Paleis van Versailles en Gardens: The Complete Guide

Posted on

Frankrijk’s meest weelderige Chateau heeft een fascinerende Royal History

Paleis van Versailles en Gardens: The Complete Guide

Het woord “Versailles” packs een flinke dosis mystiek: zelfs als je niet veel over de legendarische Franse chateau weten, zijn naam alleen al de neiging om te roepen beelden van de koninklijke pracht, macht en weelde in de hoofden van de meeste mensen.

Dit is allemaal voor een zeer goede reden: het paleis en de tuinen, vooral onder Lodewijk XIV ontwikkeld in de late 17e eeuw, behoren tot ‘s werelds meest extravagante, en vertegenwoordigen een prestatie in de Franse architectuur en landschapsarchitectuur. Geen wonder dat het is uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage site. Als het huis van de laatste koning en koningin van Frankrijk,  Versailles  symboliseert ook de hoogte van de Franse koninklijke decadentie en tumultueuze, eeuwenlange overgang van het land van de monarchie naar Republic.

Het kasteel en de tuinen ligt op minder dan een uur van het centrum van Parijs met de trein of met de auto, het aantrekken van zo’n 6 miljoen bezoekers per jaar– komen net achter de Eiffeltoren als één van de populairste attracties van Frankrijk. Het is vooral idyllische tijdens de warmere maanden wanneer de weelderige, uitgestrekte tuinen, fonteinen en beeldhouwwerken bedoel, je kan een groot deel van de tijd buiten door te brengen voor wandelingen, picknicks en uitwerken ” Musical water” shows .

Of u nu een first-time bezoeker op zoek naar praktische informatie over uw aanstaande reis naar het paleis, of wilt u een beetje dieper te graven in de fascinerende geschiedenis van Versailles’ en bekijk hoogtepunten uit de Chateau, scroll naar beneden voor nog veel meer.

Wat valt er te beleven in Versailles: een overzicht


Vooral op een eerste reis naar het paleis en de tuinen, bezoekers voelen zich vaak overweldigd door de enorme omvang van het terrein: wat te zien en te doen in de eerste plaats, en wat kan worden overgelaten aan een tweede bezoek langs de lijn?

Essentiële dingen te beleven op een eerste bezoek

Ten eerste, zodra u uw ticket heeft gekocht en verkregen een gratis audiogids bij de hoofdingang, verken de belangrijkste Palace . Laat twee tot drie uur naar het paleis volledig te verkennen, of concentreren op een paar van de meer bekende kamers in een uur of twee.

Bestaande uit een duizelingwekkende 2.300 kamers, de uitgestrekte kasteel omvat hoogtepunten zoals de prachtige Spiegelzaal, de King’s Apartments en Royal Bedchamber, The Royal Operahouse, Marie-Antoinette’s slaapkamers, en de Battles Gallery.

Tuinen, fonteinen en beelden

Met name als u bezoekt in het voorjaar, zomer of vroege herfst, een lange wandeling door de uitgebreide formele tuinen ontworpen door de beroemde landschapsarchitect André Le Nôtre in orde zijn.

Talrijke uitgebreide fonteinen en beeldhouwwerken te dekken het terrein rond Versailles en zijn de moeite waard bewonderen in detail. Denk aan een ticket voor een avondshow boeken met muziek en verlichting rond de fonteinen / beeldentuin.

De Grand en Petit Trianon 

Als je een hele dag te wijden aan het verkennen van het uitgestrekte landgoed in Versailles hebt, kunt u overwegen het zien van de Grand en Petit Trianon en weg van de hordes toeristen. Deze meer intieme wijken werden gebouwd door de Franse vorsten aan de commotie en de politieke intriges van Palace leven te ontsnappen – en om hun geliefden te brengen, natuurlijk. De verfijnde architectuur is beroemd, ook – en er is zelfs een rustige, Engels-stijl tuin op het terrein van de Trianon Estate.

The Queen’s Hamlet 

Last but not least, dit charmante hoekje op het landgoed was aangewezen plek Marie-Antoinette (afgezien van Le Petit Trianon) om weg te komen, en (schandalig) spelen op eenvoudige boerenleven. Het is charmant, landelijk en vaag Disney-achtig – maar een uur of zo de moeite waard.

Hoe kom je Tickets & Other Praktische Info

Routebeschrijving: Treinen en bussen 

De eenvoudigste manier om naar Versailles te krijgen van het centrum van Parijs is om de RER (pendeltrein) Lijn C naar het Château de Versailles-Rive Gauche station, volg dan de borden naar de ingang van het Paleis (10 minuten te voet).

Voor bezoekers met een beperkte mobiliteit, het nemen van een bus of touringcar misschien een betere optie zijn. De Versailles Express is een pendeldienst die loopt van de Eiffeltoren naar het paleis, en loopt van dinsdag tot en met zondag.

Als alternatief, daalt de stadsbus lijn 171 rijdt dagelijks van dichtbij de Pont de Sèvres metrostation (lijn 9) en bezoekers dicht bij de ingang van het paleis. De reis duurt slechts ongeveer 30 minuten.

Openingstijden

Het paleis en de tuinen zijn het hele jaar open , maar wees ervan bewust dat er hoogseizoen en laagseizoen uur. Hieronder staan de high-seizoen openingstijden; zie deze pagina voor informatie over het voor- en naseizoen (1 november tot 31 maart).

Tussen 1 april en 31 oktober de belangrijkste Palace is  geopend van dinsdag tot en met zondag, 9:00-06:30 (gesloten op maandag en op 1 mei). Laatste tickets zijn te koop bij 5:50 en de laatste toegang is om 6:00 uur

Het landgoed van Trianon is geopend tijdens dezelfde dagen, 12:00-18:30 Laatste toegang is om 6:00 uur

De tuinen zijn open elke dag 8:00-20:30, ook op maandag. Een aparte ticket voor de tuinen alleen kunnen worden gekocht.

Toegangspunten 

Voor toegang tot de belangrijkste Palace, het hoofd naar het voorplein. Als u al een gedrukte of e-ticket of komen in aanmerking voor gratis toegang, het hoofd direct naar de ingang A; ga anders door naar de kassa, gelegen op de linker kant van de binnenplaats.

Een speciale toegangspad voor bezoekers met beperkte mobiliteit is gelegen nabij de hoofdingang. Geleidehonden zijn toegestaan ​​op het terrein met een bewijs van identificatie.

Voor de toegang tot de Grote of Petit Trianon, volg de borden van de hoofdingang; er is een aparte ticket office voor bezoekers die alleen maar willen de Trianon Estate bezoeken of beginnen hun bezoek.

Tickets & Concessies 

Voor een actuele lijst van de ticketprijzen en hoe deze te verkrijgen, zie deze pagina op de officiële website . De aankoop van tickets online wordt sterk aangeraden om te voorkomen dat het wachten in lange rijen.

Concessies / verlaagde prijs tickets worden toegekend voor studenten, mensen met een beperkte mobiliteit en hun begeleiders. De toegang is gratis voor alle bezoekers onder de leeftijd van 18 jaar en voor de burgers van de Europese Unie onder de leeftijd van 26 jaar.

Rondleidingen, Audioguides & Temporary  Exhibits

Rondleidingen in de gronden van het Paleis en de tuinen worden aangeboden op bepaalde dagen voor individuen en groepen. Zie deze pagina voor een volledige lijst van tours en de huidige prijzen, evenals informatie over hoe om te reserveren.

Audiogidsen zijn gratis voor alle bezoekers en kunnen worden verkregen bij de belangrijkste toegangspoort tot het paleis, evenals in de Tweede Gallery in de buurt van Apartments the Ladies’.

Tijdelijke tentoonstellingen en muzikale voorstellingen in Versailles geven de bezoekers met een interesse in het graven van een beetje dieper een meer gerichte blik op de geschiedenis, artistieke werken, en de mensen van de nota rond het paleis. De “Musical Waters” show is immens populair in de zomer.

Andere faciliteiten 

Bezoeker faciliteiten van Versailles zijn voorzien van gratis wi-fi, cadeauwinkels, tal van  cafés en restaurants , links bagage en baby-stations, en informatiebalies.

Spiegelzaal: The Palace beroemdste Room

Geen bezoek aan Versailles is niet compleet zonder een bezoek aan de ontzagwekkende, indien weliswaar nogal opzichtig zijn, Hall of Mirrors.  Ontworpen om de kracht, pracht en elegantie van de Franse monarchie en de aanzienlijke militaire macht belichamen, de 73-meter gallery – die onlangs in zijn oude glorie is gerenoveerd – beschikt over 373 spiegels ligt ongeveer 17 bogen. Ten tijde van de bouw van de galerie, spiegels van dit kaliber waren luxueus items alleen beschikbaar voor een select groepje. Gewelfd plafond Le Brun is versierd met 30 schilderijen ter illustratie van de militaire macht en het succes van Frankrijk.

De lange galerij werd lange tijd gebruikt om hoogwaardigheidsbekleders en ambtenaren ontvangen en formele gebeurtenissen zoals ballen en koninklijke huwelijken houden. Het was ook de ruimte waar het Verdrag van Versailles in 1919 werd ondertekend, het markeren van het formele einde van de Eerste Wereldoorlog I.

Zorg ervoor dat u de aangrenzende en indrukwekkend, de kamers zoals de War Room en het Vredespaleis Room te zien.

The King’s Apartments en Royal Bedchamber

Een ander hoogtepunt binnen de muren van de belangrijkste paleis van Versailles zijn de King’s Apartments en Royal Slaapkamers. Intiemer dan het King’s State Apartments , die werden voornamelijk gebruikt voor officiële functies en zijn bijgevolg weelderige, bieden deze appartementen een beetje meer van een kijkje in het dagelijks leven van koning Lodewijk XIV.

De kamer bekend als de Bull’s Eye Antechamber leidt direct naar de Spiegelzaal en de Queen’s Apartments; terwijl de Royal Table Antichambre was gewenste plek van de Zonnekoning voor de openbare dineren.

The King’s Bedchamber, ondertussen, is een enorme ruimte die aansluit op drie plaatsen aan de Spiegelzaal. Koning Lodewijk XIV uitgevoerd uitgebreide “wakker” en “het slapen gaan naar bed” ceremonies hier, en stierf in de ruimte in 1715, na een bewind dat 72 jaar duurde.

Tuinen, Fonteinen & beeldhouwwerken: Highlights te zien

Na een bezoek aan de belangrijkste Palace, het hoofd buiten in de uitgebreide en prachtige tuinen. Gepland en ontworpen door Le Notre, de tuinen vertegenwoordigen de hoogte van Renaissance-tijdperk harmonie en symmetrie, met hun fraai gevormde struiken, bloemperken en bomen. Tientallen variëteiten van bloemen en bomen in overvloed op het landgoed, met enorme fonteinen en beelden toe te voegen aan de sfeer van rust regality die overal doordringt.

Main Places 

De tuinen zijn enorm, dus de nadruk uw bezoek is een goed idee als je niet beschikt over een hele ochtend of middag om ze rustig te verkennen.

De ” Grande Perspective” (Groot-Perspective) over de tuinen kan worden bekeken vanuit het paleis en de Spiegelzaal: uitkijkt over de centrale “Water Parterre” zorgt voor een adembenemende oost-west perspectief over de uitgestrekte tuinen – de sierlijke, symmetrische speling tussen groen, grote waterplassen, fonteinen en beelden. De weg van de voet van de “Grande Perspective” gaat sierlijke fontein en parterre verleden Leto’s, tot en met het water kanaal.

Rond de basis van het paleis zijn er twee andere belangrijke wegen of “parterres”, die beide kunnen worden bekeken vanaf de Water Parterre: de Noord- en Zuid-Parterres . De noordelijke sectie is “geïntroduceerd” door twee prominente bronzen beelden uit 1688, “The Grinder” en “Modest Venus”. Een groot rond zwembad verdeelt het gebied. Noordwaarts, nemen in de prachtige Piramide Fontein, ontworpen door Charles Le Brun, en voorzien van uitgebreide standbeelden beeltenis van dolfijnen, rivierkreeft en Tritons.

Ondertussen, The South Parterre (ook wel aangeduid als de Flower Garden) wordt “bewaakt” door twee bronzen sfinxen toegevoegd in 1685 (ze waren eerder in een andere locatie op de Estate). Vanuit de balustrade, kunt u genieten van prachtige perspectieven over de weelderige Oranjerie.

Leto Parterre  is misschien wel een van de mooiste plekken op de Versailles landgoed. Dit uitgestrekte, minimalistische tuin, in opdracht van Lodewijk XIV en gebouwd in de jaren 1660, pronkt gift Le Notre voor harmonieuze vormen in de groenvoorziening, met zijn eenvoudige maar visueel arresteren “curl” en “fan” vormen. De adembenemende centrale fontein met zijn allegorische sculpturen werd geïnspireerd door de mythische verhalen van Ovidius in de Metamorfosen.

The Grand Trianon en het Petit Trianon

In opdracht van de Zonnekoning (Lodewijk XIV) als alternatief verblijf op het landgoed – een die hem wat uitstel van de stress en de politiek van het hofleven zou verlenen – het Trianon Estate is een van de meest luxueuze, intieme en elegante plaatsen in Versailles. Veel toeristen volledig verwaarlozen, waardoor het een rustiger, minder drukke plek om te verkennen op de Estate.

The Grand Trianon , een Italiaans geïnspireerde paleis die roze marmer, sierlijke bogen en weelderige tuinen die veel intiemer dan die aan weerszijden van de belangrijkste paleis te voelen, was een plaats waar de koning trok zich terug in zijn zaak na te streven met zijn minnares, Mme de Montespan.

Het Petit Trianon, ondertussen, was de aangewezen plek voor koningin Marie-Antoinette met pensioen te gaan om, naast haar bucolische “Hamlet”.

The Queen’s Hamlet: Marie-Antoinette’s “boerendorp”

Een van de meest bizarre plaatsen op de Estate is dit gezellige heiligdom ontworpen voor Marie-Antoinette, wederom als een plek terug te trekken uit de stress van het hofleven. Beginnend in 1777, de koningin bestelde een redesign van de Trianon estate; ze moet eerst Engels Gardens gebouwd om het contrast met de grimmige rationalisme en praal van de bestaande tuinen van Versailles. Zij vervolgens opdracht gegeven voor een “gehucht” bestaande uit een faux-dorp – vertegenwoordigen, misschien, de troostende gewoonheid van het gewone leven – en een kunstmatig meer. Voor sommigen is de Hamlet stelt de noodlottige Queen’s neiging om het boerenleven idealiseren zonder het lijden van haar onderdanen te erkennen; Voor anderen is het een voorbeeld van haar verlegen natuur en afkeer van de hoofse leven, met al zijn ontberingen en eisen.

Vandaag de dag worden verschillende boerderijdieren in een heiligdom op het gehucht gehouden, waardoor het een aangename plek voor een wandeling met jonge bezoekers in het bijzonder.

Belangrijke data en historische feiten: Een schitterende en duistere verleden

Versailles zou kunnen zeggen dat zowel het zenit en de ondergang van de Franse monarchie vertegenwoordigen. voor de stralende en almachtige wijze waarop de geliefde vorst regeerde Frankrijk ook bekend als de Zonnekoning, – voor het eerst vastgesteld als jachtslot door koning Lodewijk XIII, werd het in zijn volle glorie gebracht door koning Lodewijk XIV. Het zou dienen als de symbolische en het huidige centrum van de absolutistische monarchie door het bewind van Lodewijk XVI, voor de Franse Revolutie omvergeworpen het en in beslag genomen Versailles in de vroege jaren 1790. Hier zijn een aantal belangrijke data en feiten:

1623-1624: De jonge prins die later zou worden genoemd koning Lodewijk XIII stelt Versailles als jachthuis, verliefd met haar schoonheid en overvloedige spel. Hij begon met de bouw van een paleis op het terrein van 1631, en het werd in 1634 voltooid.

1661: De jonge koning Lodewijk XIV, die willen koninklijke macht te consolideren in Versailles en verdringen hem uit zijn traditionele zetel in Parijs, verbindt ambitieuze constructie die zou duren tot het einde van zijn leven. Het paleis en de tuinen die we vandaag zien zijn grotendeels het resultaat van zijn visie en doorzettingsvermogen; hij met name huurde de geniale landschapsarchitect André Le Nôtre naar het Paleis van de weelderige tuinen, fonteinen en beeldhouwwerken zwanger te worden.

Een enthousiaste beschermheer van kunst, cultuur en muziek, Versailles bloeide onder de Zonnekoning niet alleen als de zetel van de Franse koninklijke macht, maar ook als een plek voor briljante kunstenaars, zoals de toneelschrijver Molière presenteren hun werk aan het hof te komen.

1715:  Na de dood van Lodewijk XIV, is Versailles tijdelijk verlaten als zijn zoon, Louis XV, neemt de troon terug in Parijs. De koning zou terugkeren naar Versailles in 1722, en onder zijn bewind werd het landgoed verder ontwikkeld; het Royal Opera House werd met name voltooid tijdens deze periode. Een aanslag is gepleegd door Damien op de Koning in 1757; deze periode is ook opmerkelijk als gevolg van een wonderkind genoemd Wolfgang Amadeus Mozart hier presteren.

1770 : De toekomstige koning Lodewijk XVI, die werd geboren in Versailles, weds de Oostenrijkse aartshertogin Marie-Antoinette in het Royal Opera House op de Estate. Ze zijn 15 en 14 jaar oud, respectievelijk, op het moment van hun huwelijk. De prins viert zijn kroning als Lodewijk XVI in 1775.

1789: In de hitte van de Franse Revolutie, Louis XVI, Marie-Antoinette en hun jonge kinderen worden gedwongen om Versailles vertrekken naar Parijs, waar ze worden onttroond (1791) en later uitgevoerd door guillotine op de Place de la Concorde in 1793.

19e eeuw:  Niet langer de zetel van de koninklijke en keizerlijke macht – Napoleon koos ik niet te regeren vanuit Versailles – de Estate gaat een periode van flux, uiteindelijk steeds een koninklijke Museum onder de Restauratie monarchie.

1919: De beruchte Verdrag van Versailles, het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, maar misschien wel het planten van de zaden voor het volgende “Great War” in Europa, is hier ondertekend.