Top Mesta potapljati v Sabah, Borneo

Posted on

Sipadan, Mabul, Layang-Layang … nekaj najboljših potapljanje na svetu se nahaja v bogatih vodah tik ob obali Sabah v malezijski Borneo. Od muck potapljanje in makro življenja na kladvenica in kitov morskih psov, Sabah je potapljač sanje! Tu so nekatere od najboljših mestih, da preverite.

Tunku Abdul Rahman Park

Samo kratek, 20 minut vožnje z gliserjem iz Kota Kinabalu , otoki, ki sestavljajo Tunku Abdul Rahman Marine Park so odličen kraj za začetek potapljanje v Sabah. Pet majhnih otokov so obsegala s koralnim grebenom, ki se nahajajo v plitvi vodi. Nežni tokovi bi Tunku Abdul Rahman park odličen kraj za novice potapljači videti široko paleto življenja.

Redke najdbe v Tunku Abdul Rahman Park vključuje Harlekin duh pipefish in mandarin ribe. Hawksbill želve redno, da nastopi in celo kitovci pridejo na krmi na planktona v hladnih mesecih med novembrom in februarjem.

Sipadan

Sipadan otok, v središču Indo-pacifiškega območja, je nedvomno svetovno znan po svoji podvodni ekosistem. Več kot 3000 vrst rib in koral najdemo okoli Sipadan to zaslužijo sloves ima najboljše potapljanje v Sabah – če ne na svetu! Poleg osupljivo različnih morskega življenja, Sipidan je tudi gostitelj “želva grob” – podvodnega jamskega sistema napolnjena z skeletov morskih želv.

Potapljači niso več dovoljeno bivanje na Sipadan, morate ostati v bližini Semporna ali Mabul otoku. V prizadevanju, da bi zadržala korale, so le 120 potapljaških dovoljenja izdana na dan. Poskrbi za vašo potapljanje okoli Sipadan tudi vnaprej!

Layang-Layang

Na 186 kilometrov zahodne obale Sabah, majhen atol od Layang-Layang je eden izmed najbolje ohranjenih potapljaških lokacij na svetu. Stene, da padec za več kot 2000 metrov globoko make Layang-Layang Pelagična raj! Kladvenica, sivi morski psi, leopard morski psi, silvertip in celo mlatilnice lahko pogosto opazili.

Layang-Layang je dejansko spornega ozemlja; majhen Malezijski pomorska baza – zunaj meja turiste – zagotavlja, da voda ostane varno in neonesnažena.

Layang-Layang je dostopna samo preko leta iz Kota Kinabalu; potapljanje se je treba dogovoriti s Layang-Layang Island Resort – edino namestitev na otoku – od meseca marca in oktobra.

Mabul Otok

Vrhunski muck potapljanje in bližine Sipadan so se Mabul eno od najbolj priljubljenih potapljaških destinacij v Aziji. Za razliko od Sipadan, se dovoljenja ne zahteva, in obstaja več nastanitvene možnosti na otoku.

Mabul je nedvomno eden izmed najbogatejših potapljaških lokacij na svetu, ki je menil, da je najboljše mesto za podvodno makro fotografijo. Greben je sedel na robu epikontinentalnega pasu in v povprečju znaša med 25 do 30 metrov globoko. Skupaj z bogato makro življenja, glavonožci kot sipe, hobotnice in lignji so videti skoraj na vsakem potopu.

Mabul Otok je dosežen prek prehoda za Semporna na jugovzhodnem konici Sabah.

Labuan Island

Dolžnost brez otok Labuan se nahaja le 71 kilometrov od Kota Kinabalu in je priljubljen postanek za potnike, ki prehajajo med Sarawak, Brunej, in Sabah. Glavni podvodni žrebanje Labuan Island številne razbitine v bližini.

Oba novinci in izkušeni razbitine potapljači lahko prodrejo štiri glavne razbitine najdemo na globinah med 30 in 35 metrov. USS Salute in nizozemsko SS De Klerk so potonila med drugo svetovno vojno. Dve drugi civilne razbitine da Labuan razbitina potapljaški center Malezije.

Labuan otok je lahko dostopen s trajektom iz Kota Kinabalu ali Bandar Seri Begawan v Brunej. Obstaja veliko zanimivih stvari za početi na Labuan nad vodo, pa tudi!

Lankayan Otok

Tiny Lankayan otok s svojimi belimi peščenimi plažami se nahaja 90 minut vožnje z severozahodu čoln Sandakan v vzhodni Sabah. Lankayan je nenaseljenih; samo en potop območje – Lankayan Island Dive Resort – ponuja priložnost za raziskovanje tega zaščiteno morsko park.

Eden od razbitin, odlično makro življenje trdil, da je bolje, kot je ugotovljeno v Mabul in večje morskega življenja, kot so napoleonke papagajevke in morski pes leopard da Lankayan Otok vreden preusmeritev. Priložnost za ogled jawfish, dragonets in leteči gurnards so privlačni za potapljače, da imajo skoraj vse ostalo že v svoje ladijske dnevnike!

Pulau Tiga

Trije otoki tvorijo Pulau Tiga le jugozahodno od Kota Kinabalu v Sabah. Otoki so bili oblikovani s izbruha vulkanov, ki potiska morklja nad morsko gladino. Pulau Tiga je relativno neprizadet turizem; samo eno naselje – Pulau Tiga Resort – je v operaciji na otoku raj.

Grebeni okrog Pulau Tiga so plitvi, ki omogoča dolge potope s povprečno vidljivosti 20 metrov. Nudibranches, bambus morski psi in urejeni po pasovih, morske kače so pogosti v turkizno vodo.

Trditev Pulau Tiga je do slave je bila kot niz prvega Survivor reality show; Vendar pa je otok še vedno popolnoma nerazvit.

Mataking Otok

Mataking Otok je dosežena z 40 minut vožnje z ladjo iz Semporna na jugovzhodnem konici Sabah. Napredno potapljači in podvodni fotografi bodo našli Mataking odlično alternativo Sipadan. Makro življenje je bogato in stene padajo na več kot 100 metrov pripravijo veliko morskih psov in zanimivih morskega življenja.

Jastogi, velikan školjke, žarki, in Batfis so navadno opazili v plitvini okoli Mataking Island. V zdraviliščih, resort, in praškasti pesek zagotavljajo sprostitev nad vodo med potopi.