Lake Nasser Reisgids – Wat u moet weten voordat u op bezoek gaat

Posted on

Lake Nasser Reisgids - Wat u moet weten voordat u op bezoek gaat

Met een totale oppervlakte van 2,030 vierkante mijlen is het meer van Nasser een van de grootste kunstmatige meren ter wereld. Het is ontstaan ​​als resultaat van het Aswan High Dam-project en overspant de grens tussen Egypte en Soedan, waar het plaatselijk bekend staat als het Nubia-meer. Het produceert veel van de waterkracht in Egypte en is een waardevolle bron van zoet water. Voor toeristen dragen dramatische woestijnlandschappen, overvloedige oude bezienswaardigheden en legendarische vismogelijkheden allemaal bij aan de aantrekkingskracht van een cruise op het meer van Nasser .

Lake Nasser Guide: The Lake’s History

Lake Nasser is vernoemd naar de voormalige Egyptische president Gamal Abdel Nasser, onder wiens instructie de Aswan High Dam werd gebouwd. De dam, die in 1970 werd voltooid, veroorzaakte de overstroming die het meer van Nasser veroorzaakte en het meer aan de noordkant in beslag nam. Hoewel de hoge dam van Aswan de waterkracht van Egypte exponentieel verhoogde en de autoriteiten in staat stelde de jaarlijkse overstromingswateren van de Nijl te beheersen, zodat het akkerland ten noorden van de dam kon worden gehandhaafd, was de constructie ervan controversieel.

De oprichting van het Nassermeer vereiste de verplaatsing van ongeveer 90.000 Egyptische en Soedanese nomaden; terwijl verschillende oude sites (waaronder de wereldberoemde Abu Simbel-tempels) tegen hoge kosten naar hoger gelegen grond moesten worden verplaatst . Sommige, zoals de oude nederzetting Buhen, werden opgegraven en vervolgens achtergelaten om ondergedompeld te worden. Tegenwoordig wordt de productiviteit van de dam bedreigd door de voortdurende bouw van de Grand Ethiopian Renaissance Dam, gelegen aan de grens tussen Ethiopië en Sudan. Experts vrezen dat de nieuwere dam de waterstroom naar het Nassermeer kan beïnvloeden, waardoor het elektrische vermogen van de Aswan High Dam afneemt.

Ongelooflijke oude locaties aan het meer van Nasser

Voor veel bezoekers van het meer van Nasser zijn de oude locaties aan de oevers de grootste attractie. Hiervan is de meest bekende ongetwijfeld Abu Simbel, wiens enorme uit rotsen gehouwen tempels werden gebouwd door Ramses II en voorzien zijn van kolossale standbeelden die de grootste zijn om te overleven uit het faraonische tijdperk. Andere hoogtepunten zijn de Kalabsha-tempel , verplaatst naar een eiland net ten zuiden van de Aswan High Dam; en Qasr Ibrim , een nederzetting waarvan de oorsprong al in de 8e eeuw voor Christus ligt. De eerste is interessant vanwege de combinatie van Egyptische en Romeinse iconografie, terwijl de laatste de enige archeologische vindplaats is aan het meer van Nasser die nog op zijn oorspronkelijke locatie staat.

Hoewel het net ten noorden van de Aswan High Dam ligt, is Philae een andere ongelooflijk waardevolle site. Het complex is gereconstrueerd vóór de overstroming op het eiland Agilkia en omvat verschillende tempels waarvan de bekendste de Tempel van Isis is. Philae werd bekend tijdens de Ptolemeïsche dynastie, was gewijd aan de cultus van de godin Isis en staat bekend als een van de laatste bastions van de oude religie. De klank- en lichtshow in Philae is een van de beste in Egypte en mag niet worden gemist.

Andere activiteiten op het meer van Nasser

Er is meer aan het meer van Nasser dan aan zijn oude verleden. Door de lengte en diepte kunnen de inheemse vissoorten tot ongekende afmetingen groeien, waardoor het een bedevaartsoord is voor serieuze vissers. Voor de meesten is een Nijlbaars de ultieme prijs (inderdaad, hier werd het huidige wereldrecord Nijlbaars gevangen). Andere vissoorten op de bucketlist zijn de enorme vundu-meerval en de woeste, grootvechtende tijgervis. U kunt vanaf de kust of vanaf een boot vissen, waarbij verschillende operators speciale meerdaagse visreizen aanbieden .

Wandelexcursies in de woestijn rond het meer geven u de mogelijkheid om bedoeïenen nomadenkampen te bezoeken en de wilde dieren van Lake Nasser in de gaten te houden. Topplekken zijn woestijnvossen, dorcas-gazellen, jakhalzen en de bijna bedreigde gestreepte hyena. Het meer zelf is ook de thuisbasis van de laatst overgebleven populatie Nijlkrokodillen van Egypte. Fervente vogelaars zullen de status van het meer waarderen als een belangrijk overwinteringsgebied voor trekkende Palearctische watervogels, met maar liefst 200.000 vogels aanwezig in het hoogseizoen. Het is ook de enige bekende broedplaats van het land voor de zeldzame Afrikaanse skimmer.

Hoe Lake Nasser bezoeken?

De traditionele manier om het Nassermeer te ervaren is tijdens een cruise, waarbij de meeste schepen vertrekken vanuit Aswan of Abu Simbel en meerdere dagen nodig hebben om de reis tussen de twee te voltooien. Er zijn verschillende opties, variërend van luxe cruiseschepen zoals het 5-sterren Steigenberger Omar El Khayam tot privécharters aangeboden door bedrijven zoals Lake Nasser Experience . De eerste bieden u het comfort van airconditioning, een zwembad, gastronomische restaurants en prachtige hutten met eigen balkons; terwijl u met de laatste het meer in uw eigen tempo kunt verkennen en kunt stoppen om u te concentreren op de dingen die u het meest interesseren.

Als u liever niet op het water woont, zijn er een handvol hotels aan de oever van het meer, de meeste in de buurt van Abu Simbel. Het Seti Hotel en het Nefertari Abu Simbel Hotel zijn twee viersterrenopties, beide met uitzicht op het meer, een restaurant, een zwembad en kamers met wifi en airconditioning.