Popoln vodnik za britanski valuti

Posted on

Enota UK valuta je funt (£), ni evro. Če nameravate obiskati Veliko Britanijo, je pomembno, da se seznanite z valuto Združenega kraljestva, še posebej, ker so bile nove opozorilo in kovance modelov kroži med letoma 2016 in 2018. Na srečo, vsaka nota je drugačne barve, tako da je težko, da jim povem, razen če iščete skozi denarnico.

Petdeset funt Opomba

Houblon £ 50 opomba je bila uvedena aprila 2014, vendar ni več zakonito plačilno sredstvo. Namesto, poskrbite, da boste imeli rdečo £ 50 seznanil z Matthew Boulton in James Watt upodobljen na njej. James Watt izumil sodobno parni stroj, in leta 1775, se je povezal z Matthew Boulton začeti britanski inženiring in proizvodnjo podjetje.

Dvajset funt Opomba


Bank of England je izdal Adam Smith £ 20 seznanil marca 2007. opomba ima Adam Smith, škotski filozof iz 18. stoletja, in ekonomist, na hrbtni strani. To je enake velikosti in pretežno enake barve (vijolična), kot stari £ 20 ugotavljajo, da pokaže angleški skladatelj sir Edward Elgar.

V letu 2020 bodo nova £ 20 opomba vključuje znani britanski slikar JMW Turner obtok in zamenjati račun Adam Smith. To bo imelo avtoportret (enako 1799 slike, ki jih lahko vidimo na londonskem Tate Britain muzej), ladjo, prikazano v delu Turner The Fighting Temeraire in umetnikova citat “svetloba je torej barva” s svojim podpisom.

Ten Pound Note (staro)

Bank of England je 10 £ opomba ponavadi naveden kot “tenner.” Stare različice, kot je tista na sliki zgoraj, funkcijo Charles Darwin, ki je prepoznavna po svoji teoriji evolucije in naravnega izbora. Zabeležka papir Charles Darwin je bil izdan leta 2000 in umaknjen iz obtoka v marcu 2018.

Ten Pound Note (Nova)

Od marca 2018 je bil uveden nov rumeno-oranžno 10 £ opomba, ki se ponaša priznani avtor Jane Austen. Na sprednji strani je nov hologram s krono, ki je videti skozi portret britanske kraljice Elizabete II, in Winchester Cathedral v zlato folijo. Na hrbtni strani ima profil Jane Austen, ki je Prevzetnost in pristranost citatom, ilustracija Elizabeth Bennet in podobo Godmersham Park. Ta novi zakon je tudi plastična in vodoodporna.

Pet funt Opomba (staro)

To £ 5 opomba (imenovan tudi “fiver”), je bil poslan leta 2001 in prekiniti maja 2017. Ima zaporno reformator 19. stoletja in človekoljub Elizabeth Fry. Znan kot “angel zaporov,” Fry zavzela za zakonodajo, ki spodbuja humano obravnavo, ki so zaprti zaporniki.

Pet funt Opomba (Nova)

Uvedli jeseni 2016, zadnji £ 5 opomba, da gredo v promet, ima podobo kraljice Elizabete na eni strani in Sir Winston Churchill na drugi strani. Te svetle teal blue note so menda čistejši in bolj težko ponarejenih zaslugi izboljšane varnostne funkcije. Tako kot £ 10 note, je nova £ 5 bankovec iz vodoodporne plastike. En problem z obema £ 5 in £ 10 pojasnilih je, da so nagnjeni k držijo drug drugega zaradi statične elektrike. Torej, če imate več svežih, poskrbite, da ne boste po nesreči plačati z dvema not namesto enega.

Kovanci UK

Obstaja osem sprejetimi kovancev v UK valuti, vključno s £ 2, £ 1, 50 penijev, 20 penijev, 10 penijev, 5 penijev, 2 peni, in 1 penijev (peni). V letu 2008 so prenovili nazaj vse penijev kovancev za pokazati različne segmente Royal Shield. Funt kovanci se včasih označuje kot “quids”, ki ga domačini, tako da se ne zmede, če slišite, da izraz na ulici ali v trgovinah. Slengovski izraz se nanaša na vrednost, ne pa na £ 1 kovanec sami. Izraz se ne uporablja za druge kovance, razen v smislu njihove vrednosti. Torej, če bi imeli pest mešanih kovancev v skupni vrednosti 2 £ si lahko rekli, da je imel nekaj quids vrednosti kovancev.

Dva funt Coin


Britanski 2 £ kovanec ima srebrno obarvan center in zlato obarvan rob. Ker je bila uvedena leta 1997, je kovanec 2 £ pokaže tri različne portrete kraljice Elizabete II. Sprednji je oblikoval Jody Clark v letu 2015.

Na hrbtni strani kovanca 2 £ se je tudi spremenilo. Bruce Rushin zasnovan prvotna kovanec, ki je bil poslan od leta 1997 do leta 2015. To je pokazala skupino povezanih orodij in napis “stoji na ramenih velikanov” po robu, da simbolizirajo britanski tehnične napredek iz železne dobe in industrijske revolucije. Najnovejši kovanec v obtoku danes, je Antony Dufort je Britannia dizajn z napisom “quatuor maria vindico”, kar pomeni, da “bom trdijo štiri morja.”

En funt Coin


Sprva se lahko £ 1 kovanec podobni kovanca 2 £. Prav vsak ima obliko Jody Clark je kraljica Elizabeta II na sprednji in oba sta bimetalni. Vendar pa nova £ 1 kovanec, ki je bil uveden v marcu 2017, je 12-stransko in ima popolnoma novo obliko na hrbtni strani. Kot prižgali zeleno luč za Združenih kraljestev “štirih narodov, obstaja angleški rose, škotsko osat, je por za Wales, in Shamrock za Severno Irsko, vse se dviga iz vrhu krošnje.

Pred prvotna £ 1 kovanec je prišel v obtok leta 1980, ljudje uporabljajo Bank of England £ 1 not. Čeprav £ 1 kovanec je glavna valuta danes, so stare £ 1 zapiski, ki jih je Royal Bank of Scotland še vedno izdajajo in uporabljajo na otokih Jersey, Guernsey in Isle of Man.

Petdeset Pence Coin


Za 50 penijev (50p) kovanec je sedem-sided, srebrnik. Ker je bila prvič ustanovljena leta 1969, je kovanec imel profil Kraljica Elizabeta je na sprednji strani.

Dvajset Pence Coin


Dvajset penijev (20p) kovanci videti zelo podobna 50p kovancev v tem, da sta oba sedem-stransko, srebrna, in imajo portret kraljice Elizabete II na sprednji in kos Royal ščit na hrbtni strani. Če ste zmedeni, preverite oznako ( “20 penijev” ali “50 penijev”), na hrbtni strani vsakega kovanca za njihovo razlikovanje.

Deset Pence Coin


10 penijev (10p) kovanec je okrogla in srebro, s podobo britanske kraljice Elizabete II, na sprednji in del kraljeve ščit na hrbtni strani.

Pet Pence Coin


Pet penijev (5p) kovanci so podobni 10p kovancev. Oba sta okrogla in srebro, s kraljico Elizabeto II na sprednji in del kraljeve ščit na hrbtni strani. Vendar pa je 5p kovanec je veliko manjši kot 50p, 20p in 10p kovancih.

Dva Pence Coin


Okrogle dveh penijev (2p) kovanci so se izkazale kot so narejeni iz bakra. Sicer pa je oblika ostaja enaka: kraljice Elizabete portret in del kraljeve Shield.

Ena Pence Coin

Baker ena penijev (1p) kovanec se običajno imenuje “peni.” To je najnižja kovanec vrednost krožijo v Veliki Britaniji.