Látogatói útmutató Luxorba és az ősi Thebesbe, Egyiptom

Posted on

Látogatói útmutató Luxorba és az ősi Thebesbe, Egyiptom

Egyiptom egyik legfontosabb és legkedveltebb ókori látnivalója, Luxort általában a világ legnagyobb szabadtéri múzeumának nevezik. A modern luxorváros az ősi Tábév városának helyén és környékén épül, amelyet a történészek szerint Kr. E. 3200 óta laknak. Ezenkívül otthont ad a karnaki templomkomplexumnak, amely a thebánok imádatának fő helyszíne volt. A három helyszín együttesen a görög-római idők óta vonzza a turistákat. Mindegyiket a terület hihetetlen ősi templomok és emlékművek gyűjteménye vonzza.

Luxor aranykora

Luxor története megelőzi a modern várost, és elválaszthatatlanul szövött Thebesééval, a legendás nagyvárosgal, amelyet az ókori egyiptomiak Waset néven ismertek.

Thebes csúcsának és befolyásának csúcspontját a Kr. E. 1550 és 1050 közötti időszakban érte el. Ebben az időben az újonnan egységes Egyiptom fővárosaként szolgált, és a gazdasági, művészeti és építészeti központként vált ismertté, amely az egyiptomi isten Amunnal társult. Az ebben az időszakban uralkodó fáraók hatalmas összegeket költöttek Amun (és maguk) tiszteletére tervezett templomokra, és így születtek azok a hihetetlen emlékművek, amelyekről a város ma híres. Ebben az időszakban, az Új Királyság néven ismert, sok fáraó és királynőjük úgy döntött, hogy eltemetik a Thebes-i nekropoliszba, amelyet ma a Királyok völgyének és a Queens völgyének hívnak.

A legnépszerűbb látnivalók Luxorban

A Nílus folyó keleti partján elhelyezkedő mai Luxornak kellene elsőként megállnia a régió látogatóit. Kezdje a Luxori Múzeummal, amelyet a Lonely Planet az ország egyik legfontosabb múzeumának minősített. Itt a környező templomokból és sírokból származó tárgyakkal teli kiállítások átfogó bevezetést nyújtanak a környék látnivalóihoz. Az arab és angol nyelven írt táblák felbecsülhetetlen fáraó művészetet, óriási szobrokat és bonyolult ékszereket mutatnak be. Az Új Királyság kincseinek szentelt mellékletében két királyi múmia található, amelyek közül egyet feltételeztek I. Ramesses maradványainak.

Ha elragadta magát a mumifikáció folyamata, ne hagyja ki a közeli Mumifikációs Múzeumot gondosan megőrzött emberi és állati maradványaival.

Maga a luxor fő attrakciója azonban a luxori templom. Az építkezést III. Amenhotep kezdte meg ie körülbelül 1390-ben, későbbi fáraók sorozatának kiegészítésével, ideértve Tutanhamon és Ramesses II. Az építészeti szempontok közé tartozik a szárnyaló oszlopok oszlopa, amelyet hieroglifikus domborművek díszítik; és egy átjárót, amelyet II. Ramesses két hatalmas szobra őrzött.

A legnépszerűbb látnivalók Karnakban

Magától Luxortól északra fekszik a Karnak templomkomplexum. Az ókorban Karnak Ipet-isut néven, vagy a Legjobban választott helyek néven ismerték el, és a 18. dinasztia Thebanok istentiszteleti helyének szolgálták. Az első fáraó, aki ott épült, I. Senusret volt a Közép-Királyságban, bár a fennmaradó épületek nagy része az Új Királyság aranykorába nyúlik vissza. Manapság a webhely egy hatalmas szentélyek, kioszkok, oszlopok és obeliszkek együttese, amelyek mindegyike a Theban-triádnak szentelt (Amun, társa Mut és fia Khonsu). Úgy gondolják, hogy ez a világ második legnagyobb vallási komplexusa Angkor Wat után Kambodzsában. Ha van egy látnivaló a vödör listájának tetején, akkor a Great Hypostyle Hallnak kell lennie, amely az Amun-Re Precinct része.

Az ókori Thebes legnépszerűbb látnivalói

Haladjon át a Nílus felett a Ciszjordániáig, és fedezze fel az ókori Thebes nagy nekropoliszát. Számos szakasza közül a leglátogatottabb a Királyok-völgy, ahol az Új Királyság fáraóit úgy döntötték, hogy elrabolják a túlvilágra való felkészülés céljából. Mumifikált testüket eltemettették mindazon mellett, amit maguknak akartak vinni, ideértve a bútorokat, ékszereket, ruhákat, valamint a nagy urnákban található étel- és italkészleteket. A királyok völgyében több mint 60 ismert síremlék található, amelyek közül sokan már régóta megfosztották kincseikről. Ezek közül a leghíresebb (és leginkább érintetlen) Tutankhamun sírja, egy kilenc évig uralkodó kiskorú fáraó sírja.

A Királyok-völgytől délre fekszik a Queens-völgy, ahol a fáraók családtagjait temették el (ideértve a férfiakat és a nőket is). Bár a nekropolisz ezen szakaszában több mint 75 síremlék található, csak egy maroknyi nyitott a nyilvánosság számára. Ezek közül a leghíresebb Nefertari királynő, akinek falait csodálatos festmények borítják.

Mikor menjek

A nyári hónapokban (május-szeptember) a hőség kényelmetlenné teheti a városnézést, de a költségvetési utazók jó kedvezményeket kaphatnak a luxori szállásokra és a túrákra. A tél (december-február) az év hűvösebb időszaka, de a legforgalmasabb és legdrágább is. A legjobb utazási idő a március-április és az október-november közötti vállszakasz, amikor a tömeg kevésbé intenzív, és a hőmérséklet még mindig elviselhető.

Hol szállhatnék meg

Sok szállás közül választhat Luxorban, ezek többsége a keleti parton található. Minden költségvetéshez megtalálnia kell valamit, a megfizethető lehetőségektől kezdve, mint például a legmagasabb besorolású, háromcsillagos Nefertiti Hotel (az árak kb. 22 USD-tól kezdődnek éjszakánként egyágyas szobában); az ötcsillagos szállodák csodálatos luxusáig, mint például a történelmi Sofitel Winter Palace Luxor. Az árfolyam olyan, hogy a külföldi vendégek kényelmesek maradhatnak anélkül, hogy megtörnék a bankot. A lehetőségek teljes listájáért nézze meg a TripAdvisor weboldalát, ahol Luxor található.

Megközelítés

Sokan meglátogatják Luxort hosszabb túra vagy Nílus körutazás részeként (ez a legtöbb hajózási útvonal kiindulópontja). Ha önálló látogatást tervez, rendszeres buszokkal és vonatokkal közlekedhet Kairóból és Egyiptom más nagyobb városaiból. Alternatív megoldásként a Luxori Nemzetközi Repülőtér (LXR) számtalan belföldi és nemzetközi indulási pontról repülhet. Fontolja meg, hogy csatlakozik egy egyiptomi útmutatáshoz, amelyet egyiptológus útmutató vezet, hogy jobban megértse az Ön által látott képet. Számos különféle lehetőség található a Viatoron, kezdve a magán luxus túráktól a hőlégballon repülésekig a templomok felett.