Vodnik za obiskovalce mošeje Al Azhar v Kairu v Egiptu

Posted on

Vodnik za obiskovalce mošeje Al Azhar v Kairu v Egiptu

Sprva posvečena praksi Shi’a islama, je džamija al Azharja stara skoraj toliko kot Kairo . Leta 970 jo je naročil Fatimidski kalif al Mu’izz in je bila prva od številnih mošej v mestu. Kot najstarejši Fatimidov spomenik v Egiptu je njegov zgodovinski pomen neizmerljiv. Po svetu je tudi znano kot mesto islamskega učenja in je sinonim za zelo vplivno univerzo al Azhar.

Zgodovina džamije

Leta 969 je Egipt osvojil general Jawhar as-Siqili, ki je deloval po ukazu Fatimidskega kalifa al-Mu’izza. Al-Mu’izz je praznoval svoje nove dežele z ustanovitvijo mesta, katerega ime je prevedeno kot “zmaga al-Mu’izza”. To mesto bi nekega dne postalo znano kot Kairo. Leto pozneje je al-Mu’izz ukazal gradnjo prve mošeje v mestu – al-Azhar. Končana v samo dveh letih se je mošeja prvič odprla za molitve leta 972.

V arabščini ime Al-Azhar pomeni “mošeja najbolj odmevnih”. Legenda pravi, da ta pesniški menedžer ni aluzija na lepoto same džamije, ampak na Fatimah, hčerko preroka Mohameda. Fatimah je bil znan po epitetu “az-Zahra”, kar pomeni “sijoč ali sijoč”. Čeprav je ta teorija nepotrjena, je verjetna – navsezadnje je kalif al-Mu’izz trdil, da je Fatimah eden od njegovih prednikov. Сігналы абмеркавання

Leta 989 je mošeja imenovala 35 učenjakov, ki so se nastanili v bližini svojega novega delovnega mesta. Njihov namen je bil širjenje učenja Shi’a, sčasoma pa je mošeja postala univerzalna univerza. Študenti, znani po islamskem cesarstvu, so potovali z vsega sveta na študij v Al Azharju. Danes je druga najstarejša ves čas vodena univerza na svetu in ostaja eno najpomembnejših središč islamske štipendije.

Mošeja danes

Mošeja si je pridobila status neodvisne univerze leta 1961, zdaj pa poleg religioloških študij poučuje sodobne discipline, vključno z medicino in znanostjo. Zanimivo je, da je prvotni Fatimidski kalifat Al-Azhar zgradil kot središče čaščenja šiia, vendar je postal najpomembnejša avtoriteta sunitske teologije in zakona na svetu. Razredi se zdaj poučujejo v zgradbah, zgrajenih okoli mošeje, pri čemer je sam Al-Azhar prepuščen neprekinjeni molitvi.

V zadnjem tisočletju je Al-Azhar doživel številne širitve, prenove in obnove. Rezultat danes je bogata tapiserija različnih stilov, ki skupaj prikazujeta razvoj arhitekture v Egiptu. Številne najvplivnejše svetovne civilizacije so na džamiji pustile svoj pečat. Pet obstoječih minareti, na primer, so relikvije različnih dinastij, vključno s tistimi iz Mamlukovega Sultanata in Otomanskega cesarstva.

Prvotnega minareta ni več, usodo pa je delila večina originalne arhitekture mošeje, razen arkad in nekaj okrašene štukature. Danes ima džamija manj kot šest vhodov. Obiskovalci vstopijo skozi Barber’s Gate, tako imenovani dodatek iz 18. stoletja, ker so bili študenti nekoč obrito pod njegovim portalom. Vrata se odpirajo v dvorišče iz belega marmorja, ki je eden najstarejših delov mošeje.

Z dvorišča so vidne tri minarete mošeje. Te so bile zgrajene v 14., 15. in 16. stoletju. Obiskovalci lahko vstopijo v sosednjo molitveno dvorano, v kateri je dom zelo finega mihraba , polkrožne niše, vklesane v steno vsake mošeje, da bi označili smer Meke. Večina mošej je zaprta za turiste, vključno z njeno veličastno knjižnico, v kateri so zvezki iz 8. stoletja.

Praktične informacije

Mošeja Al Azhar se nahaja v središču islamskega Kaira, v okrožju El-Darb El-Ahmar. Vstop je prost, mošeja pa ostane odprta ves dan. Pomembno je biti v mošeji ves čas spoštljiv. Ženske naj nosijo oblačila, ki pokrivajo roke in noge, poleg tega pa morajo nositi šal ali tančico nad lasmi. Obiskovalci obeh spolov bodo morali pred vstopom odstraniti svoje čevlje. Pričakujte, da boste ob vrnitvi napotili moške, ki skrbijo za vaše čevlje.