Kom Ombo Temple, Egypten: Temple of Crocodile God Sobek

Posted on

Kom Ombo Temple, Egypten: Temple of Crocodile God Sobek

Den øvre egyptiske by Kom Ombo steg til storhed under regeringen af ​​de ptolemaiske konger, der gjorde det til hovedstaden i Ombite-nomenet og valgte det som stedet for det dobbelte tempel nu kendt som Temple of Kom Ombo. Templet er bygget på den østlige bred af floden Nilen på en udstråling, der engang blev besøgt med baskning af krokodiller, og det er unikt i det at det har to identiske indgange, to sammenhængende hypostylehaller og to helligdomme dedikeret til to forskellige guder; Sobek og Horus den ældste. Det er perfekt symmetrisk langs hovedaksen, og dens resterende vægge og søjler er det første gamle syn, der hilser på Nile-krydsere, der rejser nord fra Aswan til Luxor.

Historien om Kom Ombo-templet

Det eksisterende Ptolemaiske tempel blev forud dateret af et ældre tempel, der blev bygget på samme sted under regeringen for den 18.-dynastifarao Thutmose III. Alt, hvad der er tilbage af dette tempel, er en sandsten-døråbning indbygget i en af ​​den nuværende strukturs vægge. Kom Ombo-templet, som vi kender det i dag, blev konstrueret under ordrer af kong Ptolemeus VI Philometor, der levede fra 186-145 f.Kr. Hans efterfølgere føjet til templet, og mange af dets detaljerede lettelser krediteres kong Ptolemæus XII Neos Dionysos, far til dronning Cleopatra VII.

Den vestlige halvdel af templet er dedikeret til Sobek, frugtbarhedens krokodillegud. Gamle egyptere tilbad ham for at sikre både menneskers og afgrøders frugtbarhed og for at beskytte sig mod de virkelige liv krokodiller, der bor i Nilen. Den østlige halvdel af templet er dedikeret til Horus den Ældste, en af ​​de ældste guder i det egyptiske pantheon. En skabergud, Horus er normalt afbildet med en falkens hoved. Gennem århundreder er templet blevet beskadiget af floder, jordskælv og plyndre, der brugte dets sten til andre byggeprojekter.

Seneste opdagelser

Kom Ombo-templet blev restaureret sammen med mange andre gamle seværdigheder af den franske direktør for antikviteter, Jacques de Morgan, i slutningen af ​​det 19. århundrede. Det giver stadig fascinerende arkæologiske opdagelser i dag. I 2018 afdækkede et projekt til dræning af grundvand fra templet en storslået sandsten-sfinxskulptur og to sandsten-stelae. Den ene afbilder kong Ptolemæus IV sammen med sin kone og en triad af guder, mens den anden afbilder den meget ældre konge Seti I, der står foran Sobek og Horus den ældste.

Det er muligt (om end endnu ikke bekræftet), at sidstnævnte stammer fra Thutmose III-templet.

Ting at se

Dit besøg i Kom Ombo-templet starter i forgrunden, hvor resterne af et dobbelt alter og en tre-sidet kolonnade tydeligt kan ses. Indvendigt har de indre og ydre hypostylhaller 10 søjler hver, alle med smukt udskårne palmer eller blomsterhovedstæder. Overalt, hvor du ser, er der storslåede relieffer udskåret i væggene, loftet og selve søjlerne. Nogle har stadig spor af deres originale farve. Reliefferne skildrer hieroglyfer, guddomme, konger og dronninger og flere af de romerske kejsere (inklusive Trajan, Tiberius og Domitian).

Bemærkelsesværdige lettelser at passe på inkluderer præsentationen af ​​Ptolemy XII Neos Dionysos til Horus den ældre; kronen af ​​Ptolemæus XII med den dobbelte krone i Øvre og Nedre Egypten, hvilket betyder nationens forening; og et sæt af hvad der ser ud til at være kirurgiske instrumenter på bagvæggen i templets ydre passage. Sidstnævnte menes at henvise til templets rolle som et sted for helbredelse for lokalbefolkningen, hvoraf mange efterlod deres egne graffiti på ydervæggen. I grundene kan du også finde en helligdom dedikeret til Hathor, et fødselshus og en pool, hvor hellige krokodiller engang blev holdt.

For mere information om den rolle, disse krybdyr spillede i de gamle egypternes liv og tro, kan du besøge det nærliggende Crocodile Museum. Dets værelser har aircondition og huser en samling af mumificerede krokodiller, der findes interred i templets krypt samt flere interessante antikke udskæringer.

Sådan besøger du

Hvis du planlægger et Nile-krydstogt, vil Kom Ombo-templet næsten helt sikkert blive inkluderet som et stop på din rute. Ellers skal du kigge efter dagture som denne med Memphis Tours (afgang fra Aswan) eller denne med Nile Holiday (afgang fra Luxor). Begge disse ture kombinerer dit besøg i Kom Ombo med en rundvisning i det utroligt velbevarede Horus-tempel ved Edfu. Ture inkluderer normalt afhentning af hotel, transport, indgangsgebyrer til tempel og tjenester fra en engelsktalende egyptolog, der kan fortælle dig nøjagtigt, hvad du ser på. Dette er heldags-ture, så kontroller, om frokosten er inkluderet, og medbring din egen, hvis den ikke er det. Hvis du udforsker Egypten med en lejebil, er det også muligt at køre til Kom Ombo selv.

Billetter til Temple of Kom Ombo er prissat til LE80 pr. Voksen (ca. $ 5), og stedet er åbent dagligt fra kl. 9 til 17.