La Befana en Epiphany in Italië

Posted on

La Befana en Epiphany in Italië
Het Feest van de Driekoningen, een belangrijke datum post-Kerstmis op de christelijke kalender, wordt gevierd op 6 januari als een nationale feestdag in Italië. De traditie van La Befana , die op de Driekoningen komt, speelt een grote rol in de Italiaanse kerstviering. De vakantie markeert ook het einde van Kerstmis en Nieuwjaar festiviteiten in Italië, waarna de kinderen gaan terug naar school, volwassenen weer aan het werk, en de kerstversiering naar beneden komen.

Strikt vanuit een religieus oogpunt, het feest van de Epifanie herdenkt de twaalfde dag van Kerstmis, toen de drie Wijzen aangekomen bij de kribbe dragende giften voor de baby Jesus. Maar voor de Italiaanse kinderen, het is de dag waarop ze eindelijk hun vakantie buit.

La Befana in Italië

Italiaanse traditionele vakantie viering bevat het verhaal van een heks die bekend staat als La Befana die op haar bezemsteel komt in de nacht van 5 januari met speelgoed en snoep voor goede kinderen en brokken van steenkool voor de slechte.

Volgens de legende, de avond voor de Wijzen aangekomen bij de kribbe van de Baby Jesus’ ze gestopt bij de hut van een oude vrouw vragen routebeschrijving. Ze nodigde haar uit om mee te gaan, maar ze antwoordde dat ze het te druk was. Een herder vroeg haar met hem mee, maar nogmaals ze weigerde. Later die avond, zag ze een groot licht aan de hemel en besloot om toetreden tot de Wijzen en de herder met cadeautjes die haar kind die was overleden had behoord. Ze kreeg verloren en nooit gevonden de kribbe.

Nu La Befana vliegt rond op haar bezemsteel elk jaar op de avond voor Driekoningen, die giften brengen aan kinderen in de hoop dat ze het kindje Jezus zou kunnen vinden. Kinderen hangen hun kousen op de avond van 5 januari in afwachting van het bezoek van La Befana .

Oorsprong van de Legende van La Befana

Dit volksverhaal kan in feite dateren uit de Romeinse heidense feest van Saturnalia, een één of twee weken durende festival begint net voor de winterzonnewende. Aan het einde van Saturnalia, de Romeinen zou gaan naar de Tempel van Juno op het Capitool om hun fortuin gelezen door een oud vrouwtje te hebben. Dit verhaal waarschijnlijk uitgegroeid tot het verhaal van La Befana.

La Befana Festivals

De stad Urbania, in de regio Le Marche, heeft een vierdaags festival voor La Befana van 2 januari tot en met 6. De kinderen kunnen voldoen aan haar in het La Casa della Befana. Dit is één van de grootste feesten in Italië.

De Befane races, Regata delle Bafane , worden gehouden in Venetië op 6 januari Mannen verkleed als La Befana race in boten op het Canal Grande.

Epiphany Processies en Living NATIVITIES

  • In Vaticaanstad , na een andere Epiphany traditie, een stoet van honderden mensen in middeleeuwse kostuums wandelen langs de brede laan in de aanloop naar het Vaticaan, het dragen symbolische cadeaus voor de paus. De paus zegt dat een ochtend mis in de Basiliek St. Peter’s van het bezoek van de Wijzen met geschenken voor Jezus te herdenken.
  • Historische optocht van Florence, Calvacata dei Magi , begint meestal van het Palazzo Pitti in het begin van de middag en gaan over de rivier naar de Duomo. Vendelzwaaiers presteren in de Piazza della Signoria.
  • Milan heeft een Epiphany Parade van de Drie Koningen van de Duomo naar de kerk van Sant’Eustorgio.
  • Rivisondoli, in de regio Abruzzo in Italië, heeft een re-enactment van de komst van de drie koningen op 5 januari, met honderden verklede deelnemers.

Veel steden en dorpen in Italië hebben soortgelijke optochten, hoewel niet zo uitgebreid, eindigend met een levende kerststal, presepe Vivente , waar de verklede mensen handelen uit de delen van de geboorte.