Pregled egiptovskega geografije, zgodovine in sodobne politike

Posted on

Pregled egiptovskega geografije, zgodovine in sodobne politike

Pogosto velja za dragulj v kroni Severne Afrike, Egipt je priljubljena destinacija za zgodovino navdušence, ljubitelje narave in avanture za azil. To je dom nekaterih najbolj prepoznavnih znamenitosti na svetu, vključno z Velike piramide v Gizi, je edini preživeli član sedmih čudes antičnega sveta. Da bi dobili največ iz vašega obiska, krtačo na svoje znanje geografije in zgodovine te države, preden greš.

Kje je Egipt?

Egipt zavzema severovzhodni vogal severne Afrike. Meji z Libijo na zahodu, s Sudanom na jugu in v Sredozemskem morju na severu. Na vzhodu države meji na Rdeče morje in je ločen od egiptovske Sinajskega polotoka, ki ga Sueškega prekopa. Delnice Sinajskega polotoka meji z Izraelom in Gazo.

Egipta Geografija

Egipt ima skupno kopno od 384,345 kvadratnih milj / 995,450 kvadratnih kilometrov, kar je več kot osem-krat velikosti Ohio, in več kot trikrat na velikost Novi Mehiki. To je vroče in suho država, z sušnih puščavi podnebje, da rezultati v pripekam poletja in zmerne zime. Najnižja točka Egipta je Qattara depresija, vrtače z globino -436 metrov / -133 metrov, medtem ko je njegova najvišja vzpetina je vrh 8625 metrov / 2629-metrski gore Katarine.

glavni vodni vir v državi je reka Nil. Teče proti severu do 11 afriških držav, so ukrepi Nil 4.358 milj / 6,853 kilometrov v dolžino in se šteje, da je najdaljša reka na svetu. V Egiptu je rodovitno Delta Nila je odgovoren za večino kmetijske proizvodnje v državi. V skrajnem jugu laži Lake Nasser, eden od planeta največjih sintetičnih jezer. To ima skupno površino 2.030 kvadratnih kilometrov / 5.357 kvadratnih kilometrov in je nastal zaradi poplav, ki jih gradnjo Asuanski jez povzročil.

Sinajskega polotoka

Na severovzhodu države leži Sinajskega polotoka, trikotni odsek puščavi, ki premošča prepad med Severno Afriko in jugozahodne Azije. Egipt nadzoruje tudi Sueški prekop, ki tvori morje povezavo med Sredozemsko morje in Rdečega morja, dalje omogoča prehod v Indijskem oceanu. Velikost Egipta, strateška lega in bližina Izraelu in na območju Gaze naj narod na čelu Bližnjega vzhoda geopolitike.

Antična zgodovina

Dokazi o prebivanju ljudi v datumov Egiptu nazaj do 10. tisočletje pred našim štetjem. Stari Egipt je postal enoten kraljestvo v približno 3150 pred našim štetjem in je vladal serijo zaporednih dinastij za skoraj 3000 let. To obdobje piramid in faraonov je bila opredeljena s svojo izjemno kulturo, z velik napredek na področju religije, umetnosti, arhitekturi in jeziku. kulturno bogastvo Egipta je bila podprta z neverjetno bogastvo, ki temelji na kmetijstvu in trgovini s plodnostjo dolini Nila olajšanega.

Od 669 pred našim štetjem naprej, se dinastij v starih in novih kraljestev razpadel pod Juriš tujih vpadov. Egipt je osvojil v zameno s strani Mezopotamci, Perzijci in 332 pred našim štetjem, Aleksandra Velikega Makedonija. Država je ostal del makedonskega imperija do 31 pred našim štetjem, ko je prišel pod rimsko oblast. Do 4. stoletja, je širjenje krščanstva po vsem rimskem cesarstvu je privedla do zamenjave tradicionalne egipčanske vere – dokler muslimanski Arabci osvojili državo, v 642 AD.

Srednjega veka do 20. stoletja

Arabski voditelji še naprej ureja Egipt, dokler se absorbira v Otomanskem cesarstvu v 1517. Sledila je čas slabitev gospodarstva, kuga in lakota, kar je utrlo pot za tri stoletja konfliktov nad nadzorom države – vključno s kratko uspešno invazija Napoleonove Francije. Napoleon je bil prisiljen zapustiti Egipt, ki ga Britanci in otomanski Turki, ki ustvarja vakuum, ki je omogočala Otomanskega albanski poveljnik Muhammad Ali Pasha vzpostaviti dinastijo, ki bi še naprej vladal Egiptu do leta 1952.

Leta 1869 je bil Sueški prekop končana po 10 letih gradnje. Projekt je skoraj bankrotiral Egipt, in obseg dolgov do evropskih državah odprla vrata za britanski prevzem leta 1882. Leta 1914 je Egipt ustanovljen kot britanski protektorat. Osem let kasneje, je država ponovno nominalno neodvisnost pod kralja Fuada I; Vendar pa politični in verski konflikt na Bližnjem vzhodu v luči svetovne vojne pripeljala do vojaškega udara leta 1952, in poznejše ustanovitve egiptovske republike. Leta 1956, odločitev predsednika Nasser je nacionalizirati Sueški prekop je privedlo do konflikta Suez krize, v kateri se je Egipt napadel Izrael, Francijo in Veliko Britanijo, ampak na koncu je nastala Triumphant.

Egipta Sodobna politika

Od leta 1952 revolucije, Egipt je doživela v času gospodarske, verske in politične krize. V letu 2011 je bil diktatorski predsednik Hosni Mubarak moral odstopiti po 30 letih na oblasti po vrsti dela, stavke in nasilnih protestih, ki so na koncu privedla do vlade, ki se preda v egiptovski vojski. V letu 2012 je Muslimanska bratovščina poslanec Mohamed Morsi je zmagal na predsedniških volitvah, vendar je njegova vladavina je bila kratkotrajna; v letu 2013, je bil izrinili vojska po nadaljnji konflikt med vlado in anti-Muslimanske bratovščine protestnikov.

Nova ustava je bila odobrena v začetku leta 2014, kmalu zatem pa je bil izvoljen sedanji predsednik Abdel Fattah el-Sisi. Od takrat se je politični položaj Egipta stabiliziralo, čeprav je država utrpela celo vrsto terorističnih napadov, ki jih izvajajo skupine kot Daesh-Sinai (prej znan kot Işıl ali ISIS). Najnovejša od teh so incident v novembru 2017, ko je bilo 300 civilistov, ubitih pa čaščenjem pri North Sinai mošejo; in novembra 2018, ko so strelci napadli avtobus koptskih kristjanov v provinci Minya, ubitih sedem ljudi.

Varnost za turiste v Egiptu

Kot posledica povečane aktivnosti terorizma in politična nestabilnost, turizem dosegel tako nizke leta 2015, vendar se je začelo okrevati v zadnjih štirih letih. Ameriško ministrstvo za potovanja svetovanja države uvršča Egipt kot država Raven 2, kar pomeni, da bi morali turisti uresničujejo večjo stopnjo previdnosti. Vendar pa, tako vlade ZDA in Velika Britanija menijo najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi, da je varna, vključno Kairo, Luksor, Abu Simbel, Hurgada, Marsa Alam in Šarm el Šejku. Preverite najnovejše posodobitve pred rezervaciji vaše potovanje.