Skip to main content

Tabela Manners in prehrano Etikete na Tajskem

Dos in Don’ts za uživanje na Tajskem

Tabela Manners in prehrano Etikete na Tajskem
Veliko uporabo tabel načine na Tajskem in opazovanjem pravilno hrano bonton pozna in zdrav razum. Ne govori s polnimi usti, ne kažejo z vilicami, in tako naprej. Toda obstaja nekaj pravil namiznega bontona na Tajskem, ki se razlikujejo od Zahoda.

Na Tajskem, kuhanje in prehranjevanje svetovno znane jedi se jemlje zelo resno. Ampak Tajci so zabavna in lahkotna, ko gre za druženje. Kot gost se bo odpuščeno vaš naključne kršitvami na mizi. Obroki so pogosto neotesani, neformalne zadeve s pogovora, pijač in smeha. Sprostite se in uživajte v kulturno izmenjavo!

Kje Sit

Za razliko od na zahodu, kjer je “glava” tabele najpomembnejša gostiteljica ali najvišja uvrstitev oseba običajno sedi na sredini mize na Tajskem. Če ste častni gost, boste sedeli nasproti gostitelja, tako da lahko lažje govoriti.

Počakajte, da vas sedi; kdo bo nedvomno pokazati svoj stol. Če je sedel na bambusa preproge na tleh, vedno postavite sebe na način, ki lahko prepreči prikazovanje noge vsakomur, medtem ko jedo.

Opomba: Če ste jedilnico solo v prometni restavraciji, boste morda morali deliti tabelo s skupino, ki ima en prazen sedež. Če se to zgodi, ni obveznosti prisiliti kramljanje ali poskus za interakcijo z drugo stranko na mizo.

Naročanje hrane na Tajskem

Vsi obroki skupine na Tajskem se delijo; ne nameravate naročiti svojo hrano. Po meri, bodo starejši gospe na mizi pa izberete jedi za fit skupino. Več vrst mesa in rib lahko zastopa skupaj z nekaj različnimi zelenjavo. Če obstaja nekaj, kar želite poskusiti, se posvetujte z osebo naročanje o tem in so lahko dobili “namig”. Riž bo služil v ločenih sklede.

Če imate posebne prehranske omejitve, ni potrebe, da bi jih slišali med naročanja. Samo ne dosežejo za jedi, mislite, da bi lahko bil problem, in vljudno padla, če vas kdo prosi, da poskusite nekaj, kar ne ustreza v vaši prehrani.

Kot gost, bodo ljudje verjetno upajo, da poskusite nekaj lokalnih specialitet. Ampak, če ste popolnoma prepričani, da ne more jesti, kaj je na voljo, vljudno upada je lepše, kot ga zapuščajo na vašem krožniku nepojedeno.

Nastavitev

Odprla se vam bo dal krožnik ali skledo belega riža in po možnosti še eno posodo za vse juhe treba vročiti.

Ko hrana prispe, dal le majhne količine – ne več kot dve žlico – od nekaj jedi z neko omako na svoj riž. Lahko napolnim vašem krožniku tolikokrat, kot želite, dokler ste poskusili vse, kar je na mizi. Prepričajte se, da je imel vsakdo priložnost, da poskusite vsako jed. Ob preveč katerokoli postavko – in morda preprečuje drugim, da ga skuša – je nesramen.

Še en dober razlog, da ne overindulge od samega začetka, je, da je hrana verjetno ne bodo prišli vsi naenkrat. Jedi bodo stalno iznese na mizo, ko so pripravljeni. Najboljše stvari se lahko še prihajajo!

Ko potapljanjem iz servirni sklede na mizi, pri čemer je od roba je bolj uglajen kot namakanjem žlico v sredini. Poskusi, da ne bo zadnji košček iz komunalnih skledo. Da je treba pustiti za gostitelja, ki je v zameno lahko ponudi za vas vseeno.

Opomba: Za razliko ko dining v nekaterih drugih azijskih državah, niste dolžni končati vse riža na vašem krožniku na Tajskem. Ne glede na to, morate poskusiti, da ne bo odpadkov hrane.

Na jedilni pribor

Na Tajskem so palčke res uporabljajo samo za samostojne rezancev jedi. Tudi če vam je ljubše, palčke in želijo pokazati, da veste, kako jih uporabljati vljudno, ne tajski ljudje jih ne uporabljajo za jedi, ki temeljijo na riža.

Na Tajskem, ljudje jedo z žlico v desni roki in vilice v levi. Žlica je primarna posoda; vilice se uporablja le za manipuliranje hrano. Prikaz postavke ne jedo z rižem (npr koščki sadja) so v redu jesti z vilicami.

Tam ne bo noži na mizi ali kjerkoli izven kuhinje za to zadevo; hrana naj bi že v ugriz velikih kosov. Če boste morali zmanjšati hrane manjša, uporabite rob vašega žlico, da ga reši, se zatečejo le, če je potrebno z vilicami.

Obroki iz severnih provincah, kot Isan lahko vključuje Ljepljiv “lepljive” riž služil v majhnih košare. Jejte lepljiv riž s stiskanjem s svojimi desnem prsti in z njim zajamete hrane in omake.

 • Ne vprašajte za palčke.
 • Žličko držite desno roko in vilice v levi.
 • Jesti z žlico. Ne dajo vilice v usta.
 • Uporabite vilice za potiskanje hrane na žlico.
 • Jejte lepljiv riž s prsti; morate uporabljati desno roko.

Uporaba Dišave

Tajski ljudje radi sezone in začimb stvari. Za razliko od upscale zahodnih restavracijah ali lepo suši ustanovah, vam ni treba skrbeti, žali nikogar z dodajanjem dodatnih omake in začimbe za hrano. Ampak okus jed prva – nekateri pristna tajska hrana je lahko še posebej začinjene!

Počakajte, da začnete Hrana

Kot v večini azijskih kulturah, so starost in socialni status dati prednost. Pravila varčevanja obraz uporablja ves čas. Preden začnete delaš karkoli, počakajte za najvišjo uvrstitev ali najvišjemu osebo na mizo, da znak, da je čas, da bi jedli. Če ne pove ničesar, samo čakati, da začne svoj obrok.

Ne uporabljajte levo roko

Skozi večji del sveta, je leva roka šteje, da je “umazan” roko. Izogibajte se ravnanje s hrano in komunalne vročanje pripomočki z levo roko.

Pravilo izogibanje uporabe levo še posebej velja za uživajo predmete, kot so lepljive riža, ki je jedel z roke.

Slow Down in Uživajte

Za razliko od drugih naglico kultur, uživanje na Tajskem je na splošno uživajo počasi. Ne bodi v naglici do konca večerjo in se na druge stvari. Vi ne želite, da bi strmel v prazno ploščo, medtem ko vsi ostali pogovori in krampov za eno uro.

Upočasni, se družijo, in biti prisoten. Zaradi očitnih razlogov, ne porabe časa na vaš pametni telefon na mizo.

Ob Pijača z večerjo

Pivo, pogosto eden od tajskega srednje okusa lagers, se pogosto porabi z večerjo. Naredite navado ne lije svoje pijače; nekdo bo verjetno ponovno polnjenje kozarec za vas.

Bodite pozorni na očala vaših sosedov in jih Krona kot prijazno gesto. In ne delujejo presenečeni, če nekdo dodaja led na svoj kozarec piva!

Zaključna Up

Na koncu obroka, v najboljšem primeru, tvoja plošča ne sme videti kot zločina. Utrditi vse neužitne kosov (npr stebla limonske trave, kosti, itd) na eni strani plošče. Enako velja tudi za padle riža in živilskih bitov: tam ne bi smelo biti kaj ostalo na mizi okoli vašega skledo.

Poskusi, da ne pustite hrano na krožniku, predvsem mesa in zelenjave iz glavne jedi.

Kar pomeni, da si pojedel, dodaj žlico in vilice skupaj na vašem krožniku.

Čas je, da Pay

Na koncu obroka, ne takoj dosežejo na račun, da preveri škodo. In gotovo ne prepirajo, kdo bo plačal. Vaš gostitelj morda že prosil za preverjanje, ali skupina, se lahko načrtuje, da ga razdeli.

Po meri, gostitelj ali več višji – se pričakuje oseba na mizi za plačilo – pogosto dojemajo najbogatejših. V nekaterih primerih, zlasti v odnosih med Thais in zahodnjaki se Farang se pričakuje (tujec), da bi dobili ček. Na srečo, hrana na Tajskem je ponavadi zelo poceni.

Če ponujate na čip, to storijo le enkrat, in ne vztrajati, če je vaša ponudba zmanjšala.

Odlaganje na Tajskem ni v navadi v avtentičnih restavracijah, vendar pa lahko dovolite osebje, da spremembe, če ti je všeč. Zaračunane storitve je pogosto že dodana zakona v lepše restavracijah.

Nekateri drugi Don’ts za dobrih navad na Tajskem

 • Ne govori ali smeh s polnimi usti hrane – brez izjeme!
 • Ne useknite pri mizi. Oprostite sami na stranišče.
 • Ne uporabljajte zobotrebec ne pokriva usta z drugo roko.
 • Ne bo prvič, da bi do poslovnih zadev. Počakajte na drugo stranko, da preklopite načine.
 • Ne bi hrup, medtem ko jeste. Za razliko od nekaterih drugih azijskih državah, srkanje juhe in rezanci ni dobra ideja.
 • Ne pozabite, da se zahvalim gostiteljem z vljuden kawp Khun khrap | kha (hvala moški | ženske) na koncu obroka.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *