinastie), de dimensiuni în scădere, stivuite una peste alta, piramida are un aspect unic în trepte. Acesta datează din secolul 27 î.Hr., când a fost construit pentru a servi drept complex de înmormântare a faraonului Dynasty a treia faraon Djoser de către arhitectul său, Imhotep. Piramida este cea mai veche structură monumentală cunoscută din piatră, din lume, iar lui Imhotep i se atribuie crearea unui model pe baza căruia s-au construit piramidele laterale, laterale.

În zilele sale înalte, piramida ar fi fost înălțată cu 62 de metri înălțime și pantele sale de gresie ar fi fost îmbrăcate în calcar alb lustruit. Astăzi, intrarea în piramidă este interzisă, dar vederea din afară rămâne impresionantă.

Atracții cheie

Piramida din Teti

Multe dintre piramidele de mai târziu ale Saqqara au fost construite într-o perioadă de greutăți economice, iar materialele inferioare folosite nu au rezistat testului timpului. Zece piramide rămân în plus față de capodopera lui Djoser, unele dintre ele fiind deschise pentru explorare. Dintre acestea, cea mai interesantă este Piramida lui Teti, un faraon din a șasea dinastie al cărui sarcofag de bazalt înscris încă se află în interiorul camerei de înmormântare. Vrăji jeroglifice din Textele piramidale împodobesc pereții interiori.

Mastabas din Kagemni și Ti

Saqqara găzduiește, de asemenea, o serie impresionantă de morminte și mastabă, în diferite stări de reparație. Cele mai bune includ Mastaba din Kagemni, justiția principală a lui Teti; și Mastaba din Ti, supraveghetorul piramidelor de la Abusir. Relieful și friza din acest ultim mormânt au fost restaurate cu atenție și sunt considerate unul dintre cele mai bune exemple existente în arta Regatului Vechi. Acestea înfățișează scene din viața de zi cu zi din Egiptul Antic însoțite de dialog hieroglific.

Serapeum

Serapeum, sau camera de înmormântare subterană a taurilor Apis, este un alt punct culminant al sitului. Păstrat și închinat la Templul Ptah din Memphis în timpul vieții lor, taurii sacri au fost mumificați după moarte și transportați la Serapeum pentru a fi îngropați în sarcofagi din piatră. Această practică a durat peste 1.300 de ani, încetând doar în 30 î.Hr.

Muzeul Imhotep

Pentru a afla mai multe despre acest lucru și despre alte ritualuri ale Vechiului Regat, asigurați-vă că vizitați Muzeul Imhotep, situat la intrarea în Saqqara. Cele cinci săli ale sale prezintă unele dintre cele mai interesante descoperiri ale site-ului, inclusiv sicriul din lemn al lui Imhotep; cea mai veche mumie regală completă găsită vreodată și o recreare a bibliotecii arhitectului francez Jean-Philippe Lauer. Lauer este renumit pentru că a făcut săpături și restaurarea comorilor lui Saqqara în opera sa din viață.

Cum să ajungem acolo

Nu există rute de transport în comun de la Cairo la Saqqara, așa că, dacă nu plănuiți să închiriați o mașină, un taxi privat este singura opțiune pentru explorarea independentă. Dacă nu vă place să jucați prețurile cu un șofer pe stradă, cereți hotelului să vă organizeze un taxi. Deoarece site-ul este atât de vast, merită să angajezi un șofer pentru toată ziua, astfel încât să te poată îmbarca între cele mai importante site-uri din Saqqara.

Multe agenții de turism, hoteluri și companii turistice oferă excursii cu jumătate de zi sau întregi la Saqqara. Deși vizitarea cu un grup înseamnă că ai mai puțină libertate de a explora în voie, poate fi o ușurare să ai toate costurile incluse, în timp ce intuiția unui egiptolog profesionist este de neprețuit. Multe tururi includ și vizitarea siturilor din apropiere din Memphis și necropola Dahshur.

Lucruri de amintit

Programarea cu atenție a călătoriei dvs. poate face toată diferența în experiența dvs. la Saqqara. Săptămâna de muncă egipteană se desfășoară de duminică până joi, iar traficul care intră și iese din Cairo poate fi stresant în aceste zile. Pentru a evita pierderea timpului stând în blocaj, încercați să planificați ieșirea pentru vineri sau sâmbătă. În mod similar, timpul zilei este important, mai ales vara. Planificați să vizitați cât mai devreme posibil, astfel încât să puteți evita căldura de amiază.

Nu există umbră mică și nu există răcoritoare la necropolă, așa că planificați în consecință aducând o protecție solară, o pălărie, apă și un picnic. Pantofii de mers confortabili și o lanternă pentru iluminarea interioarelor slabe ale mormintelor sunt de asemenea o idee bună. În sfârșit, nu uitați că Saqqara este imensă. În loc să încercați să vedeți totul într-o singură dimineață sau după-amiază, alegeți obiectivele turistice obligatorii și concentrați-vă pe acestea.