Vodnik za ISAN prehrano na Tajskem: tajskega najbolj priljubljenih regionalni kuhinja

Posted on

Vodnik za ISAN prehrano na Tajskem: tajskega najbolj priljubljenih regionalni kuhinja
Isan je severovzhodno regijo Tajske, predstavlja približno 30% prebivalstva države, a udarcev precej nad svojo težo, ko gre za njeno prevlado v tajske kuhinje. Čeprav Isan hrana je manj pogosta zunaj Tajske, v notranjosti države je mogoče najti povsod, od uličnih prodajalcev hrane v Chiang Mai na high-end restavracije v Bangkok. To lahko ima kaj opraviti z dejstvom, da je na milijone ljudi iz Isan leve regijo išče delo; očitno, ko so prinesli hrano z njimi.

To je več kot to, čeprav, kot je kuhinja skoraj povsod med priljubljene, med ne-Isan Thais in obiskovalcev, preveč.

Kaj naredi Isan hrana razlikuje od tistega, kar zahodnjaki mislijo o tem, kdaj mislijo tajske hrane? Obstaja nekaj arome in sestavine, ki se zdi, da prevladujejo: Chili Peppers, apno, arašidi, posušene kozice, svežega sadja in zelenjave, lepljiv riž, koriander, meta, in drugih svežih zelišč. Čeprav so plasti okus zelo zapleten, priprava hrane je pogosto zelo preprost, in namesto strojar, ki so kuhane ur, sveže, svetlo aromatizirani začinjeni solate tvorijo hrbtenico Isan kuhinje. Preproste marinirane na žaru ali ocvrte meso in lepljiv riž pogosto spremlja eden od mnogih v regiji “mutacij timidinskih analogov,” ali solate.

ISAN Jedi

  • Lepljiv riž. V ISAN riž pripravimo kot en velik, lepljivo šop namesto v mehkih, ločenih zrna ste verjetno uporabljajo za (in boste našli v večini drugih delih Tajske in Azije). Lepljiv riž je bil v majhni parnik ali torbo in se najbolje jedo s prsti, saj je precej nemogoče jesti z vilicami. Domačini bodo snemite šop lepljivo riža in ga pomočite v solato ali drugo jed jedo pred popping v usta.
  • Som tam . Najbolj priljubljena Isan jed okoli je som tam, začinjen Papaya solata sestavljena iz razrezanega zelene papaje, stročji fižol, paradižnik, arašidi, apno, posušene kozice, česen, čili, ribje omake, in palmovega sladkorja. Vse sestavine so razbijalo skupaj z malto in rezultat je slano, pikanten, rahlo sladek in včasih zelo pikantno, hrustljavo solato. Obstaja veliko variacij na som TAM, pogosto pa boste ugotovili, da je s slano rakovice na cesto. Druge podobne solate so narejeni s tajskimi jajčevci, zelena banana ali zelene mango.
  • Larb in Nam Tok. Larb, ki je narejen z mletim mesom in Vietnam Toke, ki je narejen z narezano meso na žaru, so podobni v tem, da si delijo isto omako: mešanico limetinega soka, ribje omake, zelišč in začimb in hrustljavo pečeno riža. Larb, ki je običajno sestavljen s tal svinjine, včasih ima tudi dele prašičev jeter v njej, tudi (nekateri diners ugotovili, da neprivlačen, da se prepričajte, da vprašati, preden naročite). Čeprav se turisti pogosto ne vedo, o larb in NAM TOK, postanejo hitro favorite ko so že poskusili!
  • Gai Yang. Piščanec na žaru. Enostavno piščanec na žaru, pogosto na majhnem oglje žar na strani ceste, je rezana Isan hrane. Prav tako boste našli na žaru svinjine vratu in ribe na žaru, preveč. Meso je pogosto marinirana v preprosti omaki z limoninim sokom, sladkor in druge sestavine, vendar okusi so običajno ni nepremagljiv.
  • Gai Tod . Ocvrt piščanec. Čeprav smo vajeni, da povezujejo ocvrtega piščanca z ameriškega juga, iz katerega koli razloga Isan ljudje prepražimo do srednjo ptica! Hrustljavo obloga je včasih malo sladko, včasih flecked s sezamovimi semeni, in vedno postrežejo s super začinjene namakanjem omako. Čeprav klasični Isan kombinacija gai yang, som tam, in lepljiv riž, če želite, da se prepustite malo, nekaj Gai Tod namesto.
  • Moo Ping. Nabodala z marinirano mesa, običajno svinjine, na žaru in služil na palico z namakanjem omako, so zelo priljubljeni Isan fare. Marinada je ponavadi malo sladko, slano in polna česen in meso maščobne in ponudbe. Za 5-10 baht palico, dajo veliko na cesti prigrizek ali celo obrok z malo vrečo lepljivega riža. Čeprav je moo ping pogosto napačno imenujejo Satay, je ta pripravljen z marinado, ki temelji na kokosovem in verjetno izvira v Indoneziji.
  • Isan klobase. Ta svinjina in riž klobasa je zelo priljubljena kot večerni prigrizek in je pogosto pripravljena v majhne kroglice, povezanih med seboj in kuhana na žar. Kaj je ta klobasa, ki se imenuje sai crok, isan, posebno je, da se zmes meso in riž polni v ovitke nato fermentiranih za nekaj dni, nato pa so kuhani in postrežemo. Sliši se tvegano, vendar okusom belega luka, kisli okus je vzvišen.
  • ISAN alkoholnih pijač. Pivo je priljubljena v Isan, in najbolj priljubljena Thai znamka piva je Leo, čeprav lahko najdete Chang, v nekaterih krajih, Singha, preveč.