Tempelj Kom Ombo, Egipt: Tempelj krokodila boga Sobeka

Posted on

Tempelj Kom Ombo, Egipt: Tempelj krokodila boga Sobeka

Zgornje egipčansko mesto Kom Ombo se je postavilo v znamenje pod vladavino ptolemejskih kraljev, ki so ga naredili za glavno mesto ombitskega nomeja in ga izbrali za mesto dvojnega templja, ki je danes znan kot tempelj Kom Ombo. Zgrajen na vzhodnem bregu reke Nil na obrobju, ki ga nekoč obiskujejo krokodili, je tempelj edinstven po tem, da ima dva enaka vhoda, dve povezani dvorani hipostila in svetišča dvojčka, posvečena dvema različnima bogovoma; Sobek in Horus Starejši. Po glavni osi je popolnoma simetričen, njegove preostale stene in stebri so prvi starodavni prizor, ki pozdravi križarke Nila, ki potujejo severno od Asuana do Luksorja.

Zgodovina templja Kom Ombo

Obstoječi Ptolemejski tempelj je bil pred datumom starejšega templja, ki je bil zgrajen na istem mestu med vladavino faraona 18. dinastije, Thutmose III. Vse, kar je ostalo od tega templja, so vrata iz peščenjaka, vgrajena v enega od zidov sedanje strukture. Tempelj Kom Ombo, kot ga poznamo danes, je bil zgrajen po ukazu kralja Ptolomeja VI Filometorja, ki je živel od 186-145 pr. Njegovi nasledniki so dodali templje in številni njegovi podrobni reliefi so zaslužni za kralja Ptolomeja XII. Neosa Dionizusa, očeta kraljice Kleopatre VII.

Zahodna polovica templja je posvečena Sobeku, krokodilskemu bogu plodnosti. Stari Egipčani so ga častili, da je zagotovil rodnost ljudi in pridelkov ter se zaščitil pred resničnimi krokodili, ki živijo v reki Nil. Vzhodna polovica templja je posvečena Horusu Starejšemu, enemu najstarejših bogov v egiptovskem panteonu. Bog ustvarjalec, Horus, je ponavadi upodobljen s sokolivo glavo. Tempelj so skozi stoletja poškodovali poplave rek, potresi in roparji, ki so svoje kamenje uporabljali za druge gradbene projekte.

Nedavna odkritja

Tempelj Kom Ombo je ob koncu 19. stoletja skupaj s številnimi drugimi antičnimi znamenitostmi obnovil francoski direktor za starine Jacques de Morgan. Še danes prinaša fascinantna arheološka odkritja. Leta 2018 je projekt za odvajanje podzemne vode iz templja odkril veličastno skulpturo peščenjaka sfinge in dve steli peščenjaka. Eden prikazuje kralja Ptolomeja IV skupaj z ženo in triado bogov, drugi pa veliko starejšega kralja Setija I, ki stoji pred Sobekom in Horusom starejšim.

Možno je (čeprav še ni potrjeno), da slednje izvira iz templja Thutmose III.

Kaj je treba videti

Vaš obisk templja Kom Ombo se začne v ospredju, kjer se jasno vidijo ostanki dvojnega oltarja in tristranske kolonade. V notranji in zunanji dvorani hipostyle se nahaja 10 stolpcev, vse z izrezljanimi kapnicami dlani ali cvetjem. Kamor koli pogledate so veličastni reliefi, vrezani v stene, strop in same stebre. Nekateri še vedno ohranjajo sledove svoje prvotne barve. V reliefih so upodobljeni hieroglifi, božanstva, kralji in kraljice ter nekateri rimski cesarji (vključno s Trajanom, Tiberijem in Domicijanom).

Med pomembnimi reliefi, na katere je treba biti pozoren, je predstavitev Ptolemeja XII Neosa Dionizusa Horusu starejšemu; kronanje Ptolomeja XII z dvojno krono Zgornjega in Spodnjega Egipta, kar pomeni združitev naroda; in nabor tega, kar se zdi, da so kirurški instrumenti na zadnji steni zunanjega prehoda templja. Slednje naj bi se nanašalo na vlogo templja kot mesta zdravljenja za lokalno prebivalstvo, med katerimi so mnogi pustili svoje grafite na zunanji steni. V tleh lahko najdete tudi svetišče, posvečeno Hathorju, rojstno hišo in bazen, kjer so se nekoč hranili sveti krokodili.

Za več informacij o vlogi teh plazilcev v življenju in prepričanjih starih Egipčanov obiščite bližnji muzej krokodiljev. V klimatiziranih sobah je zbirka mumificiranih krokodilov, ki so jih našli v kripti templja, pa tudi več zanimivih starodavnih rezbarij.

Kako obiskati

Če načrtujete križarjenje po Nilu, bo Temple Kom Ombo skoraj zagotovo vključen kot postanek na vaši poti. V nasprotnem primeru poiščite enodnevne ture s Memphis Tours (odhod iz Asuana) ali Nile Holiday (odhod iz Luksorja). Obe turneji združujeta vaš obisk Kom Ombo z ogledom neverjetno dobro ohranjenega hrama Horusa v Edfuu. Ogledi običajno vključujejo prevzem hotela, prevoz, vstopnine v templje in storitve angleško govorečega egiptologa, ki vam lahko natančno pove, kaj gledate. To so celodnevni ogledi, zato preverite, ali je kosilo vključeno in prinesite svoje, če ni. Če raziskujete Egipt z najetim avtomobilom, se lahko v Kom Ombo zapeljete tudi sami.

Vstopnice v tempelj Kom Ombo so po ceni LE80 na odraslega (približno 5 USD), spletno mesto pa je odprto od 9. do 17. ure.