Ghidul vizitatorului către moscheea Al-Azhar, Cairo, Egipt

Posted on

Ghidul vizitatorului către moscheea Al-Azhar, Cairo, Egipt

Inițial consacrată practicii islamului chiit, moscheea al-Azhar este aproape la fel de veche ca Cairo în sine. A fost comandat în 970 de califul fatimid al-Mu’izz și a fost primul dintre numeroasele moschei ale orașului. Fiind cel mai vechi monument fatimid din Egipt , semnificația sa istorică este incomensurabilă. De asemenea, este renumit la nivel mondial ca loc de învățare islamică și este sinonim cu extrem de influent Universitatea al-Azhar.

Istoria Moscheii

În 969, Egiptul a fost cucerit de generalul Jawhar as-Siqili, acționând sub ordinele califului fatimid al-Mu’izz. Al-Mu’izz și-a sărbătorit noile mele țări prin întemeierea unui oraș al cărui nume s-a tradus drept „Victoria lui al-Mu’izz”. Acest oraș avea să devină cunoscut ca Cairo. Un an mai târziu, al-Mu’izz a ordonat construirea primei moschei a orașului – al-Azhar. Finalizată în doar doi ani, moscheea a deschis pentru prima dată rugăciuni în 972.

În limba arabă, numele Al-Azhar înseamnă „moscheea celor mai răsplătiți”. Legenda spune că acest călugăr poetic nu este o aluzie la frumusețea moscheii în sine, ci la Fatimah, fiica profetului Muhammad. Fatimah a fost cunoscut de către epitetul „az-Zahra”, însemnând „cel strălucitor sau resplendent”. Deși această teorie nu este confirmată, este plauzibilă – până la urmă Califul al-Mu’izz a afirmat Fatimah ca unul dintre strămoșii săi.

În 989, moscheea a numit 35 de savanți, care și-au luat reședința lângă noul lor loc de muncă. Scopul lor a fost să răspândească învățăturile Shi’a, iar în timp, moscheea a devenit o universitate deplină. Faimoși în tot Imperiul Islamic, studenții au călătorit din întreaga lume pentru a studia la Al-Azhar. Astăzi, este a doua cea mai veche universitate condusă continuu din lume și rămâne unul dintre centrele de frunte ale burselor islamice.

Moscheea de azi

Moscheea și-a câștigat statutul de universitate independentă în 1961, iar acum predă discipline moderne, inclusiv medicină și știință, alături de studii religioase. Interesant este că, în timp ce califatul Fatimid inițial a construit Al-Azhar ca centru al cultului chiit, a devenit cea mai importantă autoritate din lume în domeniul teologiei și dreptului sunnit . Cursurile sunt acum predate în clădiri construite în jurul moscheii, lăsând însuși Al-Azhar rugăciunea neîntreruptă.

De-a lungul ultimului mileniu, Al-Azhar a cunoscut numeroase extinderi, renovări și restaurări. Rezultatul de astăzi este o tapiserie bogată în diferite stiluri care prezintă împreună evoluția arhitecturii în Egipt. Multe dintre cele mai influente civilizații din lume și-au lăsat amprenta asupra moscheii. Cele cinci minarete existente, de exemplu, sunt moaște ale diferitelor dinastii, inclusiv cele ale Sultanatului Mamluk și ale Imperiului Otoman.

Minaretul original a dispărut, o soartă împărtășită de majoritatea arhitecturii originale a moscheii, cu excepția arcadelor și a unor decorațiuni decorate din stuc. Astăzi, moscheea are nu mai puțin de șase intrări. Vizitatorii intră prin Barber’s Gate, o adăugare din secolul al XVIII-lea așa-numită, deoarece elevii au fost cândva bărbieriti sub portalul său. Poarta se deschide într-o curte de marmură albă, care este una dintre cele mai vechi părți ale moscheii.

Din curte, sunt vizibile trei dintre minaretele moscheii. Acestea au fost construite în secolele XIV, XV, respectiv XVI. Vizitatorii au voie să intre în sala de rugăciune adiacentă, care găzduiește un mihrab foarte fin , nișa semi-circulară sculptată în peretele fiecărei moschei pentru a indica direcția spre Mecca. O mare parte a moscheii este închisă turiștilor, inclusiv biblioteca sa magnifică, care adăpostește volume care datează din secolul al VIII-lea.

Informație practică

Moscheea Al-Azhar este situată în inima Cairo islamic, în districtul El-Darb El-Ahmar. Intrarea este gratuită, iar moscheea rămâne deschisă toată ziua. Este important să fii în orice moment respectuos în interiorul moscheii. Femeile trebuie să poarte haine care își acoperă brațele și picioarele și trebuie să poarte o eșarfă sau voal peste păr. Vizitatorii ambelor sexe vor trebui să își scoată pantofii înainte de a intra. Așteptați-vă să sfătuiți bărbații care au grijă de pantofii dvs. la întoarcere.