Kuninkaiden laakso, Egypti – faktoja ja tietoa

Posted on

Kuninkaiden laakso, Egypti - faktoja ja tietoa

Kuninkaan laakso on nimi, joka kapseloi kaiken Egyptin muinaisen menneisyyden loistoa, ja on yksi maan suosituimmista turistikohteista. Se sijaitsee Niilin länsirannalla, suoraan joen toisella puolella Thebesin muinaisesta kaupungista (tunnetaan nyt nimellä Luxor). Maantieteellisesti laakso on huomattava; mutta sen karu pinnan alla on yli 60 kivileikkausta, jotka on luotu 16. ja 11. vuosisadalla eKr. Uuden valtakunnan kuolleiden faaraoiden taloon.

Laaksossa on kaksi erillistä aseita – Länsilaakso ja Itä-laakso. Suurin osa haudoista sijaitsee jälkimmäisessä varressa. Vaikka melkein kaikki heistä ryöstettiin antiikissa, kuninkaallisten haudojen seinät peittävät seinämaalaukset ja hieroglifit tarjoavat korvaamattoman kuvan muinaisten egyptiläisten hautajaisrituaaleista ja uskomuksista.

Laakso muinaisina aikoina

Vuosien mittaisen tutkimuksen jälkeen useimmat historioitsijat uskovat, että Kuninkaiden laaksoa käytettiin kuninkaallisena hautausmaana noin 1539–1075 eKr. – lähes 500 vuoden ajan. Ensimmäinen tässä haudattu hauta oli faarao Thutmose I: n hauta, kun taas viimeisen kuninkaallisen haudan uskotaan olevan Ramesses XI: n hauta. On epävarmaa, miksi Thutmose valitsi laakson hänen uuden nekropolin sijaintipaikaksi. Jotkut egyptilääkärit väittävät, että häntä inspiroi al-Qurnin läheisyys, huippu, jonka uskotaan olevan pyhää jumalatarille Hathorille ja Meretsegerille, ja jonka muoto muistuttaa Vanhan kuningaskunnan pyramidien muotoa .

Laakson eristetty sijainti on myös todennäköisesti houkutteleva, mikä on helpompaa haudat suojata mahdollisilta ratsastajilta.

Nimestään huolimatta kuninkaanlaaksoa ei asuttu pelkästään faaraoiden toimesta. Itse asiassa suurin osa sen haudoista kuului suosituille aatelisille ja kuninkaallisen perheen jäsenille (vaikka faaraojen vaimo olisi haudattu läheiselle Queensin laaksoon sen jälkeen kun rakennus alkoi siellä noin vuonna 1301 eKr.). Hautot molemmissa laaksoissa olisivat rakentaneet ja sisustaneet ammattitaitoiset työntekijät, jotka asuvat lähellä olevassa Deir el-Medinan kylässä. Sellainen näiden koristeiden kauneus oli, että haudat ovat olleet matkailun painopiste tuhansia vuosia.

Muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten jättämät kirjoitukset näkyvät useissa haudoissa, etenkin Ramesses VI: n (KV9) haudassa, jossa on yli 1000 esimerkkiä muinaisesta graffitista.

Moderni historia

Viime aikoina hautoja on tutkittu ja louhittu laajasti. 1800-luvulla Napoleon tilasi yksityiskohtaiset kartat kuninkaanlaaksosta ja sen erilaisista haudoista. Tutkijat jatkoivat uusien hautauspaikkojen paljastamista koko 1800-luvun ajan, kunnes amerikkalainen tutkimusmatkailija Theodore M. Davis julisti paikan täysin kaivettuksi vuonna 1912. Hänen todistettiin olevan väärä vuonna 1922, kun brittiläinen arkeologi Howard Carter johti retkikuntaa, joka paljasti Tutankhamunin haudan. . Vaikka Tutankhamun itse oli suhteellisen pieni farao, hänen haudastaan ​​löydetyt uskomaton rikkaus tekivät siitä yhden kaikkien aikojen kuuluisimmista arkeologisista löytöistä.

Kuninkaiden laakso perustettiin Unescon maailmanperintökohdeksi vuonna 1979 yhdessä muun Thebanin nekropolin kanssa, ja sitä jatketaan jatkuvasti arkeologisissa tutkimuksissa.

Mitä nähdä ja tehdä

Nykyään yleisö voi käydä vain 18 laakson 63 haudasta, ja ne ovat harvoin auki samanaikaisesti. Sen sijaan viranomaiset kiertävät, mitkä ovat avoinna yrittääkseen lieventää massaturismin vahingollisia vaikutuksia (mukaan lukien lisääntyneet hiilidioksiditasot, kitka ja kosteus). Useissa haudoissa seinämaalaukset ovat suojattu ilmankostuttimilla ja lasisillailla; kun taas toiset on nyt varustettu sähkövalaistuksella.

Kaikista Kuninkaiden laakson haudoista suosituin on edelleen Tutankhamun (KV62). Vaikka se on suhteellisen pieni ja siitä lähtien sieltä on poistettu suurin osa aarteista, siinä on edelleen poikakuninkaan muumio, koteloitu kullattuun puinen sarkofagiin. Muita kohokohtia ovat Ramesses VI (KV9) ja Tuthmose III (KV34) hauta. Entinen on yksi laakson suurimmista ja hienostuneimmista haudoista, ja se on kuuluisa yksityiskohtaisista koristeluistaan, jotka kuvaavat koko maailmalilan luolakirjan koko tekstiä. Jälkimmäinen on vierailijoille avoin vanhin hauta, joka juontaa juurensa noin vuoteen 1450 eKr. Eteisaulan seinämaalauksessa on kuvattu vähintään 741 egyptiläistä jumalallisuutta, kun taas hautakammioon kuuluu kauniita sarkofagia, joka on valmistettu punaisesta kvartsiitista.

Suunnittele vierailu Kairossa sijaitsevaan Egyptin museoon nähdäksesi aarteita, jotka on poistettu kuninkaanlaaksosta heidän omaa suojaaan varten. Näihin kuuluu suurin osa muumioita ja Tutankhamunin ikoninen kultainen kuolemaski. Huomaa, että useita esineitä Tutankhamunin korvaamattomasta välimuistista on äskettäin siirretty uuteen Grand Egyptian museoon lähellä Gizan pyramidikompleksia – mukaan lukien hänen upea hautausvaununsa.

Kuinka käydä

Kuninkaiden laaksoon on useita tapoja käydä. Riippumattomat matkustajat voivat vuokrata taksin Luxorista tai Länsirannan lauttaterminaalista viedäkseen heidät koko päivän matkalle Länsirannan kohteisiin, mukaan lukien Kuninkaiden laakso, Queensin laakso ja Deir al-Bahri-temppelikompleksi. Jos tunnet olosi sopivaksi, polkupyörän vuokraus on toinen suosittu vaihtoehto – mutta muista, että tie kuninkaiden laaksoon asti on jyrkkä, pölyinen ja kuuma. On myös mahdollista vaeltaa Kuninkaiden laaksoon Deir al-Bahrista tai Deir el-Medinasta, lyhyt mutta haastava reitti, josta on upeat näkymät Thebanin maisemaan.

Ehkä helpoin tapa käydä on yksi lukemattomista koko- tai puolipäiväisistä retkistä, joita mainostetaan Luxorissa. Memphis-retket tarjoavat erinomaisen neljän tunnin retken Kuninkaiden laaksoon, Memnonin Collossiin ja Hatshepsutin temppeliin. Hinnat sisältävät ilmastoidun kuljetuksen, englanninkielisen egyptologin oppaan, kaikki pääsymaksut ja pullotetun veden.

Käytännön tietoa

Aloita vierailusi vierailijakeskuksessa, jossa malli laaksosta ja elokuva Carterin löytöistä Tutankhamunin haudasta antavat yleiskuvan siitä, mitä itse haudoissa voi odottaa. Vierailukeskuksen ja haudojen välillä on pieni sähköjuna, joka säästää kuuman ja pölyisen kävelymatkan vastineeksi pienimmästä maksusta. Huomaa, että laaksossa on vähän varjoa ja lämpötilat saattavat polttaa (etenkin kesällä). Muista pukeutua viileästi ja tuoda runsaasti aurinkovoidetta ja vettä. Kameraa ei ole mitään syytä tuoda, koska valokuvaus on ehdottomasti kielletty – mutta taskulamppu voi auttaa sinua näkemään paremmin valaisemattomien haudojen sisällä.

Lippujen hinta on 80 Egyptin puntaa henkilöä kohden, ja opiskelijoille alennusmaksu on 40 Egyptin puntaa. Tähän sisältyy pääsy kolmeen hautaan (kumpi on avoinna päivänä). Tarvitset erillisen lipun käydäksesi Länsilaakson yksittäisessä avoimessa haudassa KV23, joka kuului faaraolle Ay. Samoin Tutankhamunin hauta ei sisälly normaaliin lipun hintaan. Voit ostaa lipun hänen hautaansa varten 100 Egyptin puntaa / henkilö tai 50 Egyptin puntaa / opiskelija. Aikaisemmin jopa 5000 turistia vieraili Kuninkaan laaksossa päivittäin, ja pitkät jonot olivat osa kokemusta. Egyptin viimeaikainen epävakaus on kuitenkin vähentänyt matkailua dramaattisesti, ja haudat ovat todennäköisesti vähemmän tungosta.