Lake Nasser Travel Guide – Kaj morate vedeti pred obiskom

Posted on

Lake Nasser Travel Guide - Kaj morate vedeti pred obiskom

Naserjsko jezero je s skupno površino 2.030 kvadratnih milj eno največjih umetnih jezer na svetu. Nastala kot rezultat projekta Visoki jez Asuan, razteza mejo med Egiptom in Sudanom, kjer je lokalno znano kot jezero Nubia. Proizvaja veliko hidroelektrarn v Egiptu in je dragocen vir sladke vode. Za turiste dramatična puščavska kulisa, obilne starodavne znamenitosti in legendarne ribolovne možnosti dodajo privlačnost križarjenja po jezeru Nasser .

Vodnik jezera Nasser: Zgodovina jezera

Jezero Nasser je poimenovano po nekdanjem egiptovskem predsedniku Gamalu Abdelu Nasserju, po njegovem navodilu je bil zgrajen Asuanski visoki jez. Jeza, ki je bila dokončana leta 1970, je povzročila poplavo, ki je ustvarila jezero Nasser in jezerila jezero na njegovem severnem koncu. Čeprav je Asuanski visoki jez povečal egiptovsko hidroelektrarno Egipt in je oblastem omogočil obvladovanje letnih poplav Nila, da bi se lahko obdržale obdelovalne površine na severu jezu, je bila njegova gradnja sporna.

Ob nastanku jezera Nasser je bila potrebna selitev približno 90.000 egiptovskih in sudanskih nomadov; medtem ko je bilo treba več starih najdišč (vključno s svetovno znanimi templji Abu Simbel) z velikimi stroški preseliti na višje . Nekatere, kot starodavno naselje Buhen, so izkopali in nato pustili, da bi ga pokopali. Danes je produktivnost jezu ogrožena s sedanjo gradnjo renesanse Velike etiopske renesanse, ki se nahaja na meji med Etiopijo in Sudanom. Strokovnjaki se bojijo, da bi novejši jez lahko vplival na dotok vode v jezero Nasser, kar bi zmanjšalo električno moč Asuanskega visokega brana.

Neverjetna starodavna mesta na jezeru Nasser

Za številne obiskovalce jezera Nasser so starodavna mesta na njegovih obalah največja atrakcija. Med njimi je najslavnejši nedvomno Abu Simbel, katerega ogromne kamnite izrezane templje je zgradil Ramesses II in krasijo kolosalne statue, ki so največje preživele iz faraonske dobe. Drugi poudarki vključujejo tempelj Kalabsha , preseljen na otok, južno od Asuanskega visokega jezu; in Qasr Ibrim , naselje, katerega začetki segajo že v 8. stoletje pred našim štetjem. Prva je zanimiva zaradi kombinacije egipčanske in rimske ikonografije, zadnja pa je edino arheološko najdišče na jezeru Nasser, ki je še vedno na prvotni lokaciji.

Čeprav se nahaja severno od Asuanskega visokega jezu, je Philae še eno izjemno vredno mesto. Obnovljen pred poplavo na otoku Agilkia, kompleks vključuje več templjev, od katerih je najbolj znan tempelj Isis. Philae se je v času dinastije Ptolemejkov uveljavil na vrhu, bil je posvečen kultu boginje Isis in je znan kot eden zadnjih bastionov stare religije. Zvočno-svetlobna oddaja v Philaeju je ena najboljših v Egiptu in je ne smemo zamuditi.

Druge dejavnosti na jezeru Nasser

Na Naserskem jezeru je več kot njegova starodavna preteklost. Njegova dolžina in globina omogočata naraščajočim ribjim vrstam do neslutenih velikosti, zaradi česar so romarji za resne ribiče. Za večino je nilski ostrež najboljša nagrada (resda je bil tukaj ujet trenutni svetovni rekord nilskega ostreža). Druge vrste rib z vedrom vključujejo ogromnega somu vunu in divja, velikega boka. Lovite lahko z obale ali s čolna, pri čemer več operaterjev ponuja namenske večdnevne ribolovne izlete .

Pohodniški izleti v puščavo okoli jezera vam omogočajo obisk beduinskih nomadskih kampov in pazite na prebivalce divjih živali jezera Nasserja. Najpomembnejše točke so puščavske lisice, dorcasove gazele, šakali in skoraj ogrožena črtasta hiena. V samem jezeru je tudi zadnja preostala populacija nilskih krokodilov v Egiptu. Keen birders bodo cenili stanje jezera kot pomembnega prezimovanje prostora za selitev palearktični vodne ptice, s kar 200.000 ptic v vrhuncu sezone. To je tudi edino znano gojišče za redkega afriškega skomernika.

Kako obiskati jezero Nasser?

Tradicionalni način doživetja jezera Nasser je na križarjenju, večina ladij pa odhaja bodisi iz Asuana ali Abu Simbela in traja nekaj dni, da zaključi potovanje med obema. Obstaja več različnih možnosti, od luksuznih križarjenj, kot je 5-zvezdni Steigenberger Omar El Khayam, do zasebnih čarterjev, ki jih ponujajo podjetja, kot je Lake Nasser Experience . Prvi vam nudijo udobje klimatske naprave, bazena, gurmanske restavracije in čudovite kabine z zasebnimi balkoni; medtem ko ti slednji omogočajo raziskovanje jezera s svojim tempom, nehaj se osredotočati na stvari, ki te najbolj zanimajo.

Če ne želite živeti na vodi, je ob obali jezera peščica hotelov, večina v bližini Abu Simbel. Hotel Seti in Hotel Nefertari Abu Simbel sta dve možnosti s 4 zvezdicami, s pogledom na jezero, restavracijo, bazen in sobe z brezžičnim internetom in klimatsko napravo.