The Valley of the Kings, Egypte – Feiten en informatie

Posted on

The Valley of the Kings, Egypte - Feiten en informatie

Met een naam die de grootsheid van het oude verleden van Egypte omvat , is de Vallei der Koningen een van de populairste toeristische bestemmingen van het land. Het is gelegen op de westelijke oever van de Nijl, direct aan de overkant van de rivier van de oude stad Thebe (nu bekend als Luxor). Geografisch gezien is de vallei onopvallend; maar onder het kale oppervlak liggen meer dan 60 rotsgraven, gemaakt tussen de 16e en 11e eeuw voor Christus om de overleden farao’s van het Nieuwe Rijk te huisvesten.

De vallei bestaat uit twee afzonderlijke armen: de West Valley en de East Valley. De meeste graven bevinden zich in de laatste arm. Hoewel ze in de oudheid bijna allemaal werden geplunderd, bieden de muurschilderingen en hiërogliefen die de muren van de koninklijke graven bedekken een onschatbaar inzicht in de begrafenisrituelen en overtuigingen van de oude Egyptenaren.

The Valley in Ancient Times

Na jaren van uitgebreide studie geloven de meeste historici dat de Vallei der Koningen werd gebruikt als koninklijke begraafplaats van ongeveer 1539 tot 1075 voor Christus – een periode van bijna 500 jaar. Het eerste graf dat hier werd gesneden, was dat van de farao Thoetmosis I , terwijl het laatste koninklijke graf dat van Ramses XI zou zijn. Het is onzeker waarom Thoetmosis I de vallei koos als locatie van zijn nieuwe necropolis. Sommige egyptologen suggereren dat hij werd geïnspireerd door de nabijheid van al-Qurn, een piek waarvan wordt aangenomen dat ze heilig is voor de godinnen Hathor en Meretseger, en wiens vorm die van de piramides van het oude koninkrijk weerspiegelt .

De geïsoleerde ligging van de vallei is waarschijnlijk ook aantrekkelijk geweest, waardoor het gemakkelijker is om de graven te beschermen tegen potentiële overvallers.

Ondanks zijn naam werd de Vallei der Koningen niet exclusief bevolkt door farao’s. In feite behoorde het merendeel van de graven toe aan bevoorrechte edelen en leden van de koninklijke familie (hoewel de vrouwen van de farao’s begraven zouden zijn geweest in de nabijgelegen Vallei van de Koninginnen nadat de bouw daar rond 1301 voor Christus was begonnen). Graven in beide valleien zouden zijn gebouwd en versierd door geschoolde arbeiders die in het nabijgelegen dorp Deir el-Medina woonden. De schoonheid van deze versieringen was zo groot dat de graven al duizenden jaren het middelpunt van het toerisme zijn.

Inscripties die door de oude Grieken en Romeinen zijn achtergelaten, zijn te zien in verschillende graven, vooral die van Ramses VI (KV9), die meer dan 1.000 voorbeelden van oude graffiti bevat.

Moderne geschiedenis

Meer recentelijk zijn de graven uitgebreid onderzocht en opgegraven. In de 18e eeuw liet Napoleon gedetailleerde kaarten maken van de Vallei der Koningen en zijn verschillende graven. Onderzoekers bleven gedurende de 19e eeuw nieuwe begraafplaatsen onthullen, totdat de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Theodore M. Davis de locatie in 1912 volledig opgegraven verklaarde. Hij kreeg echter ongelijk in 1922, toen de Britse archeoloog Howard Carter de expeditie leidde die het graf van Toetanchamon blootlegde. . Hoewel Toetanchamon zelf een relatief kleine farao was, maakten de ongelooflijke rijkdommen in zijn tombe dit tot een van de beroemdste archeologische ontdekkingen aller tijden.

De Vallei der Koningen werd samen met de rest van de Thebaanse Necropolis in 1979 opgericht als UNESCO-werelderfgoed en blijft het onderwerp van voortdurende archeologische verkenning.

Wat te zien en te doen

Tegenwoordig kunnen slechts 18 van de 63 graven van de vallei door het publiek worden bezocht en zijn ze zelden tegelijkertijd geopend. In plaats daarvan wisselen de autoriteiten af ​​welke open zijn om te proberen de schadelijke effecten van het massatoerisme te verminderen (waaronder verhoogde kooldioxidegehaltes, wrijving en vochtigheid). In verschillende graven worden de muurschilderingen beschermd door ontvochtigers en glazen schermen; anderen zijn nu uitgerust met elektrische verlichting.

Van alle graven in de Vallei der Koningen is de populairste nog steeds die van Toetanchamon (KV62). Hoewel het relatief klein is en sindsdien van de meeste van zijn schatten is ontdaan, herbergt het nog steeds de mummie van de jongenskoning, gehuld in een vergulde houten sarcofaag. Andere hoogtepunten zijn het graf van Ramses VI (KV9) en Tuthmose III (KV34). De eerste is een van de grootste en meest verfijnde graven van de vallei en staat bekend om zijn gedetailleerde versieringen die de volledige tekst van het onderwereldboek van grotten weergeven. Dit laatste is het oudste graf dat open is voor bezoekers en dateert uit ongeveer 1450 voor Christus. De vestibule-muurschildering toont niet minder dan 741 Egyptische godheden, terwijl de grafkamer een prachtige sarcofaag bevat gemaakt van rood kwartsiet.

Zorg ervoor dat u een bezoek aan het Egyptisch Museum in Caïro plant om de schatten te zien die voor hun eigen bescherming uit de Vallei der Koningen zijn verwijderd. Deze omvatten de meeste mummies en het iconische gouden dodenmasker van Toetanchamon. Merk op dat verschillende items uit de onschatbare cache van Toetanchamon onlangs zijn verplaatst naar het nieuwe Grand Egyptian Museum in de buurt van het piramidecomplex van Gizeh, inclusief zijn prachtige grafwagen.

Hoe te bezoeken

Er zijn verschillende manieren om de Vallei der Koningen te bezoeken. Onafhankelijke reizigers kunnen een taxi huren bij Luxor of bij de veerbootterminal op de Westelijke Jordaanoever om hen mee te nemen op een dagtour door de Westelijke Jordaanoever, waaronder de Vallei der Koningen, de Vallei der Koninginnen en het Deir al-Bahri-tempelcomplex. Als u zich fit voelt, is het huren van een fiets een andere populaire optie, maar houd er rekening mee dat de weg naar de Vallei der Koningen steil, stoffig en heet is. Het is ook mogelijk om vanuit Deir al-Bahri of Deir el-Medina naar de Vallei der Koningen te wandelen, een korte maar uitdagende route met een spectaculair uitzicht op het Thebaanse landschap.

Misschien is de gemakkelijkste manier om te bezoeken een van de talloze tours van een hele of halve dag die in Luxor worden geadverteerd. Memphis Tours biedt een uitstekende vier uur durende excursie naar de Vallei der Koningen, de Collossi van Memnon en de Hatshepsut-tempel, met prijzen inclusief vervoer met airconditioning, een Engelssprekende Egyptoloog-gids, al uw toegangsprijzen en mineraalwater.

Praktische informatie

Begin uw bezoek in het bezoekerscentrum, waar een model van de vallei en een film over Carter’s ontdekking van het graf van Toetanchamon een overzicht geven van wat u in de graven zelf kunt verwachten. Er is een kleine elektrische trein tussen het bezoekerscentrum en de graven, wat je een hete en stoffige wandeling bespaart in ruil voor een minimale vergoeding. Houd er rekening mee dat er weinig schaduw is in de vallei en dat de temperaturen verzengend kunnen zijn (vooral in de zomer). Zorg ervoor dat je je koel kleedt en voldoende zonnebrandcrème en water meeneemt. Het heeft geen zin om een ​​camera mee te nemen, want fotografie is ten strengste verboden – maar een zaklamp kan je helpen om beter te zien in de onverlichte graven.

Tickets kosten 80 Egyptisch pond per persoon, met een concessietarief van 40 Egyptisch pond voor studenten. Dit omvat toegang tot drie graven (welke op de dag open zijn). Je hebt een apart ticket nodig om de enkele open tombe van de West Valley, KV23, te bezoeken die toebehoorde aan de farao Ay. Evenzo is het graf van Toetanchamon niet inbegrepen in de normale ticketprijs. Je kunt een kaartje voor zijn tombe kopen voor 100 Egyptische ponden per persoon, of 50 Egyptische ponden per student. In het verleden bezochten maar liefst 5.000 toeristen elke dag de Vallei der Koningen, en lange wachtrijen maakten deel uit van de ervaring. Door de recente instabiliteit in Egypte is het toerisme echter dramatisch gedaald en zullen de graven daardoor waarschijnlijk minder druk zijn.