Het vieren Pasen in Italië – Heilige Week religieuze gebruiken in Italië

Posted on

Het vieren Pasen in Italië - Heilige Week religieuze gebruiken in Italië
Als je het geluk hebt om in Italië voor Pasen bent, zul je niet zien de beroemde konijntje of ga voor een Easter Egg hunt. Maar Pasen in Italië is een grote vakantie, de tweede alleen voor Kerstmis in het belang ervan voor de Italianen. Terwijl de dagen voorafgaand aan Pasen in Italië onder meer plechtige processies en de massa’s,  Pasqua, zoals dat heet in het Italiaans, is een vrolijke viering gemarkeerd met rituelen en tradities. La Pasquetta , de maandag na Paaszondag , is ook een feestdag in heel Italië.

Pasen met de paus in Rome bij Saint Peter’s

Op Goede Vrijdag, de paus viert de  Via Crucis  of staties van de kruisweg in Rome in de buurt van het Colosseum. Een enorme kruis met brandende fakkels verlicht de hemel als de stations van het kruis zijn beschreven in verschillende talen. Aan het einde, de paus geeft een zegen. Pasen massa wordt gehouden in elke kerk in Italië, met de grootste en meest populaire gevierd door de paus in de Sint Peter’s. De pauselijke Prefectuur, de entiteit die verantwoordelijk is voor het organiseren van audiëntie bij de Paus, beveelt het bestellen van tickets , die gratis zijn, ten minste 2-6 maanden van tevoren.

Goede Vrijdag en Pasen Week processies in Italië

Plechtige religieuze processies worden gehouden in Italiaanse steden en dorpen op de vrijdag of zaterdag voor Pasen en soms op Paaszondag. Veel kerken hebben speciale beelden van de Maagd Maria en Jezus, dat door de stad kan worden paradeerden of weergegeven in het centrale plein.

Parade deelnemers zijn vaak gekleed in traditionele oude kostuums, en olijftakken worden vaak gebruikt in combinatie met palmbladeren in de processies en om kerken te versieren.

Enna, op Sicilië, heeft een grote processie op Goede Vrijdag, met meer dan 2.000 monniken gekleed in oude klederdracht lopen door de straten van de stad. Trapani, ook in Sicilië, is een goede plek om processies te zien, hield enkele dagen tijdens de Goede Week. Hun processie van Goede Vrijdag, Misteri di Trapani , is 24 uur lang. Deze processies zijn zeer uitgebreid en vrij dramatisch.

Wat is beschouwd als de oudste processie van Goede Vrijdag in Italië is in Chieti in de regio Abruzzo. De stoet, met Secchi’s Miserere gespeeld door 100 violen, is heel ontroerend.

Sommige steden, zoals Montefalco en Gualdo Tadino in Umbrië, houd live passie speelt in de nacht van Goede Vrijdag. Anderen zetten speelt de vaststelling van de stations van het kruis of de Via Crucis. Mooie fakkeltochten worden gehouden in Umbrië heuvel steden zoals Orvieto en Assisi.

Pasen in Florence en de  Scoppio del Carro

In Florence, wordt Pasen gevierd met de Scoppio del Carro  (Explosie van de kar). Een grote, versierde wagen wordt gesleept door Florence door witte ossen totdat het de Basilica di Santa Maria del Fiore in het historische centrum van Florence bereikt.

Na de mis, de aartsbisschop stuurt een duif-vormige raket in de met vuurwerk gevulde wagen, het creëren van een spectaculaire vertoning. Een parade van uitvoerders in middeleeuwse kostuums volgt.

La Madonna Che Scappa in Piazza regio Abruzzo

Sulmona, in de regio Abruzzo, viert Pasen zondag met La Madonna Che Scappa in Piazza . Op Paaszondag mensen kleden in groen en wit, de kleuren van de vrede, hoop en opstanding en verzamelen zich in het belangrijkste plein. De vrouw die de Virgen Mary is gekleed in het zwart. Terwijl ze verhuist naar de fontein, zijn duiven losgelaten en de vrouw plotseling gekleed in groen. Muziek en feesten volgen.

Heilige Week op het eiland Sardinië

Het eiland Sardinië is een deel van Italië vol traditie en een goede plek om festivals en feestdagen beleven. Vanwege de lange samenwerking met Spanje, zijn sommige tradities van Pasen sterk verbonden met de Spaanse Semana Santa .

Pasen en eten in Italië

Sinds Pasen is het einde van de vastentijd, die opoffering en reserve voorschrijft, voedsel speelt een grote rol in de viering. Traditionele Pasen levensmiddelen in Italië kunnen lam of geit, artisjokken en speciale Pasen broden die variëren van regio tot regio. Pannetone en Colomba (duif vormig) brood worden vaak gegeven als cadeau, net als holle chocolade-eieren die komen meestal met een verrassing binnen.

Paasmaandag in Italië:  La Pasquetta

Op Tweede Paasdag, sommige steden houden dansen, gratis concerten, of ongewone games, vaak met eieren. In het Umbrische heuvel stad van Panicale, kaas is de ster. Ruzzolone wordt gespeeld door glooiende grote wielen van kaas, met een gewicht van ongeveer 4 kilo, rond het dorp muren. Het doel is om uw kaas rond de cursus te krijgen met behulp van de minste aantal slagen. Na de wedstrijd kaas, is een band in de Piazza en natuurlijk, wijn.