Tempel van Kom Ombo, Egypte: Temple of Crocodile God Sobek

Posted on

Tempel van Kom Ombo, Egypte: Temple of Crocodile God Sobek

De Opper-Egyptische stad Kom Ombo groeide op onder de heerschappij van de Ptolemeïsche koningen, die het de hoofdstad van de Ombite-nome maakten en het uitkozen als locatie voor de dubbele tempel die nu bekend staat als de Tempel van Kom Ombo. Gebouwd op de oostelijke oever van de rivier de Nijl op een rots die ooit bezocht werd door reuzenkrokodillen, is de tempel uniek omdat hij twee identieke ingangen heeft, twee geschakelde hypostyle hallen en twee heiligdommen gewijd aan twee verschillende goden; Sobek en Horus de oude. Het is perfect symmetrisch langs de hoofdas en de overgebleven muren en kolommen zijn het eerste oude gezicht dat Nijlcruisers begroet die naar het noorden reizen van Aswan naar Luxor.

Geschiedenis van de Kom Ombo-tempel

De bestaande Ptolemeïsche tempel werd gedateerd door een oudere tempel die op dezelfde plek was gebouwd tijdens de heerschappij van farao Thoetmosis III uit de 18e dynastie. Het enige dat overblijft van deze tempel is een zandstenen deuropening die is ingebouwd in een van de muren van de huidige structuur. De Tempel van Kom Ombo zoals we die nu kennen, werd gebouwd in opdracht van koning Ptolemaeus VI Philometor, die leefde van 186-145 voor Christus. Zijn opvolgers zijn toegevoegd aan de tempel en veel van de uitgebreide reliëfs worden toegeschreven aan koning Ptolemaeus XII Neos Dionysos, de vader van koningin Cleopatra VII.

De westelijke helft van de tempel is opgedragen aan Sobek, de krokodilgod van vruchtbaarheid. Oude Egyptenaren aanbaden hem om de vruchtbaarheid van zowel mensen als gewassen te garanderen en om zichzelf te beschermen tegen de echte krokodillen die in de rivier de Nijl leven. De oostelijke helft van de tempel is opgedragen aan Horus de Oude, een van de oudste goden in het Egyptische pantheon. Horus is een scheppergod en wordt meestal afgebeeld met het hoofd van een valk. Door de eeuwen heen is de tempel beschadigd door overstromingen, aardbevingen en plunderaars die de stenen gebruikten voor andere bouwprojecten.

Recente ontdekkingen

De Tempel van Kom Ombo werd aan het einde van de 19e eeuw samen met vele andere oude bezienswaardigheden gerestaureerd door de Franse directeur van oudheden, Jacques de Morgan. Het levert vandaag nog steeds fascinerende archeologische ontdekkingen op. In 2018 ontdekte een project om grondwater uit de tempel af te voeren een prachtig zandstenen sfinxbeeld en twee zandstenen stèles. De ene toont koning Ptolemaeus IV naast zijn vrouw en een drietal goden, terwijl de andere de veel oudere koning Seti I voor Sobek en Horus de Oude laat zien.

Het is mogelijk (hoewel nog niet bevestigd) dat de laatste afkomstig is uit de tempel van Thoetmosis III.

Dingen om te zien

Je bezoek aan de Tempel van Kom Ombo begint op het voorplein, waar de overblijfselen van een dubbel altaar en een driezijdige zuilengalerij duidelijk te zien zijn. Binnen hebben de binnenste en buitenste hypostyle hallen elk 10 kolommen, allemaal met prachtig gesneden palm- of bloemenhoofdsteden. Overal waar je kijkt, zijn er prachtige reliëfs uitgehouwen in de muren, het plafond en de kolommen zelf. Sommige hebben nog steeds sporen van hun oorspronkelijke kleur. De reliëfs tonen hiërogliefen, goden, koningen en koninginnen en verschillende Romeinse keizers (waaronder Trajanus, Tiberius en Domitianus).

Opvallende reliëfs om op te letten zijn de presentatie van Ptolemaeus XII Neos Dionysos aan Horus de Oude; de bekroning van Ptolemaeus XII met de dubbele kroon van Boven- en Beneden-Egypte, wat de eenwording van de natie betekent; en een set van wat lijkt op chirurgische instrumenten op de achterwand van de buitenste doorgang van de tempel. Van de laatste wordt gedacht dat het verwijst naar de rol van de tempel als een genezingsplaats voor de lokale bevolking, van wie velen hun eigen graffiti op de buitenmuur hebben achtergelaten. Op het terrein vind je ook een heiligdom gewijd aan Hathor, een geboortehuis en een zwembad waar ooit heilige krokodillen werden bewaard.

Bezoek het nabijgelegen Crocodile Museum voor meer informatie over de rol die deze reptielen speelden in de levens en overtuigingen van de oude Egyptenaren. De kamers met airconditioning herbergen een verzameling gemummificeerde krokodillen die zijn gevonden in de crypte van de tempel, evenals verschillende interessante oude gravures.

Hoe te bezoeken

Als u een Nijlcruise plant, zal de Tempel van Kom Ombo vrijwel zeker worden opgenomen als stop op uw reisschema. Zoek anders naar dagtochten zoals deze met Memphis Tours (vertrek vanuit Aswan) of deze met Nile Holiday (vertrek vanuit Luxor). Beide tours combineren uw bezoek aan Kom Ombo met een rondleiding door de verbazingwekkend goed bewaarde Tempel van Horus in Edfu. Tours omvatten meestal het ophalen van hotels, vervoer, toegangsprijzen voor tempels en de diensten van een Engelssprekende Egyptoloog die u precies kan vertellen waar u naar kijkt. Dit zijn volledige dagtochten, dus controleer of de lunch is inbegrepen en neem je eigen mee als dat niet het geval is. Als je Egypte met een huurauto verkent, is het ook mogelijk om zelf naar Kom Ombo te rijden.

Tickets voor de Tempel van Kom Ombo kosten LE80 per volwassene (ongeveer $ 5) en de site is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.