Roken in Frankrijk Facts

Posted on

Roken in Frankrijk Facts

Frankrijk heeft verboden roken in openbare plaatsen sinds 2006 in lijn met de rest van Europa. Maar er is nog steeds een mythe dat de Franse kunnen roken in allerlei plaatsen die voornamelijk komt, althans voor buitenlanders, van het kijken naar Franse films. In Britse films, worden de tekens ofwel kopen pinten bier of het openen van een fles Chardonnay, terwijl films over of stel in Frankrijk steevast hun personages oplichten gelukkig.

Is dit waar of niet? Ongeacht de reden, de Fransen nog steeds lijken te  roken zwaar. Er zijn naar schatting 13 miljoen rokers in Frankrijk uit een populatie van 66 miljoen en ze rookt elke dag. De officiële statistiek voor studenten geeft 29% van hen regelmatig roken. Er is duidelijk een probleem met jonge rokers.

En een onderzoek in 2013 door de polling bedrijf IPSOS toonde aan dat ongeveer 1 miljoen Fransen gebruik maken van e-sigaretten van de 20 miljoen Europeanen die dat wel doen. In Spanje ongeveer 700.000 mensen gebruik maken van e-sigaretten.

De eerste pogingen tot een Ban

Frankrijk beperkt roken terugweg in 1991 in wat de Évin wet werd genoemd, naar Claude Évin die de belangrijkste verhuizer bij de invoering van de beperking was. De wet zei dat de restaurants, cafés en bars moest rokers en niet-rokers gedeelten bevatten. Er was een hilarische periode waarin de niet-rokers gedeelte was meestal in de slechtst mogelijke gedeelte van de inrichting (naast het toilet bijvoorbeeld, of in de buurt van de swingende dienst deuren in en uit de keuken) en is vrij klein, terwijl de rest van de de plaats werd overgelaten aan de rokers.

De wet werd niet bijzonder goed nageleefd en het resultaat was behoorlijk ineffectief, met de Franse gelukkig blijven weg te blazen bij de daling van een hoed.

Wat moest veranderen

In 2006 publieke druk en het veranderen van de houding hadden een effect. Een veel sterkere wet werd aangenomen rookverbod in gesloten openbare plaatsen zoals die restaurants en bars, evenals scholen en overheidsgebouwen.

 Wat meer is, werd een minimale boete ook ingesteld op € 500. Een juridische uitdaging tegen het werd ingediend in 2007, maar afgewezen.

Iedereen dacht dat de Fransen, met hun goed-bekend strijd met de autoriteiten, niet de wet te volgen. Maar dat deden ze, en de met rook gevulde, stinkende plaatsen van het verleden werd rookvrije, heerlijke plekken om tijd door te brengen in.

meer Beperkingen

Mei 2013 en de Franse minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, kondigde aan dat het rookverbod zou worden verlengd te nemen in elektronische sigaretten.

In juni werd 2014 het roken verboden in speeltuinen als Frankrijk de anti-roken wetten strenger geworden. In juli kon je een boete € 68 voor het strafbare feit. Het verbod was trialed voor een jaar in het Parc de Montsouris in Parijs. Marisol Touraine zei dat het werd ontworpen om onze kinderen te respecteren ‘. Tegelijkertijd werd het roken in auto’s die kinderen ook verboden.

In oktober 2015 kwam er een boete in werking voor het teruggooien gebruikt sigaretten in openbare plaatsen. Er is nu een wet die verbiedt het roken in auto’s die kinderen en zal er een die in 2016 in werking zal treden, dat tabak bedrijven nodig heeft om branding op pakjes sigaretten te verwijderen en te introduceren vlakte, generieke verpakkingen zijn.

Een Boze Protest

Niets van dit alles voorbij zonder commentaar, of liever protesteren.

We hebben te maken met Frankrijk na alles. Toen de wet werd besproken, boze menigte verzameld om de wetgevers te intimideren. Licensed tabakswinkels waren de belangrijkste demonstranten en gebruikte tactieken die de Franse boeren gebruiken om dergelijke goede resultaten. De tabakswinkels gedumpt vier ton wortelen buiten Parijs het hoofdkantoor van de Socialistische Partij. De Fransen kregen de betekenis van de wortel; het is blijkbaar wat ze noemen de lange rood symbool die buiten ‘tabacs’ en bars dragen van tabaksproducten in Frankrijk hangt.

Dus de bottom line is, niet te roken in het openbaar . Maar je zult nog steeds mensen in gedeeltelijk bedekt of open-air terrassen nog steeds aansteken met hun café au lait of espresso, dus het is niet allemaal voorbij.

We kunnen het doorgeven van die iconische Gitanes, Gaulouise en bojaren (een heerlijk verpakte merk, altijd met maïs papier die uit gaat, tenzij je puffend waarin het merk dat alle Franse boeren leek was om te gebruiken te houden) betreuren, maar het is een deel van de zeer noodzakelijk campagne om te stoppen met mensen roken.