Yi Peng in Loi Krathong festivali Tajska

Posted on

 Yi Peng in Loi Krathong festivali Tajska
Morda eden izmed najbolj vizualno hipnotično praznovanja na svetu, Loi Krathong (napisane tudi Loy Krathong) festival na Tajskem je favorit za obiskovalce in domačini enako. Brez dvoma, Loi Krathong je najbolj priljubljen festival, na Tajskem, v jeseni.

Na tisoče majhnih, svečah plovci se sprosti na rekah in poteh v okviru ponudbe do reke žganih pijač. V Chiang Mai in drugih delih severne Tajske, Loi Krathong festival sovpada tudi s festivalom Lanna znan kot Yi Peng, ki vključuje začetek tisoče požara pogon papirja luči v zraku za srečo. Zdi se, da nebo, da je polna gorečih zvezd, ki ustvarja sanjsko svet, ki se pojavi tudi nadrealistična in lepo, da je resnična.

Stoji na mostu v Chiang Mai med Loi Krathong in Yi Peng je resnično nepozaben, kot se zdijo na ogenj hkrati tako reke Ping in nebo. Dodajanje lepoto so trajne ognjemetov, tako sankcionirano in nezakonito, da prispevajo še več ognja in briljantno luči z nastavitvijo!

O Krathongs

Krathongs so majhne, ​​okrašena plovci narejeni iz posušenih kruha ali banan listi, ki se dajejo v reki s svečo kot ponudbo. Namen je pokazati hvaležnost za boginjo vode, pa tudi prositi za odpuščanje za onesnaževanje zaradi praznovanja. Včasih je kovanec dati na plovec za srečo kot nesrečo plava stran.

Če želite, da bi svojo ponudbo na reki, krathongs različnih velikosti in stroških so na voljo od uličnih prodajalcev za nakup. Izogibajte prispeva z okoljskimi vprašanji, ki jih obravnava po velikem festivalu le nakupom krathongs narejene iz biološko razgradljivih materialov. Izogibajte se te Cheapies narejene iz biološko nerazgradljivih stiropora.

Peng Festival Yi

Festival Yi Peng je dejansko poseben praznik, ki ga ljudje Lanna Severne Tajske praznuje, vendar pa sovpada z Loi Krathong in dva so praznovali istočasno. Pisane luči krasijo hiše in templje, medtem, menihi, domačini in turisti začetek papirja luči v nebo. Templji so zasedeni prodajne luči za dvig denarja in pomoč ljudem njihovo izvajanje.

Nebo luči, znane kot Khom loi,  so izdelani iz tankih riževega papirja in se greje disk goriva. Ko je to narejeno pravilno, velike luči letijo presenetljivo visoka, pogosto pojavlja kot ognjene zvezde, ko udarijo maksimalno višino. Sporočila, molitve in želje za srečo so napisana na lučeh pred začetkom.

Začenja svojo svetilko je del, ki sodelujejo na festivalu. Luči lahko kupite skoraj povsod v času festivala Loi Krathong; templji jih prodajajo turistom kot način ustvarjanja denarja. Prižgite tuljavo goriva, nato pa držite luči enakomerno, dokler se ne napolni z dovolj vročega zraka za vzlet sama. Ne na silo luči gor ali pa jo nagnete preveč; tanek papir lahko ujeti na ogenj enostavno.

Nekateri luči prihajajo z nizom petarde pritrjena na dnu. Ognjemet narobe bolj pogosto kot ne, in spusti eksplozija v nič hudega sluteče gneče zato pazi okoli spuščanje luči.

Kaj lahko pričakujem na Loi Krathong na Tajskem

Chiang Mai bo v Loi Krathong postal izredno zaposlen kot tako turisti in Thais jate, da bi našli prostor za bivanje in sodelujejo v praznovanju. Ne pričakujte, da bi našli vse ponudbe za hotele, če boste prišli zelo zgodaj ali pa ostati na obrobju. Prevoz bo gneča, in mnoge ceste so zaprte za dogodek. Kot pri Songkran in drugih priljubljenih festivalov na Tajskem, ki pritegnejo množice, ki ste ga pravkar spraviti v pravi miselnosti in uživajte v kaos.

Pričakujte nebo, ki se napolni z ognjem kot tako žareče luči in ognjemet mešanico. V luči letijo dovolj, da bi izgledal zvezde visoke, medtem, bo treba izpolniti reka pod Nawarat mostu s spremenljivo krathongs in sveče. Nastavitev je tako grozljivo in romantična, kot ljudje veselo praznovanje nenavadno vzdušje.

Hrupna, pisana procesija bo skozi staro mestno trgu, preden svojo pot skozi Tapae vrata, čez jarek, in proti reki.

Mladi Thais priti v praznovanje z žganjem ognjemet v vseh smereh; stalna ropot in kaos je za razliko od katere koli “varne” ognjemet ste verjetno doživeli na Zahodu. Policija je v veliki meri zatrle nezakonitih ognjemet.

S tako veliko dodatnih potnikov v mestu, naj bi nočno življenje v Chiang Mai je živahno.

Kje Praznujte Loi Krathong in Yi Peng

Čeprav praznovanje neke velikosti potekajo po vsej Tajske in celo v nekaterih predelih Laosa in Mjanmara, epicenter je nedvomno severna prestolnica Chiang Mai. Chiang Mai se nahaja v veliki populaciji Lanna ljudi. Na srečo, pridobivanje Chiang Mai in tudi Chiang Rai (še en priljubljen kraj za praznovanje) je lažje kot kdajkoli prej.

V Chiang Mai, bo oder bo zgrajen v glavnem Tha Phae Gate na vzhodni strani starega mesta, kjer bo otvoritev (samo v Thai) poteka. Procesija nato preide skozi mesto, skozi vrata, in dol Tha Phae cesti proti Mai občine Chiang. Množica ljudi, mnogi med njimi bo spuščanje svoje luči v nebo, bo po paradi.

Čeprav je praznovanje bo potekalo okoli jarek, najboljše mesto za ogled plavajočih krathongs, ognjemet, in luči so na Nawarat mostu nad reko Ping. Do mostu s hojo skozi Tha Phae vrata in se nadaljuje naravnost po glavni cesti za 15 minut.

Po festivalu, menijo uhaja v bolj mirnem mestu Pai, le nekaj ur na sever. Druga velika možnost je, da se odpravite od Chiang Mai na Koh Phangan; otok je treba umiritvi ko je november polna luna stranka končal.

Datumi za Loi Krathong v Chang Mai

Tehnično, je festival Loi Krathong potekala na večer polne lune 12. lunarnega meseca. To pomeni, Loi Krathong in Yi Peng se običajno zgodi v novembru, vendar datumi vsako leto spremeni zaradi narave lunisolar koledarja.

Festival običajno traja približno tri dni, čeprav so priprave in okraski v mestu za teden ali dva prej.

Loy Krathong ni uradni praznik na Tajskem. Večina aktivnosti potekajo, ko se zmrači. Leta 2019 so datumi November 11, 12 in 13. Glej to spletno stran za  podrobnosti o Chang Mai praznovanja.

Sprostitev nebo luči je dovoljeno le na drugem in tretjem dneh festivala med 7. uro in 1 uro Letos iskati neba luči na November 12 in 13, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *