Un ghid pentru vizitatori la Luxor și Tebe antice, Egipt

Posted on

Un ghid pentru vizitatori la Luxor și Tebe antice, Egipt

Unul dintre cele mai importante și mai îndrăgite obiective turistice din Egipt, Luxor este de obicei denumit cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Orașul modern Luxor este construit pe și în jurul locației vechiului oraș Tebes, pe care istoricii estimează că a fost locuit din 3200 î.Hr. Este, de asemenea, acasă la complexul de temple Karnak, care a servit ca principalul loc de cult pentru Thebans. Împreună, cele trei situri atrag turiștii încă din timpurile greco-romane, toate atrase de colecția incredibilă a zonei de temple și monumente antice.

Epoca de Aur a lui Luxor

Istoria lui Luxor datează din orașul modern și este țesută în mod inextricabil cu cea a Tebei, mitropolea legendară cunoscută de vechii egipteni sub numele de Waset.

Tebeul a atins înălțimea splendorii și a influenței sale în perioada 1550 – 1050 î.Hr. În acest moment, a servit ca capitală a unui Egipt recent unificat și a devenit cunoscută ca centru al economiei, artei și arhitecturii asociate zeului egiptean Amun. Faraonii care au guvernat în această perioadă au cheltuit sume mari de bani pe temple concepute pentru a-l onora pe Amun (și pe ei înșiși) și astfel s-au născut monumentele incredibile pentru care orașul este celebru astăzi. În această perioadă, cunoscută sub numele de Noul Regat, mulți faraoni și reginele lor au ales să fie înmormântați în necropola de la Tebe, cunoscută astăzi ca Valea Regilor și Valea Reginelor.

Atracții de top în Luxor

Situat pe malul estic al râului Nil, actualul Luxor ar trebui să fie prima oprire pentru vizitatorii regiunii. Începeți la Muzeul Luxor, clasat de Lonely Planet drept unul dintre muzeele de top din țară. Aici, expoziții pline cu artefacte din templele și mormintele din jur oferă o introducere cuprinzătoare a atracțiilor obligatorii din zonă. Semnele scrise în arabă și engleză introduc arta faraonică neprețuită, statui colosale și bijuterii complexe. Într-o anexă dedicată comorilor Regatului Nou, veți găsi două mumii regale, una despre care se crede că sunt rămășițele lui Ramesses I.

Dacă vă aflați fascinați de procesul de mumificare, nu ratați Muzeul Mumificării din apropiere, cu afișele sale de resturi umane și animale atent conservate.

Atracția principală în Luxor însăși este Templul Luxor. Construcția a fost începută de Amenhotep III în aproximativ 1390 î.Hr., cu adăugarea de către o serie de faraoni de mai târziu, inclusiv Tutankhamon și Ramesses II. Reperele arhitecturale includ o coloană de coloane în creștere decorate cu reliefuri hieroglife; și o poartă păzită de două statui masive ale lui Ramesses II.

Atracții de top în Karnak

La nord de Luxor se află complexul templului Karnak. În cele mai vechi timpuri, Karnak era cunoscut sub numele de Ipet-isut, sau Cel mai ales dintre locuri, și a servit ca principalul lăcaș de cult pentru Thebans din XVIII-dinastia. Primul faraon care a construit acolo a fost Senusret I în timpul Regatului Mijlociu, deși majoritatea clădirilor care rămân datează din epoca de aur a Regatului Nou. Astăzi, situl este un vast complex de sanctuare, chioșcuri, stâlpi și obeliscuri, toate dedicate Triadei Theban (Amun, consoarta sa Mut și fiul lor Khonsu). Se crede că este al doilea complex religios ca mărime din lume, după Angkor Wat din Cambodgia. Dacă există un punct de vedere pentru a vă top lista cu găleată, ar trebui să fie Marea Sală a Ipostilelor, parte a secțiunii din secțiunea Amun-Re.

Atracții de top în Tebe Antice

Îndreptați-vă peste râul Nil spre Cisiordania și descoperiți marea necropolă a Tebei antice. Dintre numeroasele sale secțiuni, cea mai vizitată este Valea Regilor, unde faraonii Regatului Nou au ales să fie înmormântați pentru pregătirea vieții de apoi. Trupurile lor mumificate au fost îngropate alături de tot ceea ce doreau să ia cu ele, inclusiv mobilier, bijuterii, haine și consumabile de mâncare și băutură conținute în urne mari. Există mai mult de 60 de morminte cunoscute în Valea Regilor, multe dintre ele fiind demontate de comorile lor. Dintre acestea, cel mai cunoscut (și cel mai intact) este mormântul lui Tutankhamon, un faraon minor care a condus doar nouă ani.

La sud de Valea Regilor se află Valea Reginilor, unde au fost înmormântați membrii familiilor faraonilor (inclusiv bărbați și femei). Deși există mai mult de 75 de morminte în această secțiune a necropolei, doar o mână sunt deschise publicului. Dintre acestea, cea mai cunoscută este cea a reginei Nefertari, ale cărei pereți sunt acoperiți cu tablouri magnifice.

Cand sa merg

În lunile de vară (mai până în septembrie), căldura poate face inconfortabil vizitarea obiectivelor turistice, dar călătorii bugetari pot beneficia de reduceri bune la cazare și tururi Luxor. Iarna (decembrie până în februarie) este cea mai tare perioadă a anului, dar și cea mai aglomerată și mai scumpă. Cel mai bun moment pentru a călători este în anotimpurile de umăr din martie până în aprilie și octombrie până în noiembrie, când mulțimile sunt mai puțin intense și temperaturile sunt încă suportabile.

Unde să stai

Există multe opțiuni de cazare din Luxor, cele mai multe situate pe malul de est. Ar trebui să puteți găsi ceva pentru fiecare buget, de la opțiuni accesibile, precum hotelul Nefertiti de trei stele, cu cele mai apreciate prețuri (cu tarife începând de la 22 USD pe noapte pentru o cameră single); spre luxul splendid al hotelurilor de cinci stele, precum istoricul Sofitel Winter Palace Luxor. Cursul de schimb este astfel încât vizitatorii străini vor putea sta confortabil fără a rupe banca. Verificați lista de TripAdvisor pentru Luxor pentru o listă completă de opțiuni.

Ajungem acolo

Mulți oameni vor vizita Luxor ca parte a unui tur mai lung sau a unei croaziere pe Nil (este punctul de plecare pentru majoritatea itinerariilor de croaziere). Dacă intenționați să vizitați independent, puteți prinde autobuze și trenuri obișnuite din Cairo și alte orașe importante din Egipt. În mod alternativ, Aeroportul Internațional Luxor (LXR) vă permite să zburați dintr-o multitudine de puncte de plecare interne și internaționale. Încercați să vă alăturați unui turneu de o zi condus de un ghid egiptolog pentru a înțelege mai bine ceea ce vedeți. Există multe opțiuni enumerate pe Viator, de la tururi de lux private până la zboruri cu balon cu aer cald peste temple.