Het vieren van de overwinning van het goede over het kwade in Bali Galungan

Posted on

Het vieren van de overwinning van het goede over het kwade in Bali Galungan

Galungan is het belangrijkste feest voor Balinese hindoes. Het festival is een viering van de schepper van het universum, te eren ( Ida Sang Hyang WiDi ) en de geesten van de geëerde voorouders. Het symboliseert de overwinning van het goede ( Dharma ) op het kwaad ( Adharma ) en moedigt de Balinese om hun dankbaarheid met offers, gebed en dansshow.

Offers aan de voorouders

Galungan komt twee keer per jaar in de 210-daagse cyclus van de Balinese kalender en markeert de tijd van het jaar waarin de geesten van de voorouders worden verondersteld om de aarde te bezoeken. Balinese Hindus voert rituelen die zijn bedoeld om te verwelkomen en te vermaken deze terugkerende geesten.

Het huis verbindingen die deel uitmaken van de kern van de Balinese samenleving komen tot leven met toewijding die door de families binnen wonen. Families bieden overvloedige offers van voedsel en bloemen aan de geesten van de voorouders, de uiting van dankbaarheid en hoop op bescherming. Deze offers worden ook aangeboden op lokaal tempels, die zijn verpakt met toegewijden.

Het hele eiland spruiten hoge bamboe stokken of  Penjor , die meestal worden versierd met fruit, kokos bladeren en bloemen en het opzetten van op het recht van elke woning ingang. Bij elke poort, vindt u ook kleine bamboe altaren opgezet speciaal voor de vakantie, elk één lager geweven palmbladeren aanbod voor de geesten.

intensieve voorbereidingen

De voorbereidingen voor Galungan beginnen enkele dagen voor de eigenlijke feestdag.

  • Penyekeban:  Drie dagen voor Galungan, gezinnen beginnen hun preparaten “Penyekeban.” Penyekeban betekent letterlijk “de dag te verdoezelen,” want dit is de dag waarop groene bananen op zijn bedekt met grote potten van klei verder kunnen rijpen te versnellen.
  • Penyajahan: Twee dagen van tevoren markeert een tijd van introspectie voor Balinese en, wat prozaïscher, een tijd om de Balinese cakes bekend als te maken jaja . Deze gekleurde taarten gemaakt van gebakken deeg rijst worden gebruikt in de offers en zijn ook vooral gegeten op Galungan. Deze tijd van het jaar vindt een overvloed aan jaja in elk dorp markt.
  • Penampahan:  De dag ervoor is het slachten dag. Op deze dag, Balinese slachten van de offerdieren, die in de tempel of altaar aanbod zal gaan. Galungan wordt gekenmerkt door een plotselinge overschot van traditionele Balinese eten, zoals lawar (een pittige varkensvlees en kokossaus gerecht) en saté.
  • Galungan Dag: Balinese gelovigen bidden bij de tempels en hun offers aan de geesten. Vrouwen worden gezien het dragen van het aanbod op hun hoofd, terwijl mannen brengen palmbladeren.
  • The Day After Galungan: Balinese bezoek hun kinfolk en beste vrienden.
  • Kuningan: De tiende dag na Galungan dag markeert het einde van Galungan en wordt beschouwd als de dag waarop de geesten terug naar de hemel opstijgen. Op deze dag, Balinese maken van speciale aanbiedingen van gele rijst.

Dans van de Barong

Tijdens Galungan, een ceremonie bekend als Ngelawang wordt uitgevoerd in de dorpen. Ngelawang is een exorcisme ceremonie uitgevoerd door een barong, een goddelijke beschermer in de vorm van een mythisch beest.

De Barong wordt uitgenodigd in huizen als hij maakt zijn weg door het dorp. Zijn aanwezigheid is bedoeld om de balans van goed en kwaad te herstellen in een huis. De bewoners van het huis zal voor het dansen barong, die daarna een stuk van zijn vacht als aandenken zal geven bidden.

Na de barong een bezoek betaalt, is het belangrijk om een aanbod van een te maken canang sari met geld.

Een traktatie voor de zintuigen

Terwijl de werkelijke festiviteiten staan ​​open voor Balinese alleen toeristen die Bali te bezoeken tijdens deze vakantie krijgt een eyeful van de lokale kleur. Het gebeurt niet elke dag dat je ziet rijk geklede vrouwen oversteken van de straat om voedsel offers aan de lokale maken tempel en er is iets feestelijke over de Penjor zwaaien in de wind overal waar je kijkt!

Tijdens Galungan, een aantal lokale restaurants een rit op de stijgende vraag naar Balinese eten door het aanbieden van specials op allerlei inheemse gerechten. Dit is een goed moment om Balinese voedsel te proberen voor de eerste keer! Aan de andere kant, zullen veel plaatsen zijn gesloten voor Galungan, als hun vrome Balinese medewerkers waarschijnlijk zal gaan naar hun respectievelijke dorpen om te vieren.

Omdat de Balinese kalender volgt op een 210-daagse cyclus, Galungan gebeurt tweemaal per jaar ongeveer elke zes maanden. Controleer of uw reis zal samenvallen met Galungan om beter voorbereid te zijn. Wilt u misschien een hotel in Bali te reserveren vroeg voor deze data, zoals vakantie-gangers van over de hele wereld maken Galungan plannen van hun eigen land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *