Skip to main content

Jak dowiedzieć się, czy potrzebna jest UK Visa

 Czy potrzebna jest wiza do Wielkiej Brytanii?
Czy potrzebuję wizy w paszporcie, aby wejść do Wielkiej Brytanii? Ze wszystkie obecne problemy imigracyjne i Brexit zbliża do Wielkiej Brytanii w przyszłości nie jest zbyt daleka, nie chcesz popełnić żadnych błędów, które mogą Ci wysłane pakowanie zanim jeszcze postawił stopę na ziemi brytyjskiej. Nie panikuj. To naprawdę nie jest takie trudne, o ile wiesz co trzeba zrobić z wyprzedzeniem.

Czy potrzebujesz wizy do Wielkiej Brytanii zależy skąd pochodzisz i dlaczego idą. Oto fakty od września 2018 r.

Turystyczna Wizy

Jeżeli jesteś obywatelem Stanów Zjednoczonych, Kanady czy Australii, lub mieszkają legalnie w tych krajach, nie muszą ubiegać się o wizę turystyczną przed wejściem do Wielkiej Brytanii. Wizy, zwykle dla wizyt do sześciu miesięcy, są przyznawane na wejściu, gdy przedstawi swój paszport, tak długo, jak zadowolić urzędnika imigracyjnego, że celem wizyty spełnia UK Immigration Rules.

Nie ma opłaty za tego rodzaju wizy udzielonej w dniu wpisu.

Te same zasady stosuje się do obywateli większość, ale nie wszystkie, Ameryki Południowej i Karaibów, a także Japonia.

Jeśli masz kryminalną lub zostałeś odmówiono wjazdu do Wielkiej Brytanii przed, to chyba dobry pomysł, aby ubiegać się o wizę, zanim pojawi się to port lotniczy lub morski wejścia, tak aby być bezpieczne.

Wizy studenckie

Jeśli planujesz studiować na okres do sześciu miesięcy, trzeba zastosować z góry za wizy krótkotrwałym badaniu. W 2018 roku, to wiza kosztuje £ 97 na krótki kurs dla maksymalnie sześciu miesięcy i £ 186 za 11 miesięcy, jeśli przyjmuje się kurs języka angielskiego.

Jeśli jesteś 16 lat lub starszych i biorą kurs uniwersytecki lub dłuższy przebieg studiów, trzeba ubiegać się o Tier 4 General Student Visa  wykorzystaniem systemu punktów UK. Ta wiza kosztuje £ 348 (w 2018 roku). Trzeba będzie również zapłacić Healthcare Dopłata (150 £ za rok studiów) po zastosowaniu. Odmienne zasady ubiegania się o wizy studyjnych dziecko i wiz dla studentów z rodzin.

Więcej informacji na temat kwalifikowalności oraz zasad wiz studenckich.

Wizy robocze

Zasady, które mają zastosowanie do wiz pracy zależeć, jaki rodzaj pracy będziesz robił, swoją rolę w organizacji i jak długo będziesz pracować w Wielkiej Brytanii. Jeśli pochodzą z kraju Commonwealth i co najmniej jeden z dziadków był obywatelem Wielkiej Brytanii, możesz być uprawniony do brytyjskiego przodków Visa, która jest dobra na okres pięciu lat. Healthcare Dopłata jest pobierana do osób przybywających do Wielkiej Brytanii do pracy.

Więcej informacji na temat wiz pracowniczych.

Inne specjalne Wizy

Będziesz potrzebował specjalnej wizy, jeżeli:

  • Jesteś przystąpienie do członka rodziny, który jest obywatelem Wielkiej Brytanii lub kto jest na stałe osiedlił się w Wielkiej Brytanii, na dłuższy pobyt.
  • Przyjeżdżasz do Wielkiej Brytanii, aby wziąć ślub.

Ludzie, którzy nie potrzebują wizy UK

Jeżeli jesteś obywatelem kraju, który jest członkiem Unii Europejskiej (UE) , az Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) lub Szwajcarii, nie potrzebują wizy, aby odwiedzić, żyć lub pracować w Wielkiej Brytanii. Ale wkrótce to się zmieni (patrz Schemat rozliczenia UE, poniżej) Musisz posiadać paszport lub dokument tożsamości europejskiej. Jeśli przyjedziecie w Wielkiej Brytanii jako dyplomata lub na oficjalnej działalności rządu w danym kraju nie trzeba wizy. Członkowie rodziny łączenia się podróżowaniem z was prawdopodobnie będzie potrzebny chociaż.

Wpływ Brexit

Począwszy od września 2018, przepisy wizowe, które mają zastosowanie do obywateli UE i EOG nie zmienił, ale są skłonni zmienić lub regulować w 2018. Przeczytaj o Programie Rozliczeniowym UE

Program Rozliczenie UE

Jeśli mieszkasz w Wielkiej Brytanii, jako obywatel UE i chcą pozostać w nieskończoność, trzeba ubiegać się o status utrwalonym aby móc pozostać normalny po Brexit.

Aby pozostać po grudniu 2020, trzeba będzie ubiegać się o statusie utrwalonym lub wstępnie rozliczane . Program do nakładania będzie w pełni otwarty w marcu 2019 roku i będzie ave do zastosowania przed 30 czerwca 2021 r.

Możesz zapisać się na aktualizacje e-mail , aby dowiedzieć się, kiedy otwiera program rejestracyjny.

Stan Schemat Rozliczenie ma (od września 2018) nie zdecydowano dla obywateli Norwegii, Szwajcarii, Islandii i Liechtensteinu.

Obywatele Irlandii i ich rodziny mają opuścić pozostać w Wielkiej Brytanii na czas nieokreślony i nie muszą ubiegać się o rozliczenia.

Healthcare Dopłata
W kwietniu 2015 roku rząd brytyjski wprowadził nowe przepisy zapobiegające turystów zdrowotnych przybywających do Wielkiej Brytanii, aby skorzystać z bezpłatnej państwowej służby zdrowia (NHS). Jeżeli przyjeżdżasz do badania długoterminowego lub do pracy, częścią procesu aplikacji wizowej jest zapłata za dopłatą zdrowia. Opłata obejmuje każdy rok pobytu w Wielkiej Brytanii. Choć może się wydawać drogie, to jest o wiele tańsze niż w prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych w tym samym okresie, a to pozwala na korzystanie z NHS w taki sam sposób jak obywatele brytyjscy i mieszkańcy mogą z niego korzystać.

Czy w Wielkiej Brytanii Visa Daj mi dostęp do pozostałej części Europy?

Nie. Większość z UE wraz z krajami spoza UE, które są członkami EOG, są członkami traktatu, który ustanawia strefy Schengen. (Schengen to miasto w Luksemburgu, gdzie został podpisany traktat).

W granicach Schengen, odwiedzający z wizą Schengen, mogą podróżować swobodnie z jednego kraju do drugiego, bez kontroli granicznych. W Wielkiej Brytanii i Irlandii zrezygnowali z tej części traktatu z Schengen. Więc jeśli odwiedzasz albo, trzeba będzie oddzielny wizy Schengen podróżować w Europie i Islandii, a także wizy brytyjskiej.

Sprawdzić tutaj, aby uzyskać pełną listę krajów obecnie w strefie Schengen.

Jak mogę dowiedzieć się więcej

Jeśli nadal nie masz pewności, czy potrzebujesz wizy można znaleźć bardzo poręczny ankietę w Wielkiej Brytanii Czy potrzebuję UK Visa . Jest to kwestionariusz krok po kroku doprowadzi Cię do ostatecznych odpowiedzi dotyczące warunków wizowych dla obywateli danego kraju oraz rodzajów wiz, które są dostępne.

Jeśli to nie okaże się, że potrzebna jest jedna, należy odczekać co najmniej trzy miesiące dla aplikacji mają być przetwarzane. Można ubiegać się o, i zwykle płacisz, wizy online w Visa4UK . Musisz być poza Wielką Brytanią po zastosowaniu. Alternatywnie, można ubiegać się o wizę w brytyjskim centrum wizowego w swoim własnym kraju.

You may also like