Het verkennen van Saqqara, Egypte: een gids voor bezoekers

Posted on

Het verkennen van Saqqara, Egypte: een gids voor bezoekers

Als u ongeveer 27 kilometer ten zuiden van het centrum van Caïro rijdt, bevindt u zich in Saqqara, de uitgestrekte necropolis van de oude Egyptische hoofdstad Memphis. Vernoemd naar de Memphitische god van de doden, Sokar, is dit de grootste archeologische vindplaats van Egypte. De piramides zijn misschien niet zo beroemd als die in het nabijgelegen Gizeh, maar sommige (met name de iconische piramide van Djoser) zijn aanzienlijk ouder. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in archeologie, behoren deze toonaangevende structuren tot de must-see oude bezienswaardigheden van het land.

Geschiedenis van de site

De gewoonte om farao’s te begraven in Saqqara gaat duizenden jaren terug tot de tijd van de Eerste Dynastie, toen koningen voor het eerst over een verenigd Egypte regeerden. Het is bekend dat niet minder dan 17 farao’s Saqqara hebben gekozen als hun laatste rustplaats en royals, hun familieleden, heilige dieren en belangrijke functionarissen bleven daar meer dan 3.000 jaar begraven. Tegenwoordig heeft de Saqqara-necropolis een oppervlakte van 10 vierkante kilometer.

Toen de begraafplaats tijdens de tijd van de Romeinen niet meer in gebruik was, werd deze geleidelijk teruggewonnen door de woestijn. Met uitzondering van de Piramide van Djoser, was de hele site begraven in zand tegen de tijd dat de Franse egyptoloog Auguste Mariette halverwege de 19e eeuw het Serapeum ontdekte. Sindsdien vindt er een constant proces van opgraven, bergen en restaureren plaats bij Saqqara. In 1979 werd het ingeschreven als UNESCO-werelderfgoed, samen met de piramidevelden die van Gizeh tot Dhashur lopen.

De meest recente ontdekking vond plaats in juli 2018, toen archeologen een mummificatie-atelier opgraven, compleet met vijf mummies en hun juwelen sarcofagen.

De piramide van Djoser

De Piramide van Djoser is zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid van Saqqara. Bestaande uit zes mastaba’s (graven met platte daken die synoniem zijn met de eerste en tweede dynastie) van afnemende grootte, op elkaar gestapeld, heeft de piramide een uniek getrapt uiterlijk. Het dateert uit de 27e eeuw voor Christus toen het door zijn architect, Imhotep, werd gebouwd om te dienen als het grafcomplex van de derde dynastie farao Djoser. De piramide is het oudst bekende, in steen uitgehouwen monumentale bouwwerk ter wereld, en Imhotep wordt gecrediteerd voor het maken van de blauwdruk waarop de latere gladde piramides zijn gebouwd.

In zijn hoogtijdagen zou de piramide 62 meter hoog zijn geweest en zouden de zandstenen hellingen bekleed zijn met gepolijste witte kalksteen. Tegenwoordig is toegang tot de piramide verboden, maar het uitzicht van buiten blijft adembenemend indrukwekkend.

Belangrijkste attracties

Piramide van Teti

Veel van de latere piramides van Saqqara zijn gebouwd in een tijd van economische tegenspoed, en de gebruikte inferieure materialen hebben de tand des tijds niet doorstaan. Naast het meesterwerk van Djoser zijn er nog tien piramiden over, waarvan sommige openstaan ​​voor verkenning. Hiervan is de meest interessante de Piramide van Teti, een farao van de Zesde Dynastie wiens ingeschreven basalt sarcofaag nog steeds in de grafkamer ligt. Hiëroglyfische spreuken uit de piramideteksten sieren de binnenmuren.

Mastabas van Kagemni en Ti

Saqqara is ook de thuisbasis van een indrukwekkende reeks graven en mastaba’s in verschillende staat van onderhoud. De beste zijn de Mastaba van Kagemni, de opperrechter van Teti; en de Mastaba van Ti, de opzichter van de piramides in Abusir. De reliëfs en friezen van het laatste graf zijn zorgvuldig gerestaureerd en worden beschouwd als een van de mooiste bestaande voorbeelden van kunst uit het Oude Koninkrijk. Ze beelden scènes uit het dagelijkse leven in het oude Egypte af, vergezeld van een hiëroglyfische dialoog.

Het Serapeum

Het Serapeum, of ondergrondse grafkamer van de Apis-stieren, is een ander hoogtepunt van de site. De heilige stieren, die tijdens hun leven in de tempel van Ptah in Memphis werden gehouden en aanbeden, werden na hun dood gemummificeerd en naar het Serapeum vervoerd om daar in stenen sarcofagen te worden begraven. Deze praktijk duurde meer dan 1.300 jaar en hield pas op in 30 voor Christus

Imhotep Museum

Om meer te weten te komen over deze en andere rituelen van het oude koninkrijk, moet je zeker het Imhotep Museum bezoeken, gelegen aan de ingang van Saqqara. De vijf zalen tonen enkele van de meest interessante vondsten van de site, waaronder de houten kist van Imhotep zelf; de oudste complete koninklijke mummie ooit gevonden en een recreatie van de bibliotheek van de Franse architect Jean-Philippe Lauer. Lauer staat bekend om het opgraven en herstellen van de schatten van Saqqara tot zijn levenswerk.

Hoe daar te komen

Er zijn geen openbaarvervoerroutes van Caïro naar Saqqara, dus tenzij u van plan bent een auto te huren, is een privétaxi uw enige optie om zelfstandig te verkennen. Als je geen zin hebt om over prijzen te onderhandelen met een chauffeur op straat, vraag je hotel dan om een ​​taxi voor je te regelen. Omdat de site zo groot is, is het de moeite waard om de hele dag een chauffeur in te huren, zodat ze je tussen de belangrijkste sites van Saqqara kunnen brengen.

Veel reisbureaus, hotels en reisorganisaties bieden tochten van een halve of hele dag aan naar Saqqara. Hoewel een bezoek met een groep betekent dat je minder vrijheid hebt om naar believen te verkennen, kan het een opluchting zijn om alle kosten erbij te hebben, terwijl het inzicht van een professionele egyptoloog van onschatbare waarde is. Veel rondleidingen omvatten ook bezoeken aan de nabijgelegen bezienswaardigheden van Memphis en de Dahshur-necropolis.

Dingen om te onthouden

Het zorgvuldig timen van uw reis kan het verschil maken voor uw ervaring bij Saqqara. De Egyptische werkweek loopt van zondag tot en met donderdag en het verkeer in en uit Caïro kan op deze dagen stressvol zijn. Om te voorkomen dat u tijd verliest terwijl u in een patstelling zit, kunt u beter uw uitje plannen voor vrijdag of zaterdag. Evenzo is het tijdstip van de dag belangrijk, vooral in de zomer. Plan om zo vroeg mogelijk te bezoeken, zodat u de middagwarmte kunt vermijden.

Er is weinig schaduw en geen verfrissing beschikbaar op de necropolis, dus plan dienovereenkomstig door zonnebrandcrème, een hoed, water en een picknick mee te nemen. Comfortabele wandelschoenen en een zaklamp voor het verlichten van de donkere interieurs van de graven zijn ook een goed idee. Vergeet ten slotte niet dat Saqqara enorm is. In plaats van te proberen alles op één ochtend of middag te zien, kies je de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben en focus je daarop.