Het verkennen van het Philae-tempelcomplex: een gids voor bezoekers

Posted on

Het verkennen van het Philae-tempelcomplex: een gids voor bezoekers

Het Philae-tempelcomplex is een van de meest fascinerende oude bezienswaardigheden van Egypte. Het was oorspronkelijk gelegen op Philae Island, een heilige plaats met connecties met de cultus van Isis die duizenden jaren oud is. Het huidige tempelcomplex werd opgericht door farao Nectanebo I uit de 30e dynastie en werd aangevuld door de heersers van de Griekse, Romeinse en Byzantijnse periode die volgden.

In het begin van de 20e eeuw stond het complex gedeeltelijk onder water na de bouw van de Aswan Low Dam. Later zorgden plannen voor een tweede dam ervoor dat UNESCO een reddingsproject lanceerde waarmee de tempels naar hoger gelegen grond op het naburige Agilkia-eiland werden verplaatst. Tegenwoordig blijft het complex toeristen imponeren op dezelfde manier als eeuwenlang.

Het complex in de oudheid

Ooit gelegen in een cataract van de rivier de Nijl, werd aangenomen dat Philae Island een van de begraafplaatsen was van de oude Egyptische god Osiris. Het werd door de Egyptenaren als heilig beschouwd voor zijn vrouw, Isis, en hun Nubische buren en archeologen hebben bewijs gevonden dat tempels ter ere van Isis al vanaf de 6e eeuw voor Christus op het eiland bestonden. Tegenwoordig dateert de oudste nog bestaande structuur, de Tempel van Isis, uit de tijd van Nectanebo I die regeerde van ongeveer 380-362 voor Christus. Hij was de grondlegger van de laatste inheemse dynastie van Egyptische farao’s.

Het tempelcomplex werd tot de 3e eeuw na Christus toegevoegd door Ptolemeïsche en Romeinse heersers en was een pelgrimsoord voor volgelingen van de Isis-cultus lang nadat het christendom in Egypte was aangekomen. In feite waren de tempels pas in de 6e eeuw na Christus gesloten of herbestemd voor christelijk gebruik, waardoor het Philae-tempelcomplex een van de laatste plaatsen van heidense eredienst van het land was. In het Victoriaanse tijdperk was Philae een van de meest populaire bestemmingen voor Europese toeristen met een passie voor Egyptologie en is het nog steeds een hoogtepunt van Nijlcruises.

Het relocatieproject

In 1902 zorgde de bouw van de Aswan Low Dam ervoor dat Philae Island en het tempelcomplex het grootste deel van het jaar onder water kwamen te staan. Toeristen konden de gedeeltelijk ondergedompelde ruïnes per roeiboot verkennen en de funderingen van de tempel werden versterkt om ze te helpen de jaarlijkse overstromingsschade te weerstaan. De stenen werden echter bedekt met rivierslib en de kleuren van de fantastische reliëfs van de tempel werden weggespoeld. Toen in 1954 plannen voor de Aswan High Dam werden onthuld, werd duidelijk dat Philae Island spoedig volledig onder water zou komen te staan ​​- en dat de oude schatten voor altijd verloren zouden gaan.

Als gevolg hiervan lanceerde UNESCO in 1960 hun internationale campagne om de monumenten van Nubia te redden. Het project heeft honderden locaties opgegraven en geregistreerd en duizenden artefacten teruggevonden die snel onder het water zouden verdwijnen. Het maakte ook plannen om verschillende van de belangrijkste tempels van de regio te verplaatsen, waaronder Abu Simbel (gelegen aan de oevers van het meer van Nasser) en het Philae-tempelcomplex. Bij Philae werd een kofferdam gebouwd om het rivierwater op afstand te houden terwijl de monumenten werden schoongemaakt, opgemeten en ontmanteld.

De tempel en de bijbehorende heiligdommen en heiligdommen werden steen voor steen verplaatst naar het nabijgelegen Agilkia-eiland en nauwgezet gereconstrueerd op hoger gelegen grond. In naam van authenticiteit werd Agilkia zelfs aangelegd in de oorspronkelijke setting van de tempel op Philae Island.

De tempel van Isis

Moderne toeristen arriveren per boot en beginnen hun tour bij het oudste deel van de tempel van Isis, de kiosk van Nectanebo. De ingang van de hoofdtempel wordt bewaakt door de Eerste Pyloon, een 18 meter hoge monumentale poort versierd met ongelooflijke reliëfs. Deze reliëfs worden toegeschreven aan verschillende farao’s en Ptolemeïsche koningen en bevatten een beroemde afbeelding van Ptolemaeus XII Neos Dionysos die een groep vijanden uitzendt. Ook Isis, Horus van Edfu, Hathor en verschillende andere leden van het Egyptische pantheon verschijnen.

Na het passeren van de Eerste Pyloon bevinden bezoekers zich op het voorplein van de tempel. Colonnades aan weerszijden bieden toegang tot verschillende kamers, waaronder het Geboortehuis. Dit intrigerende gebouw was opgedragen aan Isis ter ere van de geboorte van haar zoon, Horus, en bevat reliëfs met scènes uit de kindertijd van de valkhoofdige god. In het verleden voerden farao’s hier rituelen uit om de Isis-legende te vieren (waaronder hun eigen afkomst van Horus, waarmee ze hun goddelijke recht om te regeren legitimeerden).

Een tweede pyloon leidt naar de vestibule van de binnentempel. Het beschikt over acht prachtige zuilen terwijl koptische kruisen die in de muren zijn uitgehouwen, laten zien hoe de tempel tijdens het Byzantijnse tijdperk werd omgevormd tot een plaats van christelijke eredienst. Voorbij de vestibule ligt het heiligdom, waar granietheiligdommen ooit een gouden beeld van Isis en de bark waarin het reisde vasthielden. Deze zijn inmiddels verwijderd naar musea in Parijs en Florence.

Andere opmerkelijke gebouwen

Hoewel de Tempel van Isis de belangrijkste attractie van het complex is, zijn er nog een reeks andere waardevolle monumenten. Deze omvatten de Tempel van Hathor, die werd gebouwd door de Ptolemeïsche koningen Philometor en Euergetes II en later werd toegevoegd door keizer Augustus. De poort van Hadrianus heeft reliëfs in opdracht van de Romeinse keizers Hadrianus, Marcus Aurelius en Lucius Verus; terwijl de onvoltooide maar onmiskenbaar mooie Trajan’s Kiosk een favoriet onderwerp was van Victoriaanse schilders. Christelijke ruïnes zijn onder meer de overblijfselen van een klooster en twee Koptische kerken.

Hoe te bezoeken

Er zijn verschillende manieren om het Philae-tempelcomplex te bezoeken. Agilkia Island staat op de reisroute van de meeste cruises die de rivier tussen Luxor en Aswan varen. Als alternatief bieden veel operators dagtochten vanuit Aswan die toeristen naar het Philae-tempelcomplex brengen, evenals nabijgelegen attracties zoals de onvoltooide obelisk en de Aswan High Dam. Het is ook mogelijk om zelfstandig een bezoek te regelen. Neem gewoon een taxi vanuit Aswan naar de Marina Philae-tempel, waar officiële boten wachten om bezoekers naar Agilkia Island te vervoeren.

Een van de meest populaire manieren om het complex te bezoeken, is via de Philae Sound and Light Show. Dit spektakel in het donker gebruikt gekleurde lichten, laserprojecties en audiocommentaar om de oude farao’s weer tot leven te wekken en de legende van Isis, Osiris en Horus dramatisch tot leven te brengen. Presentaties zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans. Touroperators bieden pakketdeals voor de Sound and Light Show, inclusief toegangsprijzen, vervoer over de rivier, een gids en ophalen en inleveren van hotel.

Toegang en openingstijden

De reguliere openingstijden zijn van 7.00 tot 16.00 uur (oktober tot mei) of van 7.00 tot 17.00 uur (juni tot september). De toegang kost 50 EGP (ongeveer $ 3) voor volwassenen en 25 EGP voor studenten. Als uw afdingende vaardigheden op peil zijn, kunt u verwachten ongeveer 10 EGP te betalen voor een retourboottocht van het vasteland naar Agilkia Island – hoewel schippers doorgaans zullen proberen meer in rekening te brengen. Tickets voor de Sound and Light Show kosten $ 14 per persoon.