Skip to main content

Voda iz pipe je pitna v Londonu in Veliki Britaniji?

Voda iz pipe je pitna v Londonu in Veliki Britaniji?

Veliko prvič potniki v Veliki Britaniji želijo vedeti, ali je voda iz pipe je tam varna za pitje; navsezadnje ni nič kot želodčne napako dati Downer na počitnicah. Kratek odgovor je pritrdilen, vse omrežje vodovoda v Veliki Britaniji in na Irskem je varen. To bo, kot olajšava za tiste, ki potujejo na proračun, saj je ustekleničena voda zaračuna na premijo, še posebej v Londonu. Polnjenje svoj steklenico vode iz pipe je preprost način za zmanjšanje stroškov.

Dejstva in številke

Britanski voda iz pipe ni le varna, vendar je uvrstila tudi nekatere izmed najčistejših na svetu (ja, pred Združenih držav Amerike!). Leta 1897 je bilo mesto Maidstone v Kentu je prvi na svetu, ki ima celoten sistem vode obdelane s klorom kot preventivni ukrep proti vodni epidemij, kot sta tifus, kolera in griža. Danes je  94% britanskih državljanov,  poroča, da so zadovoljni s svojim glavnim oskrbo z vodo in slepih testov okus, mnogi ljudje ne morejo povedati razlike med vodo iz pipe in ustekleničeno vodo.

Dejstvo je, angleški časopis The Telegraph objavil članek, v letu 2013, ki navaja, da je ustekleničena voda ne sme biti tako varna, kot vodo iz pipe, ker ni podvržena istim strogim testiranjem. Vsako leto se na milijone teste izvesti, da se zagotovi, da v Veliki Britaniji je vodovodna voda upošteva standarde, ki jih znanstvene raziskave obveščen iz Svetovne zdravstvene organizacije. Leta 2014, rezultati so pokazali stopnjo 99,96% skladnosti v Angliji, stopnja skladnosti 99,98% na Škotskem in stopnjo skladnosti 99,86% na Severnem Irskem.

Kadar Ali Voda Come From?

68% vode iz pipe v Veliki Britaniji prihaja iz površinskih vodnih virov, vključno z rezervoarji, jezerih in rekah. Ostalo prihaja iz podzemnih izvirov in vodnih virov. Ali boste pitne površinske ali podzemne vode v veliki meri odvisna katera območja v Združenem kraljestvu, ki ga nameravate obiskati. Na splošno, vodo iz pipe v zahodnem Irskem in na jugovzhodu Anglije (vključno London) prihaja iz virov podzemne vode, medtem ko je vodovodna voda v Midlands, severni Angliji, večina Walesu, na Škotskem in v Cornwallu prihaja iz površinskih vodnih virov.

Podzemna voda je naravno obremenjeno z več mineralov kot površinske vode, pa mu daje “trdo” okus, ki lahko traja nekaj časa, nekateri obiskovalci navaditi. Za primerjavo, mehkejša voda običajno najdemo bolj severno se pogosto hvaljeno po svoji čisti okus , ki jo nekateri pripisujejo razvpito Gnjecav podnebje v Veliki Britaniji. Pogoste padavine neprestano dopolni jezer in rezervoarjev v državi, tako da je voda nikoli ne dovoli, da stagnira.

State-of-the-Art Filtration Process

Filtracija nekoliko razlikuje za podzemno in površinsko vodo, z več dodatnih korakov, potrebnih za slednje zaradi dejstva, da je naravno izpostavljen več okoljskih onesnaževalcev. Na čistilne naprave, površinske vode običajno vodi več dni v odprtem rezervoarju za shranjevanje, tako da lahko trdni onesnaževalci usede na dno. Sončna svetloba tudi pomaga razgraditi organske snovi in bakterije. Sčasoma se filtriramo skozi kovinskih mrež za odstranjevanje plavajočih predmetov, kot so listi.

Zatem je postopek enak za obe vrsti vode. Dodana je kemična strjevanje omogočiti mulja delci zlepi skupaj, kar jih je lažje odstraniti s pomočjo filtracije. Nato je voda prezračuje za odstranjevanje neželenih plinov (kot so ogljikov dioksid in vodikov sulfid), nato pa spustimo skozi tim aktivnim ogljem (GAC) plovila. Ta naprava vsebuje poroznih ogljikovih delcev, ki absorbirajo organske spojine iz vode za izboljšanje njene jasnosti. Končno se voda vbrizga ozona razgraditi pesticidi, nato obdelamo s klorom ubiti vse preostale bakterije.

To lahko traja od nekaj ur do nekaj dni, da voda potuje iz tovarne do pipe. Če ima dolgo pot pred njo je voda obdelamo z amoniakom, ki reagira s klorom ustvariti dolgotrajnejšo razkužilo.

Stvari za Zapomni

Čeprav so vse vodovodna voda je pitna v Veliki Britaniji, obstaja nekaj točk, da se spomnimo, preden se napolni kozarec. Pitni vodi inšpektorat (DWI)  svetuje, da je najbolje, da bi se izognili pitjem iz vroče pipe, saj so vroče pipe ponavadi povezana z zalogovnikom ali grelnik, namesto neposredno na električno omrežje in voda ne sme biti kot sveže. V redkih primerih se lahko z mrzlo vodo pipe biti povezan z zasebnim vodnega vira ali rezervoar dež. Ponavadi bodo hoteli in javna prizorišča označujejo te pipe z “brez pitne vode” znak, tako da boste vedeli, da izpolnite svojo steklenico vode drugje.

Občasno se pojavi voda motna, ko je prvič pride iz pipe. To je posledica presežka zraka in vode, bi bilo kmalu jasno, če ga pustimo stati minuto ali dve. Če potujete v London ali drugo južnem mestu (kot Oxfordu ali Bath), boste morda ugotovili, da je okus trde vode ni po vašem okusu. Namesto forking ven za drago ustekleničeno vodo, dodajte meta, kumare ali limono, da spremeni okus. Podobno, hlajenje svojo vodo iz pipe briše rahel priokus klora, ki je včasih ostane od procesa zdravljenja.

You may also like