Valea Regilor, Egipt – Fapte și informații

Posted on

Valea Regilor, Egipt - Fapte și informații

Cu un nume care încapsulează toată măreția trecutului străvechi al Egiptului , Valea Regilor este una dintre cele mai populare destinații turistice ale țării. Este situat pe malul de vest al Nilului, direct peste malul râului, din orașul antic Tebes (acum cunoscut sub numele de Luxor). Geografic, valea este de nereprezentat; dar sub suprafața sa stearpă se află mai mult de 60 de morminte tăiate în stâncă, create între secolele XVI și XI î.Hr. pentru a adăposti faraonii decedați ai Noului Regat.

Valea cuprinde două brațe distincte – Valea de Vest și Valea de Est. Majoritatea mormintelor sunt situate în brațul din urmă. Deși aproape toate au fost jefuite în antichitate, picturile murale și hieroglifele care acoperă zidurile mormintelor regale oferă o perspectivă de neprețuit asupra ritualurilor funerare și credințelor egiptenilor antici.

Valea în vremurile antice

După ani de studii aprofundate, cei mai mulți istorici consideră că Valea Regilor a fost folosită ca loc de înmormântare regală din aproximativ 1539 până în 1075 î.Hr. – o perioadă de aproape 500 de ani. Primul mormânt care a fost sculptat aici a fost cel al faraonului Thutmose I , în timp ce ultimul mormânt regal este considerat a fi cel al lui Ramesses XI. Nu este sigur de ce Thutmose I a ales valea ca sit al noii sale necropole. Unii egiptologi sugerează că el s-a inspirat din apropierea de al-Qurn, un vârf despre care se crede sacru pentru zeițele Hathor și Meretseger, și a cărei formă reiese din cea a piramidelor Vechiului Regat .

Locația izolată a văii este probabil să fie atrăgătoare, făcând mai ușoară protejarea mormintelor împotriva potențialilor atacatori.

În ciuda numelui său, Valea Regilor nu a fost populată exclusiv de faraoni. De fapt, majoritatea mormintelor sale aparțineau nobililor favorizați și membrilor familiei regale (deși soțiile faraonilor ar fi fost înmormântate în Valea Reginei din apropiere , după începerea construcției în jurul anului 1301 î.Hr.). Mormintele din ambele văi ar fi fost construite și decorate de muncitori calificați care locuiau în satul apropiat Deir el-Medina. Aceasta a fost frumusețea acestor decorațiuni, încât mormintele au fost un focus pentru turism de mii de ani.

Inscripțiile lăsate de grecii antici și de romani pot fi văzute în mai multe morminte, în special în cea a lui Ramesses VI (KV9), care are peste 1.000 de exemple de graffiti antici.

Istoria modernă

Mai recent, mormintele au făcut obiectul unor explorări ample și săpături. În secolul 18, Napoleon a comandat hărți detaliate despre Valea Regilor și diversele morminte ale acesteia. Exploratorii au continuat să dezvăluie noi locuri de înmormântare de-a lungul secolului al XIX-lea, până când exploratorul american Theodore M. Davis a declarat locul complet săpat în 1912. S-a dovedit greșit în 1922, însă, când arheologul britanic Howard Carter a condus expediția care a descoperit mormântul lui Tutankhamon . Deși Tutankhamon însuși era un faraon relativ minor, bogățiile incredibile găsite în mormântul său au făcut ca aceasta să fie una dintre cele mai faimoase descoperiri arheologice din toate timpurile.

Valea Regilor a fost înființată ca patrimoniu mondial UNESCO în 1979, împreună cu restul necropolei Theban, și continuă să facă obiectul unei explorări arheologice în curs.

Ce să vezi și să faci

Astăzi, doar 18 din cele 63 de morminte ale văii pot fi vizitate de public și ele sunt rareori deschise în același timp. În schimb, autoritățile rotesc care sunt deschise pentru a încerca să diminueze efectele nocive ale turismului de masă (inclusiv nivelul crescut de dioxid de carbon, frecarea și umiditatea). În mai multe morminte, picturile murale sunt protejate de dezumidificatoare și ecrane de sticlă; în timp ce altele sunt acum echipate cu iluminat electric.

Dintre toate mormintele din Valea Regilor, cel mai popular este încă cel al lui Tutankhamon (KV62). Deși este relativ mic și de atunci a fost dezbrăcat de majoritatea comorilor sale, încă mai găzduiește mumia regelui băiat, înglobată într-un sarcofag din lemn aurit. Alte repere includ mormântul lui Ramesses VI (KV9) și Tuthmose III (KV34). Primul este unul dintre cele mai mari și mai sofisticate morminte ale văii și este renumit pentru decorațiunile sale detaliate care înfățișează textul complet al Cartii Cavernelor din lumea de jos. Acesta din urmă este cel mai vechi mormânt deschis vizitatorilor și datează din aproximativ 1450 î.Hr. Muralul vestibulului prezintă nu mai puțin de 741 de divinități egiptene, în timp ce camera de înmormântare include un frumos sarcofag format din cuarțit roșu.

Asigurați-vă că planificați o vizită la Muzeul Egiptului din Cairo pentru a vedea comorile care au fost eliminate din Valea Regilor pentru propria lor protecție. Acestea includ cele mai multe mumii și masca iconică de moarte aurie a lui Tutankhamon. Rețineți că mai multe obiecte din cache-ul neprețuit al lui Tutankhamun au fost mutate recent în noul Mare Muze al Egiptului de lângă Complexul Piramidă din Giza – inclusiv carul său funerar magnific.

Cum să vizitați

Există mai multe moduri de a vizita Valea Regilor. Călătorii independenți pot închiria un taxi de la Luxor sau de la terminalul de feriboturi din Cisiordania pentru a-i duce într-un tur de o zi întreagă pe site-urile din Cisiordania, inclusiv Valea Regilor, Valea Reginelor și complexul de temple Deir al-Bahri. Dacă vă simțiți în formă, închirierea unei biciclete este o altă opțiune populară, dar fiți atenți că drumul până la Valea Regilor este abrupt, prăfuit și fierbinte. De asemenea, este posibilă o plimbare în Valea Regilor de la Deir al-Bahri sau Deir el-Medina, un traseu scurt, dar provocator, care oferă vederi spectaculoase ale peisajului Theban.

Poate că cel mai simplu mod de a vizita este cu unul dintre nenumăratele turnee complete sau de o jumătate de zi publicitate în Luxor. Memphis Tours oferă o excursie excelentă de patru ore în Valea Regilor, la Collossi of Memnon și Templul Hatshepsut, cu prețuri care includ transportul cu aer condiționat, un ghid egiptolog vorbitor de limba engleză, toate taxele de intrare și apă îmbuteliată.

Informație practică

Începeți vizita la Centrul de vizitatori, unde un model al văii și un film despre descoperirea lui Carter a mormântului lui Tutankhamon oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce vă puteți aștepta în mormintele în sine. Există un mic tren electric între centrul de vizitatori și morminte, care vă economisește o plimbare fierbinte și prăfuită în schimbul unei taxe minime. Fiți conștienți de faptul că este mică umbră pe vale, iar temperaturile pot fi scârțâitoare (mai ales vara). Asigurați-vă că vă îmbrăcați rece și aduceți multă protecție solară și apă. Nu are rost să aduci o cameră, deoarece fotografia este strict interzisă – dar o torță te poate ajuta să vezi mai bine în mormintele neașteptate.

Biletele au un preț de 80 de lire egiptene de persoană, cu o taxă concesională de 40 de lire egiptene pentru studenți. Aceasta include intrarea la trei morminte (oricare dintre acestea sunt deschise în ziua respectivă). Veți avea nevoie de un bilet separat pentru a vizita singurul mormânt deschis al Văii de Vest, KV23, care a aparținut faraonului Ay. În mod similar, mormântul lui Tutankhamon nu este inclus în prețul regulat al biletului. Puteți cumpăra un bilet pentru mormântul său pentru 100 de lire egiptene de persoană sau 50 de lire egiptene pe student. În trecut, 5.000 de turiști au vizitat în fiecare zi Valea Regilor, iar cozile lungi au făcut parte din experiență. Cu toate acestea, instabilitatea recentă în Egipt a înregistrat o scădere dramatică a turismului, iar mormintele sunt probabil mai puțin aglomerate.