Templul lui Kom Ombo, Egipt: Templul Crocodilului Dumnezeu Sobek

Posted on

Templul lui Kom Ombo, Egipt: Templul Crocodilului Dumnezeu Sobek

Orașul superior egiptean Kom Ombo s-a ridicat la măreție sub stăpânirea regilor ptolemaici, care l-au făcut capitala numelui Ombite și l-au selectat ca sit pentru dublul templu acum cunoscut sub numele de Templul lui Kom Ombo. Construit pe malul de est al râului Nil pe un afloriment care a fost frecventat odată cu crocodilii de basking, templul este unic prin faptul că are două intrări identice, două săli ipostile legate și două sanctuare gemene dedicate a doi zei diferiți; Sobek și Horus cel Bătrân. Este perfect simetric de-a lungul axei principale, iar pereții și coloanele rămase sunt prima vedere străveche pentru a saluta croazierele din Nil care călătoresc spre nord, de la Aswan la Luxor.

Istoria templului Kom Ombo

Templul Ptolemaic existent a fost datat de un templu mai vechi construit în același loc în timpul guvernării faraonului din 18 dinastiei Thutmose III. Tot ce a mai rămas din acest templu este o ușă din gresie construită într-unul dintre zidurile structurii actuale. Templul lui Kom Ombo așa cum îl știm astăzi a fost construit sub ordinele regelui Ptolemeu al VI-lea Filometor, care a trăit între 186-145 î.Hr. Succesorii săi s-au adăugat la templu și multe dintre reliefurile sale elaborate sunt credite regelui Ptolemeu XII Neos Dionysos, tatăl reginei Cleopatra VII.

Jumătatea vestică a templului este dedicată lui Sobek, zeul crocodilului fertilității. Egiptenii antici îl venerau pentru a asigura fertilitatea atât a oamenilor, cât și a culturilor și pentru a se proteja de crocodilii care trăiesc în râul Nil. Jumătatea estică a templului este dedicată lui Horus cel Bătrân, unul dintre cei mai vechi zei din panteonul egiptean. Un zeu creator, Horus este de obicei înfățișat cu capul unui șoim. De-a lungul secolelor, templul a fost deteriorat de inundațiile râurilor, cutremure și jefuitori care au folosit pietrele sale pentru alte proiecte de construcții.

Descoperiri recente

Templul lui Kom Ombo a fost restaurat împreună cu multe alte atracții antice de către directorul francez de Antichități, Jacques de Morgan, la sfârșitul secolului XIX. Încă mai produce astăzi descoperiri arheologice fascinante. În 2018, un proiect de scurgere a apei subterane din templu a descoperit o magnifică sculptură de sfinx din gresie și două stele de gresie. Unul îl înfățișează pe regele Ptolemeu alături de soția sa și o triadă de zei, în timp ce celălalt îl înfățișează pe regele mult mai în vârstă Seti I, care stă în fața lui Sobek și Horus cel Bătrân.

Este posibil (deși nu a fost încă confirmat) că acesta din urmă provine din templul lui Thutmose III.

Lucruri de văzut

Vizita dvs. la Templul lui Kom Ombo începe în curtea primăriei, unde se pot vedea clar resturile unui altar dublu și a unei colonade cu trei fețe. În interior, sălile ipostile interioare și exterioare au 10 coloane fiecare, toate cu palmier sau capiteluri florale deosebit de sculptate. Oriunde te uiți, există reliefuri magnifice sculptate în pereți, tavan și coloanele în sine. Unii păstrează încă urme de culoare originală. Relieful înfățișează hieroglife, zeități, regi și regine și mai mulți dintre împărații romani (inclusiv Traian, Tiberius și Domițian).

Printre reliefurile notabile, trebuie prezentată includ prezentarea lui Ptolemeu XII Neos Dionysos lui Horus cel Bătrân; încoronarea Ptolemeu XII cu coroana duală a Egiptului de Sus și de Jos, ceea ce semnifică unificarea națiunii; și un set de ceea ce pare a fi instrumente chirurgicale pe peretele din spate al pasajului exterior al templului. Acesta din urmă se crede că se referă la rolul templului ca loc de vindecare pentru localnici, mulți dintre ei lăsându-și propriile graffiti pe peretele exterior. În teren puteți găsi, de asemenea, un altar dedicat lui Hathor, o casă de naștere și o piscină unde au fost păstrate cândva crocodili sacri.

Pentru mai multe informații despre rolul jucat de aceste reptile în viața și credințele egiptenilor antici, vizitați Muzeul Crocodililor din apropiere. Camerele sale cu aer condiționat adăpostesc o colecție de crocodili mumificați găsiți în mijlocul criptei templului, precum și mai multe sculpturi antice interesante.

Cum să vizitați

Dacă planificați o croazieră pe Nil, Templul lui Kom Ombo va fi inclus cu siguranță ca oprire pe itinerariul dvs. În caz contrar, căutați excursii de o zi ca acesta cu Memphis Tours (care pleacă din Aswan) sau acesta cu Nile Holiday (cu plecare din Luxor). Ambele tururi combină vizita dvs. la Kom Ombo cu un tur al uimitorului bine conservat Templul lui Horus de la Edfu. De obicei, tururile includ transportul la hotel, transportul, taxele de intrare la templu și serviciile unui egiptolog vorbind engleză care vă poate spune exact ce priviți. Acestea sunt excursii de o zi întreagă, așa că verificați dacă masa este inclusă și aduceți-vă singuri dacă nu. Dacă explorați Egiptul cu mașina de închiriat, este posibil să vă conduceți chiar și la Kom Ombo.

Biletele către Templul Kom Ombo au un preț de LE80 pe adult (aproximativ 5 USD), iar site-ul este deschis între orele 9:00 și 17:00 zilnic.